Yang Mempesona

Friday, 27 June 2008

FEELING TIRED ANYONE ? READ THIS...

Penawar Kepenatan Untuk Semua
Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada dirumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.

Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah.

Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku?Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam. "Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua.Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah s. a.w ini. Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca 'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali) dan 'Allahuakbar' (33 kali) pada setiap malam iatu sebelum melelapkan mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya-Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman. "Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"(Sabda Rasulullah SAW)"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."
Sekian, wassalam

Wednesday, 18 June 2008

New Payment Mode For The Government Servants - What Do You Think?

Recently, the government announced that starting from August, the pay for all the government servants will be paid twice a month. It will be paid in the middle and the end of each month. However, the announcement regarding that received mix reactions from the public, especially from those who are working with the government sectors. Some of them agreed and some others don't. Well, of course, they have their own reasons to agree or disagree with it. As for me, there are pros and cons on this matter. The 1st half of the pay will be paid in the middle of the month and the 2nd half at the end of the month. The 1st half will be in full, in which the government servants will be getting 50% of their pay. It goes the same for the 2nd half,another 50%. But,all the deductions such as the housing loan, car loan, saving will be deducted from the 2nd payment, i.e the salary that they will receive at the end of the month.
Just look at this example, if a person receives a gross pay of RM 4000.00. It will be divided into 2, 50:50, Meaning, the person will be getting RM2000 in the middle of the month, and another RM2000 at the end of the month. But... all the deductions for loans, EPF, savings will be deducted from the 2nd pay. And let's say the total deduction is RM 1400, how much is left? Just RM600. We must remember, that some bills are due in the middle, some are in the beginning, and some are at the end of the month! At the moment, I am still trying to figure out, how to manage and deal with this situation before its implementation by the government!
I really hope that the government really knows what they are doing to all the government servants. I do hope that the decision will really help the people!

Tuesday, 10 June 2008

AL-FATIHAH .......To The Late Zuraimi bin Mohd



Yesterday, I received a very shocking news. One of my family's close friend had passed away last Monday. And the saddest thing was my family got to know about his death only yesterday. It happened when one our my family members contacted him to ask him to collect health supplement that he ordered. To our surprise, his wife answered the phone and from her we came to know about the tragedy.
It was in the newspaper and also in the news on TV. He died while saving his two children from drowning, during a picnic at one of the beach in Bachok, Kelantan. But, he was drowned together with his 14 year-old son, while his daughter who survived was in ICU. He left behind 3 children and a wife who is now 6 months pregnant. To the late Zuraimi Mohd......May your soul rest in peace. Amin....We will always remember you and will always miss you,my friend !!! Eventhough you are no longer here with us!!! .
Al-fatihah ......

Friday, 6 June 2008

The PROs and CONs of Using NGV

The CONs - extra load on the car due to the gas cylinder in the boot. No pickup.

The PROs - .52 sen per liter. RM 7-10 for the full tank. Gives you 150 KM inthe city. 200-250 on the high way with 10kg tank capacity. The mileagealso depends on the pressure of the gas while pumping. Petronas is oklah.. costs about RM 1.5 -2G to install the kit. The price may varydepends on the size of the cylinder. Tractors malaysia is selling it. Ithink it is under petronas.
You don't need to change oil after every 5000 as it doesn't use petrol tomix up to run the engine. It uses gas, so even if you change the oil, itwill be as good as new. The engine will be quite and smooth.
Now here is the best part!!!!
If your car is 100 % NGV, you get 50 % off on road tax, if 50% petrol and50% NGV then its 25%...

So Malaysians..... the choice is OURS. We decide what's best for us!

Thinking of Switching To NGV, Anyone?

I've read in the newspaper today that there was an overwhelming enquiries about the NGV. Most of the Malaysians are beginning to think of switching from petrol to NGV. Eventhough the cost for installing the NGV tank range from RM1800 to RM8000, but I think it's still worth it. Here's an extract taken from Berita Harian, today, Friday June 6th 2008. Just to share it with all of you out there: All we have to do is think and decide what's best for our vehicles.
'' Pemandu mula beralih kepada Gas NGV
yang lebih menjimatkan, berbanding

petrol atau diesel.

BATU CAVES:Orang ramai mula menukar sistem bahan api kereta mereka daripada menggunakan petrol kepada penggunaan gas asli kenderaan (NGV) berikutan kenaikan harga petrol yang diumumkan kerajaan kelmarin. Tinjauan Berita Harian semalam mendapati orang ramai sanggup mengeluarkan belanja antara RM1,900 hingga RM8,000 serta sedia menunggu lama untuk memasang sistem bahan api NGV pada kereta mereka.
Pengusaha pusat penukaran NGV, Nice Network Sdn Bhd, Hazman Ishak, berkata sejak pagi semalam pejabatnya menerima banyak panggilan daripada pengguna untuk membuat tempahan penukaran kepada sistem bahan NGV yang terbukti lebih menjimatkan dan selamat daripada penggunaan petrol. "Setakat hari ini (semalam) senarai menunggu untuk khidmat ini mencecah 500 orang dan saya perlu mengarahkan pekerja untuk bekerja lebih masa bagi membolehkan pengguna tidak menunggu terlalu lama. "Bagi setiap pemasangan kenderaan yang menggunakan sistem karburetor pemasangan sistem NGV memakan masa sehari, manakala bagi kenderaan menggunakan sistem 'multi-point injection (MPI) memerlukan masa dua hari untuk disiapkan.
"Penggunaan NGV lebih jimat berdasarkan perbandingan RM1 petrol yang hanya boleh mencecah jarak perjalanan 10 kilometer, manakala RM1 NGV boleh mencecah jarak perjalanan sejauh 20 kilometer," katanya ketika ditemui di sini, semalam. Seorang pengguna, Siti Hajar Ismail berkata, beliau memilih untuk menggunakan NGV kerana ia lebih jimat, selamat dan mesra alam. "Saya sudah menggunakannya sebelum ini dan mendapati ia jauh lebih menguntungkan daripada penggunaan petrol kerana harganya separuh lebih murah," katanya. Seorang pelanggan, Steven Chaw, 34, memberitahu beliau membuat keputusan untuk memasang NGV berikutan harganya yang jauh lebih murah selepas kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak semalam.
"Penggunaan NGV juga lebih menjamin keselamatan kerana ia tidak mudah meletup jika berlaku kebocoran dan kemalangan ," katanya. Sementara itu di JOHOR BAHRU orang ramai di bandar raya ini kini mula beralih kepada penggunaan peralatan NGV yang jauh lebih murah selepas kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol dan diesel, kelmarin. Berikutan itu, beberapa syarikat menawarkan pemasangan alat NGV di sini kini menerima banyak tempahan berbanding sebelumnya daripada pemilik kenderaan yang mula mencari alternatif menggunakan bahan api dengan harga lebih murah. Pengurus Operasi Perisind Auto Care Sdn Bhd, Hussien Ridwan, berkata pengumuman kenaikan harga petrol, kelmarin, menyebabkan syarikatnya mendapat 14 tempahan dalam masa 24 jam untuk pemasangan alat NGV, berbanding 10 hingga 12 tempahan dalam sebulan sebelum ini.

Spend Wisely

What to do? What to say? The increase in the price of petrol and diesel in a way has affected all the Malaysians. What more that we can say about it? Well.... NOTHING!! The Ministers has their own say regarding this. Can we complaint? Can we argue about it? Yes, of course we can. But will there be a change after all the complaints, arguments, discussions in the price of the petrol and diesel? No... I DON'T THINK SO. Of course, the government servants had their 5-15% increment in their pay last year but WITHOUT BONUS. In this kind of situation, do you think that the pay they are getting is enough for them? I just talked to an uncle in my housing area who use to ferry school children to and from school. When asked, whether he is going to increase the fare for his school van, the answer is DEFINITELY YES!! So, there'll be an addition for the fare that the parents have to pay!! Let us think again? Why is this happening to us? The value of money is getting smaller whereas the price of goods and services are increasing night and day!!! So, we have to make some adjustments to our lifestyle in order to curb ourselves with this situation.

1. Reduce unnecessary shopping. Do it when you really have to do it
2. Avoid buying unnecessary items.
3. When shopping for grocery, buy only the NECESSITIES, the basic items.
4. Cut down on eating out- once a month may be!
5. Always make a survey which supermarket offer lower prices.
6. Use public transport where possible- save on toll, parking, and PETROL of course!!
Well, let's hope that the government will not increase anymore price of goods or services!!

LAGI MASALAH KENAIKAN MINYAK


LAGI PASAL MINYAK NAIK

Dari email seseorang

Ada beberapa perkara yang saya nak komen terhadap ulasan yang diberikan oleh Shahrir Samad Menteri KDNHEP yang mempertahankan tindakan kabinet yang menaikkan harga petrol dan diesel dalam Buletin Utama TV3 malam tadi:

Antara hujah beliau yang menyatakan bahawa 'RAKYAT TAK AKAN TERBEBAN DENGAN KENAIKKAN HARGA MINYAK INI'

1) Rakyat tak terbeban kerana subsidi telah dipulangkan dalam bentuk wang pos RM 150 setahun bg motor di bawah 250 cc dan RM 625 setahun bagi kereta bawah 2.0 cc. (Ingat yg boleh dapat hanya semasa renew roadtax kalo dah renew tahun ni kena la tunggu sampai tahun depan)

Komen:
Ok mari kita buat kiraan skit berapa sebenarnya subsidi yang dipulangkan.

i) Motor bawah 250cc:
Subsidi setahun : RM 150
Subsidi sebulan : RM 150/12= RM 12.5 sebulan
Harga petrol skrg: RM 2.70 per liter

1 tank penuh petrol (EX5 class) lebih kurang bersamaan 4 liter, dan boleh digunakan untuk pergi kerja lebih kurang untuk 3 hari (jarak rumah ke tempat kerja lebih kurang 20 km-saya).

Jumlah wang yang digunakan untuk bayar petrol untuk pergi kerja selepas harga petrol naik(andaikan 20 hari berkerja) :
= RM 2.7*4 liter*20 hari / 3 hari
= RM 72 sebulan tolak RM 12.5 (subsidi)
= RM 59.50

Jumlah wang yang digunakan untuk bayar petrol untuk pergi kerja sebelum harga petrol naik(andaikan 20 hari berkerja) :
= RM 1.92*4 liter*20 hari / 3 hari
= RM 51.20

Kenaikan yang ditanggung sebulan =RM 59.50 - RM 51.20= RM 8.30 sebulan @ 16% sebulan.

ii) Kereta di bawah 2.0 cc
Subsidi setahun : RM 625
Subsidi sebulan : RM 625/12= RM 52.08 sebulan
Harga petrol skrg: RM 2.70 per liter

1 tank penuh petrol (Kancil 660c) lebih kurang bersamaan 30 liter, dan boleh digunakan untuk pergi kerja lebih kurang untuk 5 hari. (jarak rumah ke tempat kerja lebih kurang 15km-isteri)

Jumlah wang yang digunakan untuk bayar petrol untuk pergi kerja selepas harga petrol naik(andaikan 20 hari berkerja) :
= RM 2.7*30 liter*20 hari / 5 hari
= RM 324 sebulan tolak RM 52.08 (subsidi)
= RM 271.92

Jumlah wang yang digunakan untuk bayar petrol untuk pergi kerja sebelum harga petrol naik(andaikan 20 hari berkerja) :
= RM 1.92*30 liter*20 hari / 5 hari
= RM 178.32

Kenaikan yang ditanggung sebulan =RM 271.92 - RM 230.4 = RM 41.52 sebulan @ 18% sebulan.
Pengiraan di atas hanya mengandaikan penggunaan petrol bulanan untuk pergi dan balik kerja sahaja.

Tetapi harus diingat semakin banyak kita gunakan petrol maka makin banyak lagilah jumlah kenaikkan yang akan kita rasai. Ini kerana semakin banyak kita gunakan petrol semakin banyak perbezaan kerana jumlah subsidi bulanan adalah tetap. Maknanya makin jauh tempat kerja seseorang, makin banyak liter petrol yang akan digunakan dan makin banyak lagilah peratus kanaikkan harga yang terpaksa ditanggung oleh pengguna.

Contoh
jika jarak rumah ke tempat kerja ialah 30km (ambil andaian menaiki Kancil 660 tadi) maka:

1 tank penuh petrol (Kancil 660c) lebih kurang bersamaan 30 liter. Oleh kerana jarak sudah meningkat 1 kali ganda maka 30 liter minyak tadi hanya boleh digunakan 2.5 hari sahaja

Jumlah wang yang digunakan untuk bayar petrol untuk pergi kerja selepas harga petrol naik(andaikan 20 hari berkerja) :
= RM 2.7*30 liter*20 hari / 2.5 hari
= RM 648 sebulan tolak RM 52.08 (subsidi)
= RM 595.92

Jumlah wang yang digunakan untuk bayar petrol untuk pergi kerja sebelum harga petrol naik(andaikan 20 hari berkerja) :
= RM 1.92*30 liter*20 hari / 2.5 hari
= RM 460.80

Kenaikan yang ditanggung sebulan =RM 271.92 - RM 230.4 = RM 135.12 sebulan @ 29% sebulan.

Sebenarnya yang untung atas penstrukturan semula subsidi ini adalah golongan penggunan yang dekat jarak rumahnya dengan tempat kerja atau golongan yang membuat perjalanan bagi jarak yang dekat.

Masalahnya bukan semua golongan yang berpendapatan rendah membuat perjalanan dekat khususnya mereka yang tinggal di kawasan bandar. Sebagai contoh di Klang, kebanyakkan pekerja-pekerja berpendapatan rendah yang berkerja di Klang tidak tinggal di Klang kerana tidak mampu menyewa rumah di Klang. Kebanyakan mereka tinggal kawasan kampung seperti Banting, Kuala selangor, Ijok dll. Jadi penstrukturan semula subsidi ini akan membebankan golongan ini.

2) Teori domino ( kenaikan harga barang lain disebabkan kenaikan harga petrol) tidak akan berlaku kerana baranga lain khususnya barangan asasi seprti tepung, gula, beras dah mendapat subsidi khusus untuk barang tersebut.

Komen:
Skrip lama diulang balik, dari Shafie Afdal dan menteri sebelumnya sampailah Shahrir Samad semua kata harga barang lain tak akan naik, tapi realitinya lepas tu SEMUA BARANG NAIK ATAS ALASAN KOS PENGHANTARAN MENINGKAT. Menteri Berdegar-degar kat dalam media kata KITA AKAN PANTAU...tapi last-last pemantauan ntah ke mana, tindakan ntah ke mana...yang sengsara rakyat marhaen sebab SEMUA BARANG NAIK HARGA.

3) Rakyat perlu bersama-sama membantu kerajaan bagi menghadapi kenaikkan harga minyak dunia.

Komen:
Dari dulu kini dan selamanya... rakyat kena berkorban demi negara sedangkan menteri-menteri yang buata keputusan tidak pernah ambil langkah untuk berkorban demi rakyat. Apa salahnya dalam menghadapi kenaikkan harga minyak ni para menteri buat keputusan bahawa elaun bagi wakil rakyat dipotong 20% ke, elaun wakil rakyat akan dikenakan cukai ke, tubuhkan satu tabung khas yang mana dananya diperolehi oleh potongan elaun wakil rakyat bagi menangani kenaikkan harga minyak ke dll lagi

Ini tidak hanya rakyat disusruh berkorban sedangkan menteri dan wakil rakyat khususnya BN dapat elaun itu, dapat elaun ini, kereta free, minyak free, makan free, minum free, claim san, claim sini, tak cukup dengan itu siap rembat lagi duit rakyat san dan sini. Macam mana diorang suruh kita berkorban sedangkan diorang selaku pemimpin tak menunjukkan yang diaorang nak berkorban sama.

4) Last sekali, ubah gaya hidup rakyat ( ni bukan Sharir Samad kata tapi orang FOMCA kata)

Nak ubah macam mana sebab semua barang naik, bukan barang kehendak je naik tapi barang asasi pun naik gak. Takkan la sampai nak makan ubi kayu balik je kot, pastu pakai baju dari kain guni??

Saya rasa la yang kena ubah gaya hidup ialah para menteri dan wakil rakyat khususnya BN, bukan rakyat marhaean biasa yang semakin lama semakin ditindas, semakin lama semakin lapar, semakin lama semakin merempat kat bumi sendiri ini.

Kesimpulan:
Lu pikirlah sendiri……

Minyak Naik Lagi.... Apa Nak Buat??



Semalam harga petrol & diesel naik lagi. Dah la sebelum ni sibuk pasal harga beras. Sebelum daripada harga beras, kes minyak masak dan sebelum minyak masak hal gula! Tapi... pendapatan rakyat masih macam tu. Selepas diberi kenaikan 5-15peratus tahun lepas. Bonus hujung tahun tak ada!!! Sebab kenaikan gaji telah diberi. Itu alasannya. Mungkin betul dan boleh diterima pada masa tu. Tapi.... bila macam ni, petrol dan diesel dinaikkan harga, beras pun sama, apa lagi yang boleh diharapkan. Kalau dulu jika ke pasaraya dengan RM150.00 mungkin barang yg dibeli boleh penuh 1 troli. Sekarang...... dengan nilai yang sama, barang yang dibawa balik mungkin hanya 1/2 troli ataupun 1/3 troli. Semalam, aku ke pasaraya, aku beli 10 item. Kos yg aku bayar ialah RM101.39. Terkejut jugak aku dibuatnya.... tapi bayar ajelah. Sebab.... itu keperluan. So sekarang ni,kalau nak save sikit perbelanjaan, kenalah rajin survey harga barang-barang kat pasaraya, kurangkan makan-makan di luar. Mungkin sebulan sekali aje. Lagi satu, kalau nak shopping, pastikan bila benar-benar perlu saja. Gunakan public transport macam Komuter, LRT, Monorail, bila nak keluar. Itupun kalau ada berhampiran dengan kawasan tempat tinggal kita. So, dapatlah berjimat sikit. Tak payah keluar duit utk tol, bayar parking dan petrol. Itu pandangan aku la. Korang punya pendapat macamana pulak???

Sunday, 1 June 2008

Al- Ansar Steak House



Have u heard of Al- Ansar Steak House? Or may be some of u have been there and tried their Western food! Well, last night I managed to go there and try their food. The place is at AU2 Taman Keramat. It's a corner lot single storey terrace next to Al - Ansar mosque. You can also enjoy the beautiful view of KLCC from the place. I guess the steak house is named after the mosque. What do you think? We tried the Black Pepper Steak, Chicken Chop and Beef Steak. Guess??? How much did we have to pay for 4 plates of Western cuisine, 3 glasses of fruit juice, a mug of Nescafe, a glass of iced barley and a glass of warm water? The total bill was RM44.20! What do u say about the price? Was it cheap or .......?? Of course, I have found myself another place for a delicious and cheap Western food besides the one in Putrajaya! And definitely, I'll be coming back to Al- Ansar Steak House again!!
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails