Yang Mempesona

Wednesday, 30 December 2009

Jalan -Jalan Cari Makan Kat Utara - Part 1

Ni di antara 5 orang tukang masak kat situ!
Credit to: http://mamaazlina.blogspot.com

Inilah dia Char Kuey Tiaw Mohd Ariff,Kg. Pelet.
Credit to: http://mamaazlina.blogspot.com

Salam and greetings to all. Ni nak sambung cerita pasal Cuti- Cuti Malaysia. Bila dah pergi Cuti-Cuti Malaysia, of course bab Jalan- Jalan Cari Makan mesti antara agenda yang penting. Bukannya apa, bila dah pergi jalan-jalan mesti nak cuba semua tempat-tempat makan yang kawan-kawan recommend. Sambil-sambil tu nak bandingkan rasa dan harganya dengan KL.

On the first day kami sampai tu, cousin my husband yang tinggal kat Bukit Mertajam ni bawak kami makan char kuey tiaw yang memang terkenal kat sini Char Kuey Tiaw Kg. Pelet. Kalau kat KL ni, kita biasa nampak char kuey tiaw ni dijual di warung-warung tepi jalan je. Tapi kat sini, dah macam resoran, tapi specialty ialah Char Kuey Tiaw sahaja, tak ada menu lain. Harga pun boleh tahan jugak antara RM2.00 - RM 6.00. Penuh pinggan, sampai susah nak habiskan. Bukannya macam kat KL ni, 5,6 kali suap, tau-tau dah habis sepinggan!

Kami order Char Kuey Tiaw Special, yang diletakkan kerang dengan udang yang besar-besar jugaklah!Menunya CKT biasa, kosong, kecil, besar, special dan CKT udang. Udangnya pun sangat manis, udang fresh katakan! Memang berbaloi, makan kat situ 9 orang baru RM41.40 termasuk air!! Tapi sayang, camera tertinggal kat rumah cousin hubby,so tak boleh nak ambik gambar. Yang ada ni pun pinjam dengan izin dari tuan punya blog!

So, sesiapa yang ada kawan-kawan atau sedara-mara yang duduk area Bukit Mertajam atau Guar Perahu, cubalah tanya! Mesti semua tahulah tempat tu!

Sunday, 27 December 2009

Cuti-Cuti Malaysia Dec 09 : KL - Ipoh - Bkt Mertajam

Pengantin baru yang diraikan.

Blogger CM yang sibuk dengan kameranya.

Bersama Sue, kakak pengantin lelaki yang juga wife blogger CM.

Salam and greetings to all. Alhamdullillah, dah pun selamat sampai ke rumah selepas seminggu pergi bercuti-cuti Malaysia ke Utara. Kali rasanya lebih seronok sebab bukan sahaja bercuti, tetapi juga berpeluang mengeratkan silaturrahim dan ukhwah di antara rakan-rakan bloggers yang berada di sebelah Utara Semenanjung ni.

Perjalanan pada hari pertama adalah dari KL ke Bukit Mertajam. Alhamdulillah, dah rezeki nak jumpa agaknya, kebetulan seorang blogger iaitu CM ada di Ipoh, kerana ada majlis kenduri adik iparnya. Nampaknya, langkah kanan la kami hari tu! CM menjemput kami makan kenduri majlis adik iparnya. Lebih kurang jam 2ptg, kami sampai di Ipoh dan CM menjemput kami di Petronas Persiaran Sultan Azlan Shah untuk ke rumah ibu mertuanya. Alhamdullah, langkah kanan kami hari tu!

Sembang punya sembang, sampai khemah pun dah siap dikemas, barulah sedar yang dah lama sangat kami di sana. Diam tak diam dah pun pukul 5 petang.Kami terpaksa minta diri kerana nak meneruskan perjalanan ke Bukit Mertajam pulak. Seronok sangat kami bersembang macam dah lama sangat tak jumpa, padahal itulah kali pertama kami bertemu walaupun sebelum ni kami memang biasa bersembang di blog. Kepada CM dan Sue, terima kasih banyak-banyak di atas layanan mesra kalian kepada kami sekeluarga. Walaupun itu adalah pertemuan kali pertama, ianya cukup bermakna buat kami. Semoga kita semua akan berjumpa lagi, insyaallah!

Untuk CM, Sue and Family,
Terima kasih daun keladi, Panjang umur jumpa lagi!

Saturday, 19 December 2009

Away... For A While



Salam and greetings to all. I will be taking a short break starting from tomorrow. Insyaallah will be back next week. Please leave all messages at my Chat Box. Till then, ' Take Care n Keep On Blogging'

" MAKAN ANGIN SAMBIL MAKAN-MAKAN "

Monday, 14 December 2009

Aktiviti Sepanjang Minggu Lepas

Salam and greetings to all. Dah lama benar blog ni tak ada entry baru. Macamana yang semua maklum, cuti sekolah ni, aku kena bertugas , tugas rasmi Lembaga Peperiksaan Malaysia. So, sebelum cuti sekolah bermula, aku dah pun mula bertugas! Dari pagi sampai petang, ataupun dari pagi sampai tengahari sahaja. Ada ketika kena mengiringi bos dari Bilik Kebal dan ke Bilik Kebal. So, jam 6.45 dah kena standby kat Bilik Kebal. Walaupun Peperiksaan SPM belum selesai lagi, lusa 16/12/09 adalah hari akhir, tapi tugas aku telahpun selesai dengan rasminya pada 09/12/09. Semuanya dah selesai termasuklah urusan mengisi borang claim. Tinggal tunggu claim masuk je!

Memandangkan hari Rabu tu, tugas aku selesai jam 12.00 tengahari, dapatlah aku balik awal. Masa itulah aku selesaikan banyak perkara. Maklumlah, hujung minggu ni aku nak ke luar negeri! Nak bawak anak-anak pergi bercuti! Tahun ni anak-anak tak dapat bercuti awal sebab mamanya ada tugas rasmi!

First, pergi tukar tayar kereta! nun kat Kelang sana nun... Bukannya tak boleh je tukar kat sini, tapi ramai yang sedia maklum, harga tayar di Kelang agak murah berbanding di tempat-tempat lain terutamanya di KL gedebak gedebuk 4 bijik termasuk alignment terkena la Rm745 itupun taya cap ayam jea haha ! area tempat aku ni cap ayam-cap ayam pun sah Rm110 maknanya boleh la jimat banyak, kira baloi la... !

Hari Khamis dan Jumaat buat lawatan ke kedai buku pulak.
Maklumlah, tak lama je lagi sesi persekolahan untuk tahun 2010 akan bermula. Walaupun buku-buku teks diberi percuma, tapi buku-buku aktiviti yang akan digunakan bersama buku teks perlu dibeli. Itupun, ada beberapa buah buku lagi yang tak ada stok! Alat - alat tulis pun dah siap dibeli. Yang belum dibeli hanyalah kasut sekolah je lagi! Pakaian sekolah anak-anak aku, SIL aku yang tolong jahitkan. Memang setiap tahun dia ambik kontrak jahitkan baju-baju anak-anak aku! Aku cuma beli kain, getah, zip, butang dan lain-lain! Banyak aku jimat bila jahit sendiri ni, berbanding beli yang dah siap!

Okay, that's all for now ! Hujung minggu ni, insyallah aku akan bercuti bersama keluarga dan akan berehat seketika dari berblogging. Kepada kawan-kawan bloggers semua, mungkin aku akan buat surprise visit ke rumah anda! Kita tengok siapa yang kena ok! TUNGGU....!

Saturday, 5 December 2009

Why Do I Blog?


Blogs are probably the easiest way to have a website. With blog software, it literally takes minutes to have a professional looking site up and running. These are the five things I like the most about blogs:

1. Blogs are easy to create:
You don't need expensive or complicated web editors or web design software to create a blog. Blog vendors offer you a variety of templates you can choose from. Most likely you will find among them one that offers the look and feel you're looking for. Your only web design expense may very well be to pay a graphics artist to design an attractive logo that makes your site unique.

2. Blogs are easy to maintain:
Blog software allows you to post online, which means that you won't need to bother with FTP software. This also means that you can post anywhere, not just from your own computer. You may be in a hotel room in China, and if it has an internet connection you can log in and update your website from your web-based control panel. Your blog's software will automatically move your most recent post to the top, while archiving older posts by date or by topic, so you don't ever have to bother to move web pages around.

3. Blogs are search-engine-friendly:
Since blogs assign each post an individual URL address, each of them will have it's own, separate web page. If you take care of making each post very focused on a specific topic and carefully choose the keywords that best describe your post (using them in the post title and post body), they will stand a very good chance of ranking well with the search engines. Also, since blogs tend to be updated regularly, search engines will crawl them often (search engines love fresh content), adding your new posts to their index.

4. Blogs allow you to interact with your customer base:
The best websites allow your customers to interact with you and give feedback. Since blogs offer you the option of enabling a "comments" field after your posts where readers can give you feedback, your visitors will not only be more inclined to come back, but you will have at your disposal an effective and inexpensive way to get to know your customers better.

5. Many great blog hosts are free:
There are several excellent services that offer blog hosting for free. The most well known of them is Blogger, a free blog service owned by Google. Signing up takes minutes, it offers many different templates and customization options, and also gives you the option of tying your blog with your Google Adsense account. That way, not only is the service free, but you can also make money. The downside to all these great advantages is that they have encouraged the creation of a huge number of me-too and low quality blogs that don't add value and hardly get any traffic. Don't fall into that trap. Before jumping to create a blog, remember that to be successful you must write about a focused and original topic, or offer a unique perspective on a common theme. In the end, as the cliché says, it all boils down to quality content.

Monday, 30 November 2009

Ini Pun Malaysia Boleh Juga Ke ?


LONDON - Seorang lelaki Britain, Ian Young menyunting seorang mak nyah warga Malaysia yang dikenali sebagai Fatine untuk menjadi 'isterinya', lapor sebuah akhbar semalam. Ian, 30, yang memiliki sebuah syarikat penyelenggaraan hartanah berkahwin dengan Fatine, 36, dalam satu majlis sivil di sini Mei lepas.

Dia berkenalan dengan Fatine di sebuah kafe Starbucks di Menara Berkembar Petronas, Kuala Lumpur pada Ogos 2006 ketika dia bekerja sebagai pegawai keselamatan di Malaysia. Terpegun dengan kejelitaan mak nyah tersebut, Ian yang pada mulanya menyangka Fatine seorang wanita, cuba memikatnya.Lelaki itu berkata, keserasian antara mereka menimbulkan bibit cinta dan dia berasa bertuah dapat bertemu dengan kekasih yang mengambil berat dan pandai menjaga hatinya.

"Saya tidak peduli sama ada dia seorang mak nyah. Saya mencintai keperibadiannya. Bagi saya Fatine seorang wanita yang cantik dan menawan," kata Ian yang sebelum ini mempunyai seorang teman wanita berbangsa Inggeris. Fatine atau nama sebenarnya Mohammed Fazdil Min Bahari mengambil hormon wanita sejak berusia 17 tahun.Jurusolek itu tidak mahu melakukan pembedahan penukaran jantina kerana takut pada risiko di samping gembira dengan keadaan dirinya yang sedia ada. Pada Disember 2008, Ian membawa Fatine ke Britain dengan menggunakan visa pelawat tetapi 'isterinya' itu kini bakal dihantar pulang Malaysia kerana tinggal di negara itu melebihi tempoh enam bulan. - Agensi

*** Adakah ini juga sesuatu yang boleh dibanggakan dan boleh dikategorikan dalam MALAYSIA BOLEH ! ????

Thursday, 26 November 2009

Salam Aidil Adha Untuk Semua


Salam and greetings to all. Rasanya hari ni ramai dah balik kampung. Ataupun, mungkin ada yang dah balik kampung sejak semalam lagi. Maklumlah, cuti raya haji sampai hari Ahad. Ataupun, mungkin juga ada yang tak balik kampung macam aku ni! Bukannya aku tak nak balik raya, tetapi kekangan masa dan tugas yang masih belum selesai membuatkan aku beraya di ibu kota Kuala Lumpur sahaja. Semalam aku masih lagi bertugas sehingga lewat petang. Dan mulai Isnin depan, aku kembali bertugas. Keadaan cuaca yang tidak menentu membuatkan kami sekeluarga mengambil keputusan untuk berhari raya di rumah kami sahaja.

So, kepada semua kawan-kawan yang akan balik kampung, 'Selamat Balik Kampung dan Berhati - Hati Di Jalanraya'! Kepada yang berada di perantauan, tabahkan hati di hari raya ini! Inilah yang dinamakan ujian untuk anda semua! Untuk yang mengadakan qurban, 'Selamat Menunaikan Ibadah Qurban'!

Sunday, 22 November 2009

Alone And It's Blackout !


Salam and greetings to all. Dah lama blog ni tak diupdate. Last entry 12/11/09, selepas balik dari kursus. Lepas tu tak berkesempatan nak membuat entry baru kerana kekangan masa. Hari Rabu lepas aku dah mula bertugas, so setiap hari balik petang. Then, awal- awal pagi dah nak keluar ke tempat bertugas, sebab tempat bertugas agak jauh, takut tersangkut dalam traffic jam. Itu pasalnya, blog ni dah naik sawang!

Kebetulan semalam my other half outstation ke Utara. Aku tak dapat join sebab kena bertugas ni. So, anak- anak dibawanya sekali. Insyallah, lepas aku selesai tugas ni, barulah aku akan bercuti sekali dengan mereka! Kiranya kali ni 2 kali la anak-anak aku akan bercuti. Insyaallah aku akan ke Penang sebab ada jemputan kawin rakan sekerja di sana , 2 hari selepas cuti Krismas. Bila anak- anak dan cik abang tak ada ni, ingat oklah sebab PC tak de sapa yang conquer, bolehlah ngadap lama sikit. Tapi lama-lama naik boring la pulak! Sunyi je rumah, tak dengar jerit-pekik anak-anak!

Lepas solat Maghrib semalam , elok je duduk depan PC. Kiranya nak buat entry baru la! Baru je nak sign in, tiba-tiba je lampu padam! Ingatkan suis utama tu trip, tapi bila tengok ok je! Nak kata hujan lebat, tak jugak! Mulalah operasi mencari lilin! Nasib baik jumpa! Bila dah nyalakan lilin, baru teringat nak buat report kat TNB Careline. Operator TNB Careline tu bagi tau yang ada major breakdown kat Bandar Teknologi. So, maybe lepas 2 atau 3 jam lagi baru ok! Tunggu sampai jam 9.12 malam, tak ada.... 10.12 malam pun tak ada! Last sekali, aku pun naik masuk bilik , dengan lilin-lilin sekali. Tau-tau lampu dah menyala, kipas berpusing, dalam pukul 4 pagi tadi! Punyalah lama blackout!

Anyway, syukur alhamdulillah semuanya dah ok pagi tadi. Harap-harap malam ni tak blackout lagi. Pagi tadi pergi kedai beli stok lilin...just in case blackout again. Sebabnya...semalam punya lilin dah tinggal satu je. Apapun, bila blackout dan sorang-sorang kat rumah, macam-macam yang bermain dalam fikiran!

Thursday, 12 November 2009

Outstation... Kursus Guru Data EMIS

Tempat penginapan masa kursus. Bilik aku dapat riverview, bukannya dapat seaview
(Source: Google)

Bilik penginapan yang bolehlah...alhamdulillah.
(Pic ni ambik kat Google, tak bawak camera masa kursus!)

Salam semua. Semoga semua kawan-kawan blogger sihat-sihat aje. Ahamdulillah, hari ni baru dapat menjenguk blog yang dah beberapa hari tak dijenguk. Bukannya apa, aku berada di luar kawasan, untuk menghadiri Kursus Guru Data EMiS, peringkat daerah Hulu Langat. Actually, Ketua Guru Data yang sepatutnya attend kursus ni. Tapi, disebabkan dia perlu menghadiri satu lagi kursus data peringkat Jabatan Pendidikan Teknikal di Sepang, aku sebagai Penolong Guru Data perlu hadir bagi menggantikannya.

Tempatnya, di Kelang. Kelang tu taklah selalu pegi, last pegi makan ikan bakar kat Muara Ikan Bakar. Sebabnya, terasa jauh sangat kalau nak ke sana tu. Lebih kurang 2 jam, itupun kalau jalan tak jam. Hari Selasa bertolak ke sana,dihantar oleh.... sapa lagi kalau bukan my beloved hubby. Pendaftaran mula pukul 2 - 5 petang. Aku balik awal, dapat pelepasan sebab nak bertugas luar. Malam dah mula kursus sampai pukul 10.30 malam kecuali malam tadi. Sesi petang semalam tamat jam 5 petang dan tiada sesi malam. Ada special dinner pada malamnya. Ada live performance lagi! Ada la jugak pegawai PPD yang mendendangkan lagu, menyumbangkan suara. Petang semalam sempat la jalan-jalan kat area tempat kami tinggal tu.

Pagi tadi ada majlis perasmian penutup dan penyampaian sijil kepada semua peserta kursus. Lepas selesai semuanya, kami pun check-out dan balik ke rumah, rindu nak jumpa semua yang ditinggalkan di rumah!

Saturday, 7 November 2009

Farewell Party 5 Perd Gigih Class of 2009

5 Perd Gigih Class of 2009

Sedapnya makan, sampai tak pandang belakang!

Our PK, among the VVIPs, signing the Wall of Fame.

My class monitor, Mohd Izmil Hadi delivering his welcoming speech .

The VIPs, the subject teachers of 5 Perd Gigih.

The famous Satay Kajang, among the menu.

Chocolate cake, my fruit cocktail pudding and cocktail among the dessert.

Salam and greetings to all. Next week will be the last week of school for my school as the Unit Peperiksaan & Penilaian will be arranging the classrooms and hall for the SPM examination which will begin on 18th November 2009.

Next Friday the Form 4 students will be off, back to their home for the end of the year school holidays. And on the 16th November, many of the teachers will be out for the Taklimat Pengawas SPM. So, who is there to teach or even to relief the teachers? And some will be away, attending a course, at that time just like me!

Recently, my class had organised their Farewell Party, on the 29th October. They really wanted to have the party as last year, they did not have the time to organise it. Besides, this year is the final year for them as they'll be leaving the school soon. As a form teacher, I have no problem with that as long as they agree with my terms and regulations. I left everything to them, to plan, to organise, etc. So, they had their own committe members and each committe has their own role to play. As for my part, my job is to order the food. The rest, I leave it to them!

I was quite surprised when they came up with slide presentation about the class and also The wall of Fame, where the subject teachers were asked to sign a big card on the wall!For you information, the expenses for the class farewell party was from the money that my class won from Program Jiwa Murni last year and this year!

To all my beloved students, ' Thank You Very Much' for giving me 2 years of great moments in my life! 'Thank You' for being such good and wonderful students to all your teachers! I am very proud of you! I wish you all the best in your SPM and may success be with you! I love you all very much!

Tuesday, 3 November 2009

Allah Lebih Menyayangimu...

Salam semua. First of all, thousand apologies to all for not updating this blog lately. Bukannya apa, next week I will not be in school for 3 days. I will be attending a course for EmiS (data). Since I am the Penolong Guru Data I have to go to replace her. Sebabnya, pada masa yang sama, she has to attend another meeting on Data as well under BPTV. Yang aku kena pegi ni untuk daerah punya!

Semalam ada perjumpaan guru-guru Bidang Bahasa dengan Pengetua. Perjumpaan berkenaan analisa keputusan Peperiksaan Percubaan SPM. Semua guru Bahasa termasuk aku kena bentangkan analisa keputusan kelas masing-masing. Sewaktu dalam mesyuarat tu, PK aku dapat call. Then he informed us, yang seorang budak sekolah aku, terlibat dalam kemalangan tak jauh dari sekolah. So, dia pun keluar sekejap untuk ke tempat kejadian dan mesyuarat diteruskan. Tak lama lepas tu, PK aku pun balik. Dia bagi tau budak tu langgar lori. And he was badly injured. Aku harap budak tu tak ada-apa. Masa tu, kami yang ada dalam bilik mesyuarat belum tau lagi siapa budaknya.

Bila mesyuarat dah hampir tamat, PK aku dapat call lagi. Kali ni dia bagi tau"Pelajar kita yang accident tadi, Mohd Najmuddin 5 PPU Tekun, dah meninggal". Aku tergamam sekejap sebab budak tu adalah student aku. Last aku tengok dia Jumaat lepas masa aku masuk kelas. Yang membuatkan aku sedih dan terkilan, dia pergi sebelum sempat nak ambik SPM yang tinggal 2 minggu je lagi!

Jenazahnya akan dikebumikan hari ini selepas solat Zuhur. Al-Fatihah untuk arwah Mohd Najmuddin a.k.a Boy. Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohnya! Dan semoga dia ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman!



Tuesday, 27 October 2009

Jejak Kasih Yang Terpisah

Cikgu dan bekas anak murid. Bekas anak murid pun dah umur 30!

Laksa Penang dan Laksa Kelantan antara judah yang dihidangkan untuk kami.

Salam and greetings to all. It's been quite sometimes dah tak de entry baru kat blog ni. Kekangan masa adalah sebabnya. Biasalah... dah hujung-hujung tahun ni! Banyak urusan yang perlu diselesaikan Jadi, nak buat new post pun tak sempat. Yang sempat hanyalah singgah di blog kawan-kawan.

Ni cerita minggu lepas. Khamis lepas, aku terima SMs daripada GKB aku. Ingatkan dia nak bagi aku kelas relief, sebab biasanya hari Khamis aku akan dapat relief sebab kelas aku hanya 2 waktu sahaja. Bila tengok SMS tu, " Myza... ada seorang kawan lama,Hidayah ingin berhubung dengan Myza. Ini nombor dia, 013-944. Hidayah...? Setahu aku,aku cuma kenal 3 orang sahaja yang bernama Hidayah ni! Seorang Nur Hidayah Ngian Abdulah iaitu Ketua Guru Data di UNit ICT sekolah dan dua lagi Nur Hidayah, bekas anak murid aku!Seorang semasa aku bertugas di Tanah Merah dulu dan seorang lagi di sekolah sekarang! So, Hidayah yang mana satu agaknya?

Lepas sekolah tengahari tu, aku bagitau husband pasal SMS yang aku terima. Then, husband aku suruh call nombor yang diberi, untuk tau Hidayah yang mana satu! Aku pun call, tapi hati aku berat mengatakan bahawa itu adalah Hidayah atau lebih dikenali sebagai Mek Yah, bekas anak murid semasa aku di Tanah Merah. Sebab dialah Hidayah yang sangat rapat dengan aku, yang banyak menolong aku semasa aku di Tanah Merah. Bila aku call dan panggilan dijawab, kedengaranlah suara yang amat aku kenal di corong telefon tu! Suara itu adalah suaraHidayah a.k.a Mek Yah! Bekas anak muridku yang kini telah menjadi seorang jururawat!

"Teacher, mana teacher hilang? Saya call no.hp lama, tak ade, nombor rumah saya tak ada! PUas pikir nak cari teacher kat mana! Akhirnya saya call operator dan mintak nombor telefon sekolah teacher!Itu je jalan akhir saya, kalau teacher dah pindah sekolah tak taulah saya mana nak cari teacher!"...itu adalah antara yang keluar dari mulutnya apabila dia mendengar suara saya. 'Teacher datanglah rumah saya malam ni... saya dah siap masak. Rumah saya kat Bandar Tasik Sri Permaisuri, Lumayan Apartments! Rupa-rupanya dia memang dah lama jejak kasih dengan aku ni! Kebetulan dia off sebab lepas kerja malam,usaha jugak dengan susah payah cari teacher dia ni! Last aku jumpa dia ni masa anak sorang! Tu pun masa tu tengah baby lagi! sekarang dah anak 2, yang sulung pun dah 3 tahun lebih!

Akhirnya, dapatlah kami bertemu semula!Terharu pun ada, gembira pun ada! Terharu sebab tak sangka, ada lagi anak murid yang masih ingat akan gurunya! Gembira sebab kami dapat berjumpa lagi!Syukur, alhamdulillah! Bekas anak didik aku, kini telah berjaya! Berjaya di dalam kehidupannya sebagai seorang jururawat dan kini telah pun mempunyai keluarga yang bahagia! Siapa sangka, dah ada cucu rupanya aku ni...hehehe!

Monday, 19 October 2009

Di Penghujung Syawal Ini...

Hidangan makan tengahari dimasak oleh kak Aisyah
(tudung coklat). Memang best!

Pulut kuning yang telah siap dikukus.

Kumpulan membuat kuah kacang.

Nasi impit sedang direbus! Kacau jangan tak kacau kak!

Rendang di kuali...jangan sampai hangus

Salam and greetings to all. Since this weekend is the last week of Syawal 1430H, I guess many of us were busy with open house! Either you were the one who hosted an open house or fulfilling friends invitation to their open house.

As for me, this weekend was a full and tight weekend for me.As Friday is a holiday "Cuti Peristiwa" in conjuction with Deepavali, I took the opportunity to pay a visit to Yan's house, one of my blogger friend. Kebetulan my other half pun not that busy, so lepas ambik anak sekolah, terus je ke Bandar Puteri,Kelang. Sampai pun dalam kol 8 lebih dan kedatangan kami disambut oleh Yan dan anak-anak. Her other half belum balik dari kerja, tapi sempatlah jumpa sebab tak lama lepas kami sampai, dia pun balik!Kiranya kunjungan kami ke rumah Yan kali ini adalah untuk membalas kunjungan Yan dan keluarga ke rumah kami tak lama dulu.

Itu cerita hari Khamis. Jumaat malam Sabtu pulak, aku berkampung di surau taman aku. Gotong - royong untuk Majlis Sambutan Eidul Fitri peringkat taman, anjuran BKKK taman tempat kami sekeluarga tinggal. Lepas solat Isyak, ramailah para ibu dan anak-anak serta para bapa mengambil bahagian dalam aktiviti memasak ni. Malam tu aktiviti memasak rendang, merebus ketupat, memasak kuah kacang. Esonya, pagi sabtu ada lagi aktiviti memasak. Kali ini penyediaan kuah soto dan bahan-bahan yang lainnya, memotong buah-buah untuk pencuci mulut serta aktiviti menghidang sebelum majlis bermula.

Hari sabtu adalah hari gantung periuk belanga di rumah aku. Hari cuti memasak! Mana taknya, ada 3 jemputan dalam satu hari. Pukul 12.30, ada jemputan kawin abg ipar kepada kawan suami
di Semenyih, so kenalah pegi. Makanan ok tapi sebab aku dah makan di surau, so just makan yang ringan-ringan je, fruits and apple salad a.k.a kerabu epal hijau yang dicampur dengan jeruk betik warna putih. Lepas makan, balik rumah dulu, rehat-rehatkan diri. Then dalam 2.30 pergi ke surau pulak untuk Majlis sambutan Eidulfitri peringkat taman. Hadir untuk bagi sokongan moral, tapi tak makan pun! Sebabnya, semua hidangan tu kami dah rasa lebih awal. Maklumlah kami yang sediakan semuanya! Balik dari surau, pergi pulak ke Cheras, open house salah seorang rakan sepanitia. Ikutkan kenyang, memang kenyang, tapi kenalah penuhi jemputan kawan-kawan. Malam... duduk kat rumah sebab dah kenyang sangat-sangat! Semalam, duduk kat rumah, buat muffin untuk anak-anak!

So, bulan Syawal dah pun sampai ke penghujungnya! Semoga pada tahun hadapan kita semua akan dipertemukan lagi dengan Ramadhan dan Syawal! Insyaallah!

Wednesday, 14 October 2009

Missing In Action@ MIA !

AJK Pendaftaran tersenyum lega! Tugas dah selesai!

Menunggu majlis yang belum bermula!

Para graduan dengan jubah masing-masing!

AJK Hadiah & Cenderahati

Salam untuk semua rakan-rakan bloggers!Dah lama benar blog ni tak dikemaskini. Sebenarnya, masa dan keadaan yang tidak mengizinkan.Dua minggu tak ada ceria baru, jika dibandingkan
dengan kawan-kawan bloggers lain, yag saban hari ada saja entri baru untuk dijadikan tatapan. Sebenarnya, selepas entri terakhir tu, aku agak sibuk dengan persiapan terakhir untuk Majlis Graduasi 2009. Selesainya Majlis Graduasi pada hari Sabtu (3/10/09), hari Ahad aku flat out dan akhirnya terpaksa MC pada hari Isnin.

Then lepas MC, balik ke sekolah , sibuk dengan urusan menyemak markah anak-anak murid sebelum slip keputusan dikeluarkan.Sambil tu, kena selesaikan urusan sijil berhenti sekolah dan testimonial. Maklumlah, anak-anak murid bakal meninggalkan sekolah selepas tamatnya SPM nanti. Lagi satu sebabnya ialah, aku mengejar masa sebelum tamatnya Syawal untuk berpuasa enam! Alhamdulillah, hari ni selesai puasa enam aku!!Esok hari raya! Raya puasa enam!

Yang paling penting kenapa aku hilang agak lama ialah kerana PC dan laptop di rumah ni buat hal! Kira baru minggu ni aje yang PC tu ok! Laptop masih lagi memerlukan rawatan!And hari ni, aku sibuk touch-up bilik akses kendiri di sekolah.Esok, sekolah akan menerima kedatangan pelawat untuk Anugerah 3K peringkat Negeri! So, kenalah buat yang terbaik kan!

Esok, hari akhir persekolahan untuk minggu ni! Jumaat sekolah cuti peristiwa sempena Deepavali. Hari Sabtu ni, ada Majlis Ramah Mesra Eidul Fitri anjuran Badan Kebajikan & Khairat Kematian taman kami.Tetamu jemputannya ialah ADUN Bangi, YB Dr. Shafie Abu Bakar! Jemputan kawin pun ada!Kira minggu ni, final week untuk open house!

That's all folks! Enjoy the pictures!

Thursday, 1 October 2009

Satu Hari Di Hari Raya...

Dua-dua tangkap lentok je!

Salam and greetings to all. First of all, nak ucapkan Selamat Kembali Bertugas pada semua. Maklumlah, dah bercuti raya lama, so kenalah masuk kerja balik. Bagi yang tak bercuti masa raya, sebab cuti tak lulus atau cuti dibekukan masa raya, mungkin baru je nak bercuti.Sejak masuk keje, ada je la keje yang nak kena siapkan. Sampaikan blog pun tak sempat nak dijenguk. Blog tak ada cerita baru, tapi blog ni masih aku jenguk,tetap tak dilupakan!

Ingatkan hari-hari biasa ni tak adalah tetamu yang nak datang beraya ke rumah. Tapi, yang pasti hujung minggu ni kawan-kawan anak nak datang beraya.Tapi siapa sangkakan, hari Selasa baru-baru ni,tup-tup Yanmie dan Qamar muncul di rumah! Qamar datang bersama housematenya Ain dan Yan bersama suami dan 2 orang hero keciknya! Riuh -rendah rumah dibuatnya especially bagi Qamar dan Yan,itulah first time mereka berjumpa!Tapi bagi aku,itulah first time aku bersua muka dengan si Yan ni. Mana taknya, all this while kami hanya bersembang di YM saja. Dengan Qamar, semalam adalah pertemuan kali yang kedua buat kami.

Tentang juadah raya,aku sempatlah masak rendang daging, goreng meehoon dan hidangan istimewa which is Satay Kajang. Nak tau apa istimewanya satay Kajang ni, makan dulu baru tau! Suami Yan pun peramah jugak orangnya, sama macam Yan jugak la! Anak-anaknya pun sama, mula-mula tu malu-malu la, tapi biladah lama tu, makin mesra pulak dorang tu nampaknya. Sama macam mama dan ibu masing-masing!

To Yan and Qamar, thanks for coming! Terima kasih banyak-banyak sebab sudi datang. Minta maaf jika ada terkurang semalam! Itu saja yang boleh kak Myza hidangkan! Nak masak yang canggih-canggih tak dapat le, sebab kekangan masa! Jangan serik nak datang lagi tau! Lain kali, datang waktu hujung minggu lagi best! Boleh lepak lama-lama sikit! Ni pun boleh sampai kol 12.15 malam, kalau hujung minggu tak kerja mau agaknya jam sampai pagi! Qamar tu pun lama jugak lepak kat umah, sampai before Maghrib sampai kol 10.15 malam. Tu pun sebab nak balik naik KTM Komuter, kalau tak, mesti stay lagi. Kenalah mintak diri dulu kan, kalau tak nanti tertinggal keretapi la pulak ye! Tapi tak pe, kalau tertinggal komuter tu, kak Myza boleh hantar!

Yan and Family, Qamar & Ain,
Terima kasih daun keladi, kalau sudi datanglah lagi!

Friday, 18 September 2009

Salam Aidilfitri Untuk Semua


Kad raya daripada Kak Kamsiah

Dari yang jauh di perantauan, Kin Hashim, Dublin.


Ini pulak daripada CM & isteri di Perak.

Daripada Opah di Utara.

Salam and greetings to all. I guess this is my last entry for Ramadhan. Hari ni pun rasanya ramai antara kita dah mula balik kampung untuk berhari raya bersama keluarga tersayang. Aku pun dah mula bercuti hari ni. So, plan hari ni nak buat kuih raya lagi, nak tambah koleksi homemade raya cookies aku. Then, nak siapkan bahan-bahan untuk masak rendang dan kuah kacang.Nak blend apa yang patut. Nanti senang, terus labuhkan semua dalam kuali dan periuk. Benda-benda macam halia, lengkuas, serai, bawang, cili kering tu blend awal-awal senang. Malam-malam pun boleh masak rendang atau kuah kacang.

Di kesempatan yang ada ni, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin. Semoga bergembira di hari raya. Tak lupa juga, nak ucapkan terima kasih atas semua kad raya dari kawan-kawan bloggers. Terima kasih di atas ingatan kalian. Maaf tak sempat nak balas. Raya tetap raya, tapi aku ada 4 bungkus kertas peperiksaan percubaan yang nak ditanda. So, sambil bercuti sambil menanda kertas!Lastly, Take Care dan Hati-Hati Di Jalanraya!

Monday, 14 September 2009

Raya oh Raya...

Ini pulak daripad kak Inahar Ali. Thanks a lot kak!

Ini pulak duit raya dari Yan! Thanks Yan!

Kad raya dari Yanmie.

Peace upon you, my blogger and cyber friends. Dah lama sangat rasanya blog ni tak diupdate. Bukannya malas atau ketandusan idea untuk berkarya, tapi kerana kekangan masa. For you info, sekarang ni kat sekolah the Form 5 students are in the second week of battling with the SPM Trial Exam. So, lepas ni nak mengadap menanda kertas periksa la pulak!

Then, another big event coming up this 3rd Oktober that is Hari Graduasi. So, for this event, I have been given the post as the Secretary. Tak sangka la pulak kena jadi Setiausaha. Biasanya jadi AJK je, tapi kali ni tidak! Apa lagi, tukang catat minit mesyuarat, hantar surat panggilan mesyuarat etc. At the same time, as the form teacher, ada lagi yang menunggu untuk Hari Graduasi ni, nak kena kutip bayaran untuk majlis tu! Nasib baik hari ni ramai students dah settle bayaran, tinggal 4 orang je lagi! Esok last day nak submit bayaran tu pada Bendahari PIBG! Jumaat ni dah mula cuti, so minggu ni ada 4 hari je nak selesaikan semuanya. Rabu ni ada Mesyuarat Guru pulak!

So, sebab tu lah tak dapat nak menziarah blog kawan-kawan! Maklumlah, bulan Ramadhan ni kan! Malam solat Tarawih, balik tarawih mata dah ngantuk. Pagi kol 5 dah nak bangun sahur. Lepas sahur terus siap nak pegi sekolah. Tak sempat dah nak berblog! Hujung minggu buat kuih raya. Kalau tak buat kuih raya, shopping raya! Tapi, alhamdulillah dah selesai pun. Nak tunggu raya je lagi...hehehe!

Di kesempatan yang ada ni, terima kasih diucapkan kepada kawan-kawan yang sudi memberi kad hari raya. Terima kasih banyak-banyak di atas tanda ingatan anda semua. Dan di sini aku nak ucapkan 'Selamat Hari Raya Eidul Fitri, Maaf Zahir & Batin' untuk semua kawan-kawan bloggers di mana juga anda berada! Maaf di atas segala salah dan silap, tersalah kata terlanjur bicara kiranya ada pada kawan-kawan semua! Moga anda semua gembira bersama keluarga di hari lebaran nanti. Kepada yang akan pulang ke kampung, 'Hati-Hati Di Jalanraya'!

Sunday, 6 September 2009

Ramadhan & Keistimewaannya

Sesungguhnya bulan Ramadhan disebut sebagai bulan ibadat bagi umat Islam. Ini diperkuatkan dengan terdapat banyak hadis yang menyebut tentang keutamaan dan keistimewaan beramal di bulan Ramadhan ini. Antaranya ialah:

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a, Bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda: “Ketika datang bulan Ramadhan: sesungguhnya telah datang kepadamu bulan yang penuh berkat, diwajibkan ke atas kamu untuk berpuasa, dalam bulan ini pintu Jannah dibuka, pintu Neraka ditutup, syaitan-syaitan dibelenggu. Dalam bulan ini ada suatu malam yang nilainya sama dengan seribu bulan, maka diharamkan kebaikannya bagi siapa yang tidak beramal baik di dalamnya, sesungguhnya tidak mendapat kebaikan di bulan lain seperti di bulan ini”. (Hadis riwayat Ahmad, Nasai dan Baihaqi)

Dari Abi Hurairah r.a, sesungguhnya Nabi s.a.w telah bersabda: “Solat lima waktu, solat Jumaat sampai solat Jumaat berikutnya, puasa Ramadhan sampai puasa Ramadhan berikutnya, adalah menutup dosa- dosa (kecil) yang diperbuat di antara keduanya, bila dosa-dosa besar dijauhi”.
(Hadis riwayat Muslim)

Dari Abdullah bin Amru, bahawa sesungguhnya Nabi s.a.w telah bersabda: “Puasa dan Al-Quran itu memintakan syafaat bagi seseorang hamba di hari kiamat. Puasa berkata: Wahai Tuhanku, aku telah mencegah dia memakan makanan dan menyalurkan syahwatnya di siang hari, maka berilah aku hak untuk memintakan syafaat baginya. Dan berkata pula al-Quran: Wahai Rabbku aku telah mencegah dia tidur di malam hari (kerana membacaku), maka berilah aku hak untuk memintakan syafaat baginya. Maka keduanya diberi hak untuk memintakan syafaat”. (Hadis riwayat Ahmad)

Dari Sahal bin Sa’ad, sesungguhnya Nabi s.a.w telah bersabda: “Bahawa sesungguhnya bagi Jannah itu ada sebuah pintu yang disebut “Rayyaan”. Pada hari kiamat dikatakan: Di mana orang yang berpuasa? (untuk masuk jannah melalui pintu itu), jika yang terakhir antara mereka sudah memasuki pintu itu, maka ditutuplah pintu itu”. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda: “Barangsiapa puasa Ramadhan kerana beriman dan ikhlas, maka diampuni dosanya yang telah lalu dan yang sekarang”. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Jabir r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda: “Puasa itu perisai yang dipergunakan seorang hamba untuk membentengi dirinya dari siksaan neraka”. (Hadis Riwayat Ahmad)

Sebagai kesimpulan daripada kesemua hadis di atas, dapatlah dikatakan bahawa ia memberi pengajaran kepada kita tentang keutamaan dan keistimewaan bulan Ramadhan serta keistimewaan beramal di dalamnya bagi mereka yang ikhlas untuk mencari keredhaan Allah S.W.T.

'Selamat Menjalani Ibadah Puasa & Selamat Beramal'

Sunday, 30 August 2009

Beli Vs Masak Sendiri...



Salam Ramadhan Al Mubarak to all. Alhamdulillah, hari ni dah masuk sembilan hari kita semua berpuasa. Dah yang pastinya setiap kali waktu berbuka, pelbagai juadah pasti terhidang di atas meja. Kadang-kadang tu sampai penuh meja. Air bukan setakat sejenis, sampai 2 jenis, air panas dan air sejuk. Takpun, air sejuk saja pun dah bermacam-macam. Maklumlah, bila berpuasa ni, semuanya nampak sedap dan menyelerakan especially bila setiap petang kita akan membuat lawatan ke Pasar atau Bazaar Ramadhan. Bila dah ke sana, faham-faham sajalah, pasti akan ada juadah yang bakal dibawa pulang. Di rumah, juadah yang dimasak pun dah berjenis-jenis, ditambah pula dengan yang dibeli dari Bazaar Ramadhan, sampai tak cukup meja dibuatnya!

Kenapa beli dan kenapa tak masak sendiri? Mungkin ada sebab kenapa orang ramai suka membeli daripada memasak sendiri. Mungkin ini adalah di antara jawapan-jawapannya.

1. Membeli lebih murah
2. Juadah di kedai lebih pelbagai
3. Penat
4. Ketiadaan masa
5. Kesibukan bekerja
6. Membeli lebih menjimatkan berbanding memasak sendiri terutama bagi yang tidak mempunyai keluarga besar.

Persoalannya kini, membeli makanan di luar mungkin bukan halangan besar, tetapi harus ingat, kenaikan harga juadah berbuka puasa adalah lumrah kerana perniagaan yang bermusim dikenal pasti terdedah kepada risiko kenaikan harga kerana permintaan terhadapnya meningkat. Malah, setiap kali tiba Ramadan atau musim perayaan, peniaga di negara ini cenderung menaikkan harga barangan kerana tahu pengguna akan membeli walaupun harganya mahal. Akhirnya, langkah untuk berjimat sering saja tersasar. Lebih merugikan, ada yang 'tertipu' kerana makanan yang dibeli indah khabar daripada rupa. Sudahlah mahal, rasanya tak sedap! Kesudahannya, makanan yang dibeli itu menjadi habuan tong sampah dan jika ini terjadi sudah tentu ia satu pembaziran. Sedangkan, pada bulan yang mulia inilah kita sebagai umat Islam perlu mengumpul banyak pahala dan mencari lebih keberkatan.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah mengenai penjagaan kesihatan. Pada masa kini, kita semua patut lebih berhati-hati dengan penularan wabak Influenza A (H1N1). So, janganlah bersesak-sesak dan mendedahkan diri di kawasan yang ramai orang, misalnya di Bazaar Ramadan. Kalau nak pegi jugak ke Bazaar Ramadhan, jangan lupa pakai topeng muka!

Kita sebagai pengguna bijak perlu berhati-hati dan cerewet memilih makanan, di samping melatih diri mengawal hawa nafsu terutama sekali ketika berbelanja untuk berbuka puasa. Banyaknya pilihan bukan bermakna kita boleh membeli sesuka hatinya saja.

Pada masa sama, kita renung-renungkan dan fikir-fikirkan juga nasib golongan yang malang serta terpaksa kebuluran, berbanding umat Islam di negara ini begitu mewah dengan makanan yang enak-enak setiap kali menyambut Ramadan sehingga terlupa untuk bersyukur. Yelah, sampai mampu untuk berbuka puasa di hotel yang rata-rata mengadakan promosi berbuka puasa dengan harga yang istimewa. Harus diingat juga kepada yang berbuka puasa di hotel 'Dapur tiada sijil halal - Daripada 2,000 hotel di seluruh negara, hanya 170 ada sijil HDC'.(Sumber: Harian Metro)

Budaya membazir pada Ramadan memang perlu dielakkan, justeru amalan berbelanja secara berhemah perlu menjadi amalan dan cubalah tahan diri dengan 'godaan' untuk membeli aneka jenis juadah yang di jual di luar, khususnya di bazar Ramadan serta terdapat di serata tempat.

Membeli makanan di luar selain memasak sendiri pada bulan puasa bukanlah tidak boleh, tetapi individu mestilah bijak merancang dan yang penting, jangan sampai berlakunya pembaziran.

Bagi mengelakkan terlalu banyak pembaziran ada ketika dirinya lebih senang memasak sendiri, tetapi tidak menafikan ada masa tertentu kita akan membeli saja juadah berbuka puasa terutama sekali ketika ingin bertukar selera.

Berdasarkan semua itu yang mana satukah menjadi pilihan - memasak sendiri atau pun beli saja juadah berbuka sepanjang Ramadan ini? Kata orang, tepuk dada dan tanyalah pada diri sendiri. 'The choice is yours'

'Selamat Menjalani Ibadah Puasa'

Friday, 28 August 2009

Hilangnya Sebutir Permata Di Bulan Ramadhan

Allahyarham Senator Prof. Datuk Dr. Ismail Mohd Salleh

Salam Ramadhan al-Mubarak to all you out there. Hari ni masuk hari ke 6 semua umat Islam di mana jua berpuasa. Dan semalam juga, negara telah kehilangan seorang lagi tokoh akademik yang juga seorang pakar ekonomi iaitu Senator Prof. Datuk Dr. Ismail Mohd Salleh.

Well, nak kata kenal sangat dengan beliau ni tidaklah, tapi aku telah mula melihat wajah allahyarham Prof. di kaca televisyen sejak aku kecik lagi, sampailah sekarang. Masa kecik-kecik, masa belajar kat sekolah rendah, aku tak tau dia ni siapa. Tapi, yang pasti, allahyarham sentiasa muncul dalam program macam Ehwal Semasa, Forum dan juga apabila adanya pembentangan belanjawan negara. Allahyarham terlibat sebagai salah seorang ahli panel di dalam program-program tersebut. But as time goes by and I grow up, I began to know who this man is!

Apa yang aku rasa apabila melihat kemunculan allahyarham Prof di kaca tv, aku kagum dengan kejayaan beliau di dalam bidang akademik. Aku mula berfikir, " Jika seorang yang kurang upaya seperti beliau boleh berjaya di dalam kehidupan serta mempunyai kerjaya yang sangat baik, mengapa tidak bagi oarang-orang yang dilahirkan sempurna"! Walaupun aku tidak bergelar Prof. dan memiliki Ph.D seperti allahyarham, tetapi aku amat mengagumi segala usaha beliau demi mencapai cita-cita beliau. Pada aku, "Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan". "Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih". Mungkin inilah juga prinsip yang dipegang oleh allahyarham Prof.

Yang paling membanggakan aku ialah Allahyarham Prof. Datuk Dr. Ismail Mohd Salleh ni merupakan satu-satunya OKU di dunia yang berjaya mendapat Ph.D dan telahpun mendapat pengiktirafan daripada Guiness World Book of Records dan juga senator pertama yang dilantik di kalangan golongan OKU. Selain dari itu juga, liku-liku dan perjalanan hidupnya dari kecil hinggalah beliau berjaya sebagai seorang pakar ekonomi cukup mengagumkan! Segala susah payah, suka duka, pahit getir berjaya dilaluinya. Semuanya boleh dibaca di sini .Sebagai rakyat Malaysia aku turut berbangga di atas kejayaan dan pengiktirafan yang diperolehinya!

Salam Takziah buat keluarga Allahyarham Senator Prof Datuk Dr. Ismail Mohd Salleh. Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan di kalangan mereka yang beriman dan beramal soleh. Al- Fatihah....

Monday, 24 August 2009

Biasakan Yang Betul, Betulkan Yang Biasa

Salam Ramadhan Al-Mubarak buat semua kawan-kawan bloggers dan silent readers di mana jua anda berada. Semoga kita semua diberi kesihatan yang baik dan dapat menunaikan ibadah puasa dengan sempurna. Hanya sekadar ingin berkongsi sesuatu dengan kawan-kawan semua, kesilapan yang mungkin kita semua biasa lakukan di sepanjang bulan Ramadhan ini. . Mudah-mudahan kita semua akan mendapat manfaat daripadanya. Yang elok dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan! Fikir-fikirkan!

Kesilapan Biasa Umat Islam Di Bulan Ramadhan
Antara kesilapannya ialah:

1) Makan dan minum dengan bebas setelah terbatal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yg boleh diterima Islam).

2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya "Aslah" (waktu terakhir di hujung malam).

3) Bersahur dengan hanya makan dan minum sahaja tanpa melakukan ibadah yang lain. Waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk istighfar dan menunaikan solat malam. Waktu sahur adalah salah satu waktu dimana doa mudah untuk diangkat oleh ALLAH SWT..

4) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa.
Memang benar solat bukanlah syarat sah untuk seseorang berpuasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yg menjadi tunggak kepada keISLAMan seseorang. Sesungguhnya solat itu adalah soalan pertama yg akan ditanya oleh ALLAH kepada kita di akhirat kelak.

5) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja2 di siang hari dengan alasan berpuasa. Sedangkan kerja yg kita lakukan di pejabat atau di mana2 tempat kerja pun, bila diniatkan Ibadah maka sudah pastinya akan menambahkan lagi pahala untuk kita.

6) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah satu ibadah.

7) Tidak mengutamakan solat subuh berjemaah sebagaimana tarawih.
Ramai yang lupa & tidak mengetahui kelebihan besar semua solat Fardhu berbanding solat sunat, terutama sekali solat Subuh Berjemaah yang disebut oleh NABI SAW: "Bagi orang yg mendirikan solat Subuh secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

8) Menunaikan solat Tarawih di masjid dengan niat sekadar inginkan kemeriahan.
Malangnya mereka kerana setiap amalan adalah dikira berdasarkan niat, jika niat utama seseorang itu(lelaki mahupun wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah, dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharapkan ganjaran redha ALLAH SWT sebagaimana yg ditetapkan oleh NABI SAW di dalam hadith: Ertinya: "sesungguhnya amalan itu adalah dikira dengan niat".(Riwayat Bukhari)

9) Memasuki Ramadhan dengan keadaan terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insurans, pelaburan dan harta masih lagi dipenuhi dengan harta haram, sama ada insuran dan pinjaman kereta secara riba'.Ini sudah tentu akan memberi kesan yg amat nyata kepada kualiti ibadah di bulan Ramadhan. Kerana status orang yang terlibat dengan riba' adalah berperang dengan ALLAH & RasulNYA..

Renung-renungkan dan Selamat Beramal !

Friday, 21 August 2009

Salam Ramadhan & Selamat Berpuasa





Salam and greetings to all. Dah lama benar rasanya tak ada entry baru. Maklumlah, minggu ni minggu akhir persekolahan. So, banyaklah urusan pengurusan kelas nak diselesaikan sebelum bercuti ni. Tup-tup ada pulak pelajar baru masuk, bertukar dari SM Teknik Lebuh Cator, Ipoh. Dah nak abis tahun, still ada yang nak bertukar! Kenalah uruskan hal pendaftaran, kutipan bayaran tambahan dah sebagainya. Nama pun Guru Tingkatan, kan! Dalam pada tu, hari Rabu baru ni, selesai sudah satu lagi majlis rasmi sekolah, Majlis Anugerah Cemerlang Ko-Kurikulum (MACK) 2009. Tinggal satu je lagi yang belum selesai iaitu Majlis Graduasi untuk pelajar-pelajar Tingkatan 5 pada bulan Oktober nanti. Hari ni deadline untuk key-in markah untuk akademik i.e peratus untuk 2 ujian dan Pep. Pertengahan Tahun. Tinggal markah ko-kurikukum dan merit je yang belum selesai.

Memandangkan hari ni adalah hari akhir persekolahan dan ramai rakan-rakan bloggers yang turut bercuti, aku ucapkan 'Selamat Bercuti dan Selamat Menduduki PTK' kepada yang menduduki PTK termasuklah aku. Exam PTK aku pada 25/08/09 ni, so kenalah buat ulangkaji sikit! Selalu pesan kat anak-anak murid je untuk buat ulangkaji, kali ni aku pun kenalah study sikit! Mudah-mudahan lulus dengan cemerlang, amin...!

Last but not least, di kesempatan yang ada ni, aku nak ucapkan 'Selamat Berpuasa' kepada semua kawan-kawan bloggers di Malaysia, Singapura, Brunei, Jakarta, Cairo, Dublin dan di mana pun jua ada berada. Harap dimaafkan segala salah dan silap, tersalah kata, terlanjur kata dan terkasar bahasa kiranya ada, sepanjang aku berblog ni! Semoga Ramadhan Al-Mubarak kali ini akan membawa kebahagiaan dan keberkatan kepada kita semua, insyaallah!

Sunday, 16 August 2009

Bersama Juga Akhirnya ...



Salam and greetings to all. Cerita pasal dua orang yang kontroversi ni, nikah hari ni, aku dapat tau masa aku pegi seminar keibubapaan kat surau taman aku ni. Kebetulan Ustaz yang bagi ceramah hari ni bercerita pasal pernikahan dorang berdua ni. Mula-mula dengar , macam tak percaya je, tapi bila ustaz tu siap bagi tau tempat nikah dorang dan pukul berapa dorang nikah, takkan la ustaz nak buat cerita kan. Lepas tu tengok kat internet, memang sahlah dorang dah nikah. Kira, semua yang hadir seminar tu adalah yang first dapat tau pasal ni! Cuma gambar majlis je tak de. Tapi sekarang ni dah banyak kat internet. Komen pun berlambak pasal dorang ni! Malas aku nak baca ! Sapa-sapa nak baca, surf la kat internet! Berita panas la katakan! Aku tak nak cerita lebih-lebih la pasal dorang ni! Sesungguhnya ada insan lain yang sedih di atas kegembiraan mereka berdua ni!

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails