Yang Mempesona

Saturday, 27 October 2012

My Little Mr. X- Man




Salam semua. Minggu ni dah masuk minggu  ketiga Mr. X- Man ni duduk di rumah. Dapat MC selama 3 minggu. Puncanya .... jatuh di sekolah dan  patah tulang bahu kiri. Nasib baik kiri, kalau sebelah kanan, tak tau la macamana . Harap-harap lusa waktu appointment di Klinik Ortopedik , tulang tu dah bercantum semula. Mama dia pun agak busy jugak la dalam tempoh 3 minggu ni ... keluar ke sekolah hantar makanan waktu rehat. Then tunggu sampai abis exam. Tapi nasib baik ada kawan-kawan iaitu staf kat sekolah my boy ni yang menolong. Kalau kami tak sampai lagi untuk ambik dia  ... ada yang akan keep an eye on him.

Bila dia dah jadi macam X-Man ni... barulah dia tau susah senangnya nak buat kerja dengan sebelah tangan . Kesian juga bila tengok dia macam tu ... tapi at least ada sesuatu yang dia boleh belajar daripada insiden ni. 


Saturday, 29 September 2012

Cuti2 Cambodia : SIEM REAP - Day 2

Batu-batu permata ....
Accessories made from silver

Another type of women accessories
Perhiasan rumah yang diperbuat daripada perak
Di kedai yang menjual lukisan-lukisan minyakdi Old Market
Kat dalam pasar pun ada kedai emas !
Cocoon ... untuk buat kain sutera
Nak try menenun sutera Kemboja


Di bengkel lacquer painting ...
 


Bengkel membuat kraftangan perak


Bengkel ukiran batu
Antara ukiran yang mendapat permintaan tinggi
 

Di luar showroom Artisan d Angkor
Di sekitar Tonle Sap
Kat ladang buaya ...
Pilih jangan tak pilih ... purse kulit pari
 
 
Salam semua . Dah lama sangat tak ada entry baru untuk blog ni.  Dah penuh dengan sawang pun ...   Ni pun nak sambung entry tertunda . Dah lama sangat tertundanya gara-gara sibuk dengan pelbagai tugas di sekolah dan di rumah. So, enjoy entry yang tertunda nie yea ...

Hari kedua di Siem Reap kami jalan-jalan di Old Market. Kat Siem Reap nie ada banyak pasar . Pasar malam pun ada. Old Market ni macam-macam ada daripada bahan-bahan basah ( keperluan harian ) hinggalah kepada cenderamata. Old Market  ni terbahagi kepada pasar basah dan pasar kering. Bukan dapur dan theme park jea yang ada jenis basah dan kering ... pasar pun sama. ! Batu-batu permata pun ada dijual kat Old Market nie.

Lepas selesai jalan-jalan kat Old Market nie, tuk-tuk driver kami pun bawa kami ke Artisan d Angkor .
Tempat ni adalah bengkel kraftangan yang mana pekerja-pekerja di situ terdiri daripada OKU (pekak dan bisu). Mereka dilatih di situ dengan kemahiran mengukir kayu & batu, melukis kain sutera, melukis dan mengecat lacquer, dan lain-lain.  So, bila mereka  tamat mereka boleh memilih  sama ada untuk terus bekerja di situ atau bekerja sendiri dengan kemahiran yang ada. Di situ juga ada bilik pameran yang menjual kraftangan yang boleh dijadikan souvenir untuk di bawa pulang. By the way, nak masuk ke Artisan d Angkor nie percuma kecuali kena bagi tips pada staf yang bertugas sebagai tourist guide di situ. Kat situ, kami berjumpa dengan sepasang suami isteri dari Malaysia yang kami kenal di forum.  Adalah geng untuk aktiviti jalan-jalan seterusnya.

Dari Artisan d Angkor tu, kami ke Tonle Sap, tasik air tawar terbesar di Asia Tenggara. Kat situ , kena bayar tiket USD15 sorang. Bila sampai kat tengah-tengah tasik tue macam kat tengah laut. Sepanjang tasik tu, ada kawasan  perkampungan , hospital, sekolah, rumah anak yatim, gereja, ladang buaya , ladang %^*# dan juga perkampungan penduduk Islam. Memang jauh beza dengan kehidupan kita di sini. Bersyukurlah dengan nikmatNYA !


Coming soon ... SIEM REAP - Day 3

Monday, 20 August 2012

Salam Eidulfitri Untuk Semua


Syukur alhamdulillah kerana masih diberikan peluang untuk merayakan kedatangan Syawal untuk tahun ini. Di kesempatan ini, Myza nak ucapkan Salam Eidulfitri Maaf Zahir Batin kepada semua kawan-kawan blogger tidak kira di mana juga anda berada. Harap dimaafkan segala kesilapan , kesalahan dan keterlanjuran kata sepanjang persahabatan kita. Semoga anda semua bergembira di samping keluarga tersayang.

Wednesday, 8 August 2012

Ramadhan Oh Ramadhan ...





Salam Ramadhan Al Mubarak ! Semoga semuanya sihat-sihat dan mampu menjalani ibadah puasa seperti biasa. Diam tak diam hari ni dah masuk 19 Ramadhan. Tak lama lagi Syawal bakal menjelang. Rasanya ramai di antara kita dah mula sibuk atau dahpun selesai membuat persiapan untuk menyambut kedatangan bulan Syawal pulak. As for myself ... bukanlah 100% selesai. In fact ... kalau nak kata belum ada persiapan lagi ...mungkin ada yang tak akan percaya. Ini bukan sebab nak tunggu last minute shopping ke atau apa ... tapi persiapan raya macam tahun-tahun sebelumnya sederhana dan berhemah.

Kenalah beringat .... takkanlah nak habiskan semua bonus raya semata-mata nak raya sakan. Then 13hb gaji bulan Ogos pulak masuk ... takkan nak shopping lagi ! Takut nanti abis raya seminggu ... nak tunggu next gaji bulan September 25hb ... pakat ramai-ramai ikat perut .

Alhamdulillah sepanjang Ramadhan ... my family berbuka pun secara sederhana saja. Setakat hari nie , belum pernah sekali ke Bazar Ramadhan. Ada kalanya kami berbuka puasa di masjid ... itu lebih menyeronokkan . Anak-anak pun seronok berbuka di masjid . Suasananya tak sama dengan berbuka di rumah.

Insyallah ... malam nie kami akan berbuka di masjid lagi. Kemudian solat tarawih dengan imam yang bacaannya seperti Imam Masjidilharam di Mekah. Sungguh tenang dan damai tanpa gangguan bunyi mercun !

Sempena Ramadhan yang mulia dan di kesempatan yang ada ... ampun dan maaf dipinta kepada semua kawan-kawan blogger sama ada jauh dan dekat kiranya ada terkasar bahasa & tersilap kata sepanjang menulis di blog nie.

Friday, 29 June 2012

Riadah Hujung Minggu @ FRIM






Kalau nak mandi - manda, berkelah pun boleh.


Macam kat luar negara la pulak ...


Suasana di dalam kawasan FRIM

Salam semua . Stop sekejap cerita tentang eksplorasi ke Cambodia. Kali ni nak share pasal riadah santai pada hujung minggu lepas. Dah lama tak mendaki bukit ... rasa macam berat jea bila nak mulakan balik. Tapi baru2 ni ... dapatlah join untuk aktiviti riadah santai dengan kawan2 sekolah Mr. Hubby. Sesi mendaki ada la jugak ... tapi bukanlah jenis yang hardcore punya , kira ok la. Kalau tak ... mau jugak semput dibuatnya. Tempatnya di FRIM, Kepong. Kawasan FRIM ni sangat luas ... dan macam2 aktiviti boleh dilakukan seperti berbasikal, mendaki, berjoging, berkelah dan macam-macam lagi. Ibarat iklan Astro ... macam- macam ada !






Aktiviti santai kami bermula jam 8.30 pagi dan berakhir lebih kurang jam 10 pagi. Tak lama .. tapi keluar jugaklah peluh ! Penat tak terasa sangat sebab kami semua sangat santai ... penuh dengan gelak ketawa sepanjang hiking tu ! Apapun, tempatnya sangat best! So, apalagi ... enjoy the pics & have a nice weekend!

Saturday, 23 June 2012

Cuti2 Cambodia : SIEM REAP - Day 1

Salam semua. Ni nak sambung lagi cerita cuti2 Cambodia. Kali ni cerita di Siem Reap. Perjalanan dari Phnom Penh ke Siem Reap dengan bas mengambil masa 6 jam. So, tiket kami ke Siem Reap adalah jam 1.30 petang waktu tempatan. Sementara menunggu jam 1.30, kami tumpang berehat di bilik kawan kami ( kenal di forum sewaktu mencari maklumat tentang Cambodia) sehingga jam 12.00 tengahari iaitu waga.ktu utk check-out. Kawan kami pun nak ke Siem Reap juga tapi dengan menaiki bas malam. Tapi disebabkan kami dah tempah bilik di Siem Reap pada hari tersebut, maka kena teruskan jugak. Kalau tak rugi 1 hari bayaran untuk bilik.
Hujan di pertengahan perjalanan .
Align Left

Perjalanan dengan mini van melalui jalan kampung ...tak ada highway macam kat Malaysia Tetapi sepanjang perjalanan kami dapat melihat pemandangan sawah padi di kiri kanan jalan. Walaupun kami naik mini van, van ni berhenti rehat selama 20 minit di restoran ... macam bas ekspres jugak la. So, sapa yang nak makan , minum , pergi tandas, semuanya boleh. Lebih kurang jam 6.45 petang kami sampai di Siem Reap.




Dari pejabat syarikat bas tersebut, kami menaiki tuk-tuk untuk ke tempat tinggal kami iaitu di Jasmine Lodge. Tempahan dibuat secara terus melalui email. Disebabkan kepenatan kerana perjalanan tanpa henti pada hari tu, maka malamnya kami hanya berehat di guesthouse sahaja. Tetapi sebelum tu, kami telah berjanji dengan tuk2 driver kami iaitu Mr. Ra untuk aktiviti keesokannya iaitu city tour & ke Tonle Sap.

Align Left


Jasmine Lodge USD18/night


Tuesday, 19 June 2012

Cuti2 Cambodia : KUL- PHNOM PENH

Kena isi borang VOA sebelum mendarat di PP

Nak beli local SIM card ...


Yang paling depan tu ... is our tuk2 driver Sothy.

Salam semua. Ini adalah entry tertunda sebabnya segala urusan mengisi markah peperiksaan secara online baru jea selesai. So ... barulah nak concentrate kat blog ni ... nak buat entry baru.

Minggu ni dah minggu kedua persekolahan selepas bercuti agak panjang sikit. Pada awal cuti ... macam biasalah terlibat dengan program akademik untuk pelajar - pelajar Tingkatan 5. Bila dah selesai barulah boleh pergi berehat-rehat.

Destinasi kali ni adalah ke Cambodia atau Kemboja dalam Bahasa Melayu. Kebetulan dapat tiket murah AA tahun lepas ... tak la murah sangat pun RM909 (return) untuk 3 orang untuk Phnom Penh. Percutian kami bermula pada 28/5/2012 . Flight jam 6.45 pagi dari LCCT ke Phnom Penh. Jadi ... jam 3.45 dah nak check-in. Apalagi ... tidur kat airport la jawabnya ... Ingatkan flight on time tapi tak ... lebih kurang jam 7.15 pagi baru take - off. Penerbangan ke Phnom Penh lebih kurang sama jea ke Vietnam , 1 jam 40 minit. Lebih kurang jam 7.55 ( waktu tempatan ) kami selamat tiba di Phnom Penh.

Selesai urusan kastam & imigresen , kami pun keluar dan telahpun menunggu seorang tuk-tuk driver dengan nama aku terpampang kat kertas A4. Tuk-tuk driver tu sebenarnya adalah tuk-tuk driver yang telah digunakan perkhidmatannya oleh seorang kawan yang aku kenal di forum semasa aku study pasal Kemboja ni. Dia sampai 2 hari lebih awal di PP. Masa di sana dialah yang banyak bantu aku . In fact kami saling bantu - membantu sebenarnya ... sebab kami semua first time travel di Kemboja ni .

Dari airport kami ke Bandaraya Phnom Penh ...lebih kurang 30 minit perjalanan. Agak jauh juga ... Tiba di bandaraya Phnom Penh tuk-tuk driver , Sothy namanya membawa kami ke stesen bas kerana kami akan terus ke Siem Reap pada sebelah petangnya. Satu yang menarik pasal tuk-tuk driver nie ... dia patuh dgn arahan kawan aku tu. Lepas beli tiket bas, kami ke hotel penginapan kawan forumer aku tu tuk bertemu muka for the 1st time ! Sebelum ni kami hanya berhubung melalui telefon, SMS, dan pesanan di dalam forum.

That's all for now. Enjoy the story and the pictures .

- TO BE CONTINUED -

Saturday, 9 June 2012

Jalan - Jalan Ho Chi Minh City - Siri 3

Jalan - jalan @ Saigon Square

On the way ke Central Post- Office

Posing lagi ...

Bilik 202 ... port untuk segalanya

Dah nak balik KL ... masing-masing tersenyum puas

Salam semua,
Dah lama sangat blog ni sepi dari sebarang entry baru. But still, thanks pada kawan-kawan yang masih sudi singgah ke blog ni. Bukannya tiada cerita nak dikongsikan tapi kekangan masa untuk menulis membuatkan blog ini tidak berentri baru.

Bulan lepas , sewaktu cuti umum sempena Hari Wesak, aku ke Ho Chi Minh City lagi. Trip yang dah masuk siri ke -3. Bukannya apa ... trip ni sekadar bawa kawan-kawan yang belum lagi pernah sampai ke sana. Tema trip kali ni ialah ' Free & Easy ... Shop Till You Drop'. Ini tema yang kami semua cipta memandangkan trip ni lebih kepada trip beli-belah untuk persediaan hari raya puasa ( walaupun bulan puasa pun belum tiba lagi ... hehehhe)

Trip kali ni boleh dikatakan sebagai 'all ladies trip' sebabnya semuanya ahli2 rombongan cik kiah ...hehehhee. Flight kami ke HCMC dari LCCT adalah pada jam 9.15 pagi (first flight ) dan balik ke Kuala Lumpur adalah dengan flight terakhir iaitu jam 9.10 malam (waktu tempatan). Bila sampai ke HCMC, masih awal lagi. Terus jea naik bas dari airport untuk ke pasar Ben Thanh . Sampai jea ke last bus- station, kami terus check-in di hotel. Lepas jea hilang penat dan selesai solat, kami pun mulakan misi ... survey apa2 yang patut di kedai2 sekitar Ben Thanh. Ada yang masuk ke pasar Ben Thanh, ada yang ke kedai cermin mata untuk tempah cermin mata, ada yang masuk butik pakaian siap ( baju kurung, jubah dan telekung). Pendek cerita, masing-masing tau ke mana nak dituju sebab hotel memang tak jauh daripada tempat untuk shopping. Aku ... hanya ke pasar untuk beli kain cotton especially kain cotton jenis berkaki (yang memang ada peminat tersendiri) sebab mungkin di sini masih belum ada di pasaran.

Overall, trip kali ni walaupun 3H 2M, masih lagi berbaloi. Maing-masing sangat berpuas hati dengan hasil rampasan daripada HCMC. In fact, ada yang dah tempah tiket AA untuk tahun 2013 punya trip. Semuanya gara-gara " kakak ... murah-murah" tapi memang betul pun murah :) !

Saturday, 14 April 2012

Berkebun di Hujung Minggu

Salam semua. Hujung minggu adalah hari yang ditunggu - tunggu. Hari untuk merehatkan fikiran selepas 5 hari bekerja ... bagi mereka yang bekerja . Termasuklah aku nie ... seorang penjawat awam. Hujung minggu adalah masa yang ditunggu - tunggu. Sebab bukan selalu dapat duduk kat rumah pada hujung minggu ni. Ada jea program atau aktiviti yang melibatkan hujung minggu. In fact, semalam pun dah bermula aktiviti Perkhemahan Perdana (untuk ahli -  ahli unit beruniform sekolah) di Dusun Eco Resort Bentong. Kali nie nama aku tak tersenarai sebagai AJK Pelaksana walaupun aku ni salah seorang daripada guru penasihat pasukan Kadet Polis.

So hari ni, dapatlah aku berehat di rumah . Sepatutnya aku keluar hiking hari ni  ke Bukit Apek / Bukit Saga Cheras. Tapi kerana my 2nd daughter tu  terpilih untuk mewakili sekolah KAFA Integrasi ke Pertandingan Marhaban & Berzanji peringkat zon, so tak dapat la join geng2 hiking tu. Sorry yea geng, lain kali I join !

Anyway, sebab hari ni agak free , ada la masa sikit nak jenguk my edible garden kat luar rumah tu. Dapatlah jugak keluarkan peluh sambil trim pokok-pokok yang ada. Kat edible garden tu, ada pokok daun kari, daun pandan, daun kaduk (sepanjang musim), serai, daun kesum , daun kunyit  dan ulam pegaga (semuanya tanam dalam pasu jea). Inilah dia ... my edible garden yang tak seberapanya ini !


 2 - in 1 , daun kunyit & pegaga

Kuntuman bunga kantan yang berwarna pink

Bunga kantan yang banyak khasiat dan kegunaannya


Daun pandan yang hijau merimbun.
Alhamdulillah, selain dapat keluarkan peluh dengan gardening nie, dapatlah jugak makan ulam yang fresh . Not to forget, dapat jimatkan sikit perbelanjaan pasar. Berbudi pada tanah, pasti ada hasilnya. Biasanya yang paling in demand ialah daun pandan & daun kari. Daun pandan nie selalu bagi kat kawan-kawan untuk buat air sirap dan buat acuan kuih tako ... projek bulan puasa kami , hehehhe. Daun kari selalunya  bawak ke surau bila ada gotong royong memasak dan daun kari diperlukan dengan banyak.
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails