Yang Mempesona

Sunday, 23 November 2008

My Ex - student's Wedding

This is one of my ex-student who got married today. She was a student in my class back in 1999/2000. I was so surprised that she still could remember me as her ex-teacher eventhough she had left school for quite a long time. I couldn't recall when I got the invitation from her. So many of my students had left school because they had finished their school and went to continue their studies somewhere else.

I was happy to get the invitation . There's no words coming out when I saw her sitting on the aisle with her spouse. It seems like it was yesterday when she left the school. Today, she has moved to another stage in her life from a daughter to a wife, from a student to a career woman.But she is not the first of my ex- student who got married. In fact, many of them are already married and have their own family. Those that I know, but for those that I didn't know I believe they now have become parents and are raising their own family just like the rest.


The thing that makes me really proud of her is that she has chosen the teaching profession as her career. So, I guess by now, she understands more about the world of teaching and its challenges . Now, she is not only a teacher, but at the same time a wife. I do hope that she will be a successful person in life. As her teacher, my prayers are always with her.

To Siti Sakina and Aidil, I wish you all the best in your life

To all my blogger friends, for your info, I ni bukan takat ada anak je, tapi I dah banyak dapat menantu, cucu pun dah mula ramai! Tapi, aku tetap maintain vogue, kalah Nenek Vogue, hehehe! Itu yang aku tau, yang aku tak tau, ntah berapa orang lagi kat luar sana tu! Tapi cucu - cucu aku tu cucu halal tau, ada nasab punya! Korang pun belum tentu ada menantu lagi, apalagi cucu! Nak harap ada menantu sendiri, lambat la lagi! Kalau nak cepat dapat gelaran Datuk atau Nenek Vogue, pilihlah karier sebagai guru ni, hehehe! That's all folks! My last entry for this week. I'll be off for a week, taking a vacation ! Bye. See you soon!

Saturday, 22 November 2008

Thanks For Everything

Let us be good friends to one another. Make our friends feel that you are special in a way. But not make them your enemies or competitors. All of us are special in our own way. The beauty lies in the eyes of the beholder!

To all my blogger friends, I want to share all these with all of you to. Hope that we can understand the true meaning of friendship.


True friends are too hard to find. They are one in a million! Be grateful if you have found yourself a true friend!

Today, I got some sort of cards from Azza. Well Azza, thanks a lot for the gifts. I really appreciate cards, gifts, awards, tags, etc. Since I got myself into blogging in the middle of this year, I began to make and meet new friends in this bloggers world. Indeed, it is such a great experience for me, really precious and worthwhile. And as a new comer, I know one thing for sure that I cannot expect bloggers from all around the world, to come and visit, view and read my blog.

What I am looking for is actually what we call 'friendship'. To be specific a true friendship. A friendship that is based on sincerity and honesty. A friendship that is not based upon who you are, what colour are you, where do you come from, what do you do for a living, what kind of house do you live in or what car do you drive.


To me, all that does not matter. What matters is I want to have friends who are willing to accept me who I am . I am not trying to compete with anyone of you in this bloggers world. What I am looking for is a sincere, honest and true friendship from all of you.

To all of you guys and gals, who have been my friends, thank you very much. Your friendship means a lot to me! No need for all the awards, gifts etc BUT a true, sincere, honest and friends is what I am looking for! So, please don't feel sad if I have not given any gift or award to all of you. You are the most expensive and precious gift from GOD. It is good enough that I know that I have friends like you!


* Specially dedicated to all my friends....

We need friends for many reasons,all throughout the season,
We need friends to comfort us when we are sad, and to have fun with us when we are glad.

We need friends to give us good advice,
We need someone we can count on, and treat us nice.

We need friends to remember us once we have passed, sharing memories that will always last.

Friday, 21 November 2008

I Owe You, CM!

Sebenarnya, tag ni aku dah lama dapat dari CM. Kalau tak silap aku masa bulan Ramadhan dulu. Tapi, aku tak sempat nak jawab. Hutang tetap hutang! Jadi, hari ni aku nak langsaikan hutang aku pada CM. So, CM mintak maaf banyak - banyak ye sebab lambat jawab tag daripada CM. Anyway, harap CM terima la ye! Lebih kurang mintak maaf! Jangan la ingat kita tak sudi jawab tag awak! Hope that CM will be happy and that's all that I can share with you my friend!

7 Facts About Me

1. I love travelling and eating out!
Jom Cuti- Cuti Malaysia dan Kita Jalan - Jalan Cari Makan

2. I miss my life as a student at the University!
Terkenang semasa dulu bila tengok gambar- gambar masa muda-muda dulu, suka dan duka, pahit manis daripada masa Matrics sampai la grad!

3. I am afraid of heights!
Gayat bila dok kat tempat-tempat tinggi!Rasa nak pitam ada, berpeluh
pun ye! Macam-macam ada!

4. Macam CM la jugak, kalau boleh control, control la marah tu, tapi kalau dah melampau sangat,
meletup la jugak macam gunung berapi!

5. I enjoy cooking for my family!
Jadi satu kepuasan pada diri sendiri sebab dapat bagi suami
dan anak-anak merasai air tangan sendiri walaupun I am a working mother!

6. Anak -anak aku memang manja dengan aku tapi aku tak manjakan mereka!
Buat salah pasti

akan ada hukuman yang sesuai dengan kesalahan! Yang penting mereka tahu bahawa
hukuman itu adalah kerana untuk mengajar dan bukan mendera! Juga sebab aku sayang
mereka!

7. Bab makan dan minum, aku makan apa sahaja as long as it is halal!
Sebab aku ni jenis suka
mencuba makanan atau apa sahaja yang aku tak pernah jumpa kat tempat aku! So, kira tak
susah la kalau ada sesapa nak belanja aku makan! Anything will be ok for me....!

Thursday, 20 November 2008

Anna & Yanmie

Hari ini aku dapat mesej daripada Anna dan Yanmie melalui chat box aku. Kedua - duanya meminta aku datang bertandang ke blog mereka. Ingatkan apa..... rupa - rupanya ada hadiah daripada mereka untukku. So, inilah hadiah daripada mereka.

Terima kasih banyak - banyak kepada mereka di atas hadiah ini. Sebenarnya, ramai lagi bloggers di luar sana yang lebih bagus blognya daripada aku. Bukan setakat mempunyai blog yang cantik, canggih tetapi mereka juga mempunyai ramai 'follower' , traffic yang bagus dan juga yang paling ramai pengunjung jika dibandingkan dengan aku yang masih baru di arena blogging ni. Tak sangka la pulak tup - tup ada pulak yang bagi award ni pada aku! Alhamdulillah, terima kasih. Siapalah aku dengan blog ni jika dibandingkan dengan kawan- kawan bloggers yang lain!

Kepada kawan - kawan yang sudi datang melawat ke blog aku, terima kasih aku ucapkan. To Anna and Yanmie , thank you very much for the award. I appreciate that and I hope we will always be friends.

Monday, 17 November 2008

Tag From WKB a.k.a Freggie

I have been tagged by my ex-coursemate who finally managed to locate me through my blog! She is now in UK after completing her PhD. Just waiting for the right time to come back to Malaysia.So, to Freggie, I have completed the task, ok! Hope you'll be happy with the answers. Lebih kurang tu mintak maaf la ye!

The Who’s
Who Was The Last Person You Talked To?
My husband

Who Was Your Last Kiss?
My husband and my son

Who Knows The Most About You?
My husband

Who Can Make You Laugh No Matter What?
My family

Who Can You Always Count On?
My husband

Who Has Your Heart?
My husband and my kids

Who Is or Was Your Favorite Teacher In School?
Pn Rozita Abd Rahman, my class teacher in primary school

Who Is Your Best Friend(s)
Mimmi

Who Loves You?
My husband, my children and my family, I hope!


The What’s

What Is Your Favorite Song At The Moment?
None. I like songs by Kenny G, Kitaro and Richard Clayderman

What Are You Looking Forward To?
Having a good , peaceful and successful life, plus a good career

What Is Your Favorite Color?
Any colour that suits me! Tapi tak nak la colour yg 10km org kenal siapa dia!


What Website Do You Visit Most?
My blog and my Yahoo mail

What Is Your Favorite Smell?
Attraction by Lancome n Pleasure by Estee Lauder

What Is Your Favorite Movie?
None.

What Makes You Mad?
Bila rumah bersepah and I have to do the cleaning alone!

What Curse Word Do You Use A lot?
&%$#***, &&^%%%!

What Kind Of Phone Do You Have?
Nokia

What Was The Last Song You Listened To?
Can't remember when.

The When’s

When Was The Last Time You Went To The Mall?
2nd day of Syawal

When Did You Talk To Your Crush Last?
Before he went to sleep

When Do or Did You Graduate?
1996, alhamdulillah

When Is The Next Time You’ll Do Something Fun?
This school holidays, Cuti - Cuti Malaysia!

When Was The Last Time You Ate or Drank Something?
Lunch time

When Is Your Birthday?
February

When Was The Last Time You Went To The Movies?
Years ago when I was still at the UNI- forgot the name of the movie too!

When Is Your Parents Birthday?
April and May, but I don't know which is who's

When Were You In The Car Last?
A couple of hours ago, going to the bank!

When Will You Be 21?
Hahaha... already passed 21

When Will You Be Taking Your Next Vacation?
Most probably next week!

The Where’s
Where Do You Live?
Selangor, Malaysia

Where Is The Best Place To Be?
Shopping complex and tempat makan

Where Was Your Last Vacation?
Alor Star and Penang

Where Were You Born?
Kuala Lumpur

Where Is Your Best Friend?
At her house with her family

Where Was The Last Place Your Were Besides Your Own House?
Lembaga Urusan Tabung Haji

Where Do You Think You’ll Be In 10 Years?
Still teaching in school and sending my kids to college or uni

Where Is Your Cell Phone?
In my handbag

Where Are Your Parents?
My mama is with the Creator, my dad is still in Kuantan

Where Was Your Display Picture Taken?
From a website which my husband did it for me.

Sunday, 16 November 2008

Bloggers Day Out



At last, after a few SMS and phone call, we finally met! Actually, this plan to meet was suggested to a few of our blogger friends since last Ramadhan . Yalah, jemputan untuk berbuka puasa. But it did not happen. Mungkin sebab malu kot! Yelah , nak jumpa kawan - kawan bloggers untuk pertama kalinya! Sedikit sebanyak rasa malu dan segan tetap ada kan! Tapi aku okay je. Sebelum ni pun aku pernah gak jumpa chat friends aku. Jumpa kat kenduri kawin abang kepada salah sorang chatters tu. Meriah dan seronok jugak la masa tu!

Okay, back to yesterday's story. So, kitorang pun berSMS dan lepas call, kitorang pun buat keputusan nak jumpa. Kat mana, pukul berapa itu rahsia! Tepat masa dan tempat yang dijanjikan, kitorang pun jumpalah! Macam tak caya la pulak ! Nak jumpa dengan Nenek Vogue a.k.a Soul.

Anyway, it was such an enjoyable outing for us! We shared stories about ourselves, family etc. We even laughed about our chats in our blog with the other blogger friends. As a rememberance, this is just something to share with our friends! To Zamz and Knizam, jangan jealous tau kat kitorang! To Soul , hope our meeting that day, will not be the first and the last! But it is the beginning of a new friendship between us!

Thursday, 13 November 2008

Minggu Terakhir ku.......

Kesibukan yang melanda membuatkan aku tak punya masa untuk membuat entri baru untuk blog ku ini. Begitu juga untuk bersembang - sembang dengan rakan - rakan blogger ku yang lain. Aku hanya mampu singgah sebentar di blog mereka untuk menitipkan khabar buat mereka. Semuanya kerana ini adalah minggu terakhir ku....! Semuanya akau perlu selesaikan sebelum aku pergi! Ya, minggu ini adalah minggu terakhir aku berada di tempat kerjaku! Dan selepas ini aku akan pergi.....pergi untuk bercuti! Dah lama rasanya aku tak pergi bercuti! So, I guess I really need a break this time! Away from my workplace and from the workload!

Kebetulan tahun ini aku tidak diberikan tugas seperti rakan - rakan sekerja yang lain. Ada di antara mereka yang perlu bertugas sebagai Pengawas Peperiksaan, Penyelia Kawasan, Ketua Pengawas mahupun sebagai Pemeriksa. Sememangnya aku amat memerlukan cuti ini just to relax and to rejuvenate myself. Destinasi percutian ku kali ini..... hanya di dalam negara sahaja. Belum habis satu Malaysia ni aku jelajah. Jadi, Jom Cuti - Cuti Malaysia!

Kepada semua rakan - rakan sekerja mahupu rakan - rakan blogger seperti aku ni, ' Happy Holidays ' kepada yang akan bercuti, serta 'Selamat Bertugas' kepada yang sedang dan akan bertugas pada waktu cuti nanti. Jalankan tugas anda dengan penuh rasa tanggungjawab. Lepas selesai bertugas, bolehlah pergi bercuti, macam aku ni....!

Tuesday, 11 November 2008

Bermulanya Satu Perjuangan.......Penentu Siapa Kita Di Masa Hadapan

Hari ini bermulalah satu lagi episod dalam kehidupan anak - anak didik ku. Bermulanya satu perjuangan yang akan menentukan siapakah mereka di masa akan datang! Bak dialog dari filem Ibu Mertuaku, 'Siapa itu Kassim Selamat? Lawyer, doktor, magistrate? Siapa mereka di masa depan? Semuanya ditentukan oleh mereka sendiri. Hanya mereka yang menentukan, bukan aku sebagai pendidik, atau ibu bapa mereka, tetapi MEREKA SENDIRI! Sama ada mahu jadi jurutera, akauntan, juruteknik, atau apa juga pilihan mereka, yang pastinya kejayaan itu ditentukan oleh mereka.

Oleh itu, pada hari ini 11/11/08, bermulalah satu perjuangan. Perjuangan yang akan menentukan sama ada kejayaan atau kegagalan yang bakal menanti mereka selepas ini. Perjuangan yang akan menentukan ke mana hala tuju mereka dan siapa mereka selepas ini. Perjuangan yang akan menjadi titik tolak untuk masa depan mereka. To be where you are and who you are! Hari pertama Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia atau SPM untuk anak - anak didik ku.

Pagi tadi, semua calon SPM berkumpul di dewan sekolah sebelum bermulanya Kertas Bahasa Malaysia 1. Ketua Panitia Bahasa Melayu telah memberikan nasihat dan amanat terakhir kepada semua calon sebelum bermulanya peperiksaan pada jam 8 pagi. Guru - guru lain yang tidak bertugas sebagai Pengawas Peperiksaan SPM turut sama berada di dewan . Majlis diakhiri dengan bacaan doa oleh Ketua Panitia Bahasa Melayu.

Kepada semua anak - anak didik ku, hari ini bermulanya satu perjuangan untuk anda semua. Buatlah yang terbaik. Sesungguhnya, segala usaha pastinya akan membuahkan hasil. Tidak lupa juga kepada anak- anak rakan blogger, 'Good Luck & All The Best In SPM'.

Saturday, 8 November 2008

Juara PJM 2008

Minggu ini adalah minggu terakhir untuk Pertandingan PJM di sekolah aku. Jadi, semua warga sekolah especially anak - anak muridku ternanti - nanti akan kelas manakah yang akan dinobatkan sebagai Juara PJM Tahun 2008.

Sebelum terlupa PJM atau nama penuhnya Program Jiwa Murni adalah merupakan pertandingan kelas terbersih dan terceria. Ianya dibahagikan kepada beberapa kategori. Antaranya, kategori Kursus, Juara RM10 untuk tempat pertama, RM7 tempat ke-2 dan RM5 untuk ke-3 beserta plak. Kategori Juara Bulanan RM 20, plak, sijil dan hadiah iringan bernilai RM 20. Yang paling best Juara Tahunan PJM Keseluruhan Mingguan, Juara Bulanan dan Juara Tahunan. Setiap pemenang kategori kursus akan mendapat wang tunai RM 5, plak dan sijil. Juara Mingguan juga wang tunai . Hadiahnya wang tunai dan hamper. Untuk kategori ni, ada 2 kategori iaitu Juara Tahunan PJM Mengikut Kursus yang mana hadiahnya ialah wang tunai RM25 dan hamper bernilai RM30. Johan Juara Tahunan PJM akan mem bawa pulang RM80 tunai,dan hamper bernilai RM100. Naib Johan RM60 dan hamper dan tempat ke-3 RM40 dan hamper. Juga hadiah penghargaan kepada guru - guru tingkatan bagi kelas - kelas yang menang.

Masa yang ditunggu - tunggu telah tiba. Semasa Perhimpunan Rasmi sekolah, Penyelaras Tingkatan telah mengumumkan keputusan Pertandingan PJM Tahun 2008. Juara Keseluruhan PJM Tahun 2008 ialah 4 Perdagangan Gigih! Tahniah untuk 4 Perdagangan Gigih! Well done! Keep up the good work! Tahun depan cuba untuk terus mengungguli kejuaraan itu.

Meraikan kemenangan hasil usaha semua ! We did it this year!

Dari kiri hamper untuk Juara Tahunan PJM 2008 mengikut Kursus, yang paling tinggi tu, hadiah Juara Keseluruhan PJM 2008 dan yang paling kanan tu hadiah untuk Guru Tingkatan!

Dan selepas itu, PK Kurikulum juga telah mengumumkan Johan Keseluruhan PJM iaitu kelas 4 Perdagangan Gigih beserta Guru Tingkatan akan menerima hadiah makan tengahari yang bernilai RM300. Wow! Banyak tu! Alhamdulilah, sebab dapat sponsor dari Puan Pengetua. Terima kasih daun keladi, tahun depan sponsor lagi!

Tapi disebabkan oleh kekangan masa, tak dapat la nak pegi hi - tea kat mana - mana. Akhirnya, inilah tempat kami menjamu selera, bersama PK, PK Hem dan Penyelaras Tingkatan. Kira oklah tu , makan nasi beriyani ayam goreng kampung kat Restoran Anje Seksyen 15 Bandar Baru Bangi!

Selesai menikmati makan tengahari.

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati!
Orang kuat program PJM, Puan Mala dan Puan Ku

Antara orang - orang kuat 4 Perdagangan Gigih! Well done, boys!

Inilah saat yang paling indah bagi semua warga 4 Perdagangan Gigih! Terima kasih di atas segala sumbangan dan kerjasama anda! Kejayaan ini adalah milik kita semua! Tanpa anda, siapalah saya! Well done!

Thursday, 6 November 2008

Tag and Award Season Is Back!


A friendship note from Kak Kamsiah



The cute little teddy from Kak Kamsiah! Thanks, sis!



This is from Yanmie
Another one from Yanmie

Syawal is over now. And the festive mood has gone too. Just like the wind! And as for the bloggers, another season is here! The season for Tag and Award! Whenever I dropped by at any blog, I could see that awards and tag questions are all over. Either you have been tagged or you have been awarded by your blogger friend with an award.

Here it goes! I received an award from kak Kamsiah and Yanmie. And I've been tagged by my ex-coursemate back in the university. She's now in UK and just completed her Ph.D! Thanks to kak Kamsiah and Yanmie for the award! I'll appreciate that! Hope that this virtual friendship will last forever! To Freggie, I'll answer your tag, much later ok! Too buzy right now! To all, thank you for being my friends!


Sunday, 2 November 2008

Majlis Mohon Restu 2008

Tinggal lebih kurang 8 hari je lagi peperiksaan SPM akan bermula. Teringat masa aku ambik SPM dulu, berdebar - debar je masa first day exam tu. Masuk second day, alhamdulillah semuanya ok. Then masa nak ambik keputusan SPM kat sekolah, berdebar untuk kali yang kedua. Pada aku SPM tu macam hidup dan mati aku. Kalau lulus dengan cemerlang, maka hiduplah aku. Boleh teruskan pelajaran. Kalau gagal, maknanya duduk kat rumah la , sedangkan kawan - kawan lain sambung belajar lagi. Sekarang ni aku pun berdebar jugak..... bukan sebab apa kali ni aku berdebar sebab anak - anak murid aku pulak yang nak ambik SPM.

So, pada hari Jumaat baru - baru ni, 31/10/08 sekolah aku telah mengadakan Majlis Mohon Restu di antara guru - guru dengan semua pelajar yang bakal menduduki SPM pada 11/11/08 ni. Majlis ni diadakan supaya pelajar - pelajar dapat memohon maaf di atas segala kesalahan di samping memohon restu daripada guru - guru mereka agar dipermudahkan mereka menjawab soalan - soalan peperiksaan nanti. Biasalah, manusia mana yang tidak lari dari melakukan kesalahan. 'Nobody's perfect'.

Majlis tu dimulakan dengan ucapan daripada wakil pelajar diikuti dengan amanat daripada wakil guru lelaki dan guru perempuan.Lepas selesai amanat dan ucapan daripada wakil guru dan pelajar, Majlis Mohon Restu pun dimulakan dengan berselawat beramai- ramai ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W. Pelajar - pelajar lelaki bersalaman dengan guru - guru lelaki dan pelajar - pelajar perempuan dengan guru perempuan. Hinggakan ada yang pelajar - pelajar tak kira lelaki atau perempuan yang menitiskan airmata. Begitu juga dengan segelintir guru - guru perempuan, tapi bukan aku ye! Lama jugak aku berdiri di dalam dewan tu sebab nak memberi restu dan kemaafan kepada para anak - anak muridku , yang seramai 450 orang tu! Sampai nak pitam aku dibuatnya!

Maafkan kami cikgu, doakan kejayaan kami!

Amanat terakhir daripada seorang guru kepada anak muridnya.

Apapun, aku nak ucapkan Selamat Menduduki Peperiksaan SPM dan Semoga Berjaya kepada semua anak - anak muridku dan juga kepada rakan - rakan blogger yang anak - anak mereka bakal menduduki SPM tak lama lagi!
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails