Yang Mempesona

Tuesday, 28 October 2008

BBQ @ Fatimah's Birthday

Kepenatan masih lagi terasa sampai sekarang. Penat sebab banyak sangat jemputan rumah terbuka yang aku kena penuhi sejak hari Sabtu hinggalah Ahad. Dalam tempoh 2 hari tu, ada 5 jemputan ke rumah terbuka hari raya. Ikutkan hati memang dah tak larat nak pegi, tapi demi anak - anak dan kawan - kawan sekerja, kenalah penuhi juga.

Semalam, anak aku yang nombor 2 tu genap usianya 7 tahun. Dah lama dia pujuk aku nak buat majlis sambutan hari lahir dia. Aku dan suami tak bagi apa - apa jawapan lagi. Tak sangka , dalam diam - diam dia dan kakaknya dahpun menjemput kawan - kawan sekolah mereka untuk majlis tersebut. Hinggalah kedua - duanya beritahu kami yang mereka dah jemput kawan - kawan untuk hadir ke majlis tersebut. Jadi, nampaknya kami tak ada pilihan lain. So, kenalah tunaikan permintaan anak - anak tu.
Jam 3 petang, tetamu anak - anak aku mula tiba. Ada yang datang dengan parents dan ada yang datang dengan adik - beradik. Majlis birthday dah jadi open house pulak! Tapi tak apalah! At least aku dapat jugak kenal dengan parents kawan- kawan anak. Kalau tak sekarang, bila lagi! Aku cadang majlis tu nak buat kecil - kecilan je, tak sangka pulak semua yang dijemput , datang! Kebetulan ada pulak kawan - kawan suami aku yang nak datang beraya! Akibatnya.... 11 ekor ayam terkorban.

Anak - anak bersantai di padang rumah aku. Macam kat tepi pantai la pulak!


Ayam - ayam yang telah menjadi korban BBQ

Jam 10.30 malam baru semuanya selesai. Suami aku punyalah penat, berdiri dari tengahari sampai malam.Fuh..... penat tu! Yang pasti, they enjoyed themselves with their friends . Itu yang lebih penting bagi aku dan suami!

Saturday, 25 October 2008

Graduation Day 2008

CikGie-CikGie yang terlibat di Majlis Graduasi 2008

When I was in secondary school years ago, there nothing like Graduation Day. Graduation Day or Convocation Day is only meant for the university graduates. Tapi zaman dah berubah, dunia pun dah maju! Sekarang macam - macam ada . But that is good. At least the students will be motivated to do better in the future, after they leave school especially when they are in the IPTA or IPTS. As a ' cikgu kecik' I hope that all the 'anak murid' will become somebody or ' orang besar' some day! Tapi to make this day a successful one like today, semuanya hasil usaha dan penat lelah serta pengorbanan semua rakan - rakan di sekolah! Everyone has their own role to play or part to be carried out.

Happy faces and sweet smiles on Graduation Day

Alhamdullilah, everything went well today despite all the tension and stress that all of us had to bear with before this event! To all my students, Good Luck In Your Coming SPM! I hope that all of you will reach the ISS someday as somebody or someone!

Sunday, 19 October 2008

Jeruk ..... Beli Jangan Tak Beli !!


Sapa yang suka makan jeruk atau asam? Kalau perempuan makan jeruk biasanya orang kata perempuan tu mengandung sebab suka makan yang masam - masam . Tapi kalau lelaki pulak suka makan jeruk tu, apa sebabnya?Aku sendiri pun suka jugak jeruk ni. Nak kata favourite sangat tu tidak la! Tapi bak kata orang...... aku pantang dengan jeruk ni !Pantang nampak aje, terus nak beli !! Tapi jeruk ni bukan yang beli kat Thailand tu ye! Sebab jeruk ni nak kata masam sangat pun tak la sangat! Tak ada la terasa sangat bahan pengawet dengan pewarna tu! Nak beli jeruk kat Penang, jauh sangat! Nak kena naik feri atau lalu ikut Jambatan Pulau Pinang.

Bila pegi kat sini, mesti nak beli! Jeruk ni pulak kita boleh campur, ikut kesukaan kita! Kalau nak satu jenis je pun boleh ! Biasanya aku suka beli yang campur sebab macam - macam jenis boleh rasa, ' all - in -one '. Kira berbaloi la jugak kalau beli walaupun harganya berdasarkan berat jeruk tu! Bekas pulak ada 3 saiz: kecik, sederhana dan besar. Ada pulak bahan pencecah lagi, macam serbuk asam boi tu. Tapi yang ni ada 2, 3 jenis macam udang kering+ gula + cili kering, cili kering + gula, belacan + cili kering + gula, asam boi, kicap + cili + gula, sos plum dan lain - lain! Ikut suka la nak yang mana satu! Kalau pegi Alamanda, mesti beli jeruk ni! Kebetulan suami pun suka! So ada la kawan nak makan! Beli pun bekas besar ! Bila teringat je jeruk ni, mesti pegi beli....ni la penangan jeruk kat aku dan suami!

Thursday, 16 October 2008

Kantan Oh Kantan..!


Petang semalam baru sempat melawat my 'edible garden' kat tepi rumah tu! Dah lama benar tak buat lawatan rasmi. Paling akhir melawat ke taman tu masa bulan Ramadhan. Itu pun sebab nak memangkas pokok pandan yang subur tu. Bulan Ramadhan, pokok pandan banyak permintaan. Jadi, bawak ke tempat kerja sebab kawan - kawan mintak nak buat kuih buka puasa. Apa salahnya buat amal kebajikan, bersedekah daun pandan! Mudah - mudahan lagi subur tumbuhnya pokok pandan tu nanti.

Jadi, ni la yang dapat daripada taman ku itu! Kuntuman bunga kantan yang dah mekar berkembang! Cantik pulak bila tengok. Nak buat laksa belum lagi rasanya! Lagi pun masaih ada beberapa kuntum lagi yang baru nak kemmbang! So, sempatlah kalau nak buat laksa jujung minggu ni ataupun mingu depan . Manalah tau kalau - kalau ada tetamu nak datang beraya nanti!

Bunga kantan ni kalau beli di pasar boleh tahan juga harganya! Setangkai tu RM 1.50. Tapi, alhamdulilah, Myza tak payah beli. Semuanya ada kat tepi rumah. Serai, pandan, daun kunyit, lengkuas, bunga kantan, daun kaduk dan pegaga. Petik atau gali je bila nak guna!

Kantan yang dah dipotong ni nak bawak ke tempat kerja esok. Ada kawan - kawan yang mintak! Apa lagi, nak buat laksa la! Paling tidak pun nak buat ulam nasi kerabu! Rezeki daripada tanah, alhamdulilah!

The Story of Syawal. 'Bitten By A Puppy'


2nd day of Syawal . I was at home with my family. Nothing to do. My neighbours were still away at their 'kampung'. And of course, no visitors too! I was stuck at home, eating and watching TV. Finally, my husband asked me to tag along with him . When I asked him where to, he didn't say a word. I followed him as I was curious where he's taking me actually!

Ooo..... he's taking me to Jaya Jusco. Shopping? I don't know! I just followed him. He stopped at a shop to look for something . While waiting for him , I looked around too. Trying to find something that interests me which I would grab if it's cheap and affordable! Then.... I just realised there was a puppy near me! Oh my God, the puppy is about to bite me! Help ! Help! Don't let me being bitten by a puppy !

But it was too late! I was already bitten by the puppy! And I had to pay to the owner of the puppy eventhough it was not my fault! It was the puppy's fault! This is the picture of the puppy that bit me at Jaya Jusco!

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails