Yang Mempesona

Sunday, 28 December 2008

Salam Maal Hijrah 1430H


MUHARAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).

Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).

Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.

Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.

Let us not forget our New Year that is Maal Hijrah or Awal Muharram. To all my friends, I would like to wish you 'Selamat Menyambut Maal Hijrah 1430'. Hope that Hijrah 1430 will bring more happiness, success, good fortune and not forgetting' barakah' to our life.

2 comments:

AiE bAhRi said...

Salam Maal Hijrah Kak..
Moga tahun baru maal hirah 1430 ini kita sama2 dapat memperbaiki diri..

shnurafizah said...

salam maal hijrah~

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails