Yang Mempesona

Wednesday, 28 January 2009

First Hand Experience

Inilah yang ada dalam tong besar ! Belut..

My kids looking inside the container with full of amazement!

Salam and greetings to all. To those who are still enjoying the long Chinese New Year holiday, "Selamat Bercuti" and those who are back to work, "Selamat Bertugas". As for myself, I'll be back to work, tomorrow. Hari ni, anak - anak dah mula bersekolah agama dan tadika. Tapi sekolah kebangsaan masih lagi bercuti. Talking about holidays, unlike some of those blogger friends who went balik kampung, but I didn't go balik kampung. Not even for Cuti- Cuti Malaysia. Don't wanna get stuck in the jam at the highway, actually!

Masa aku pegi Cuti - Cuti Malaysia ke Utara tahun lepas, my kids got a new experience. An experience that your kids don't easily get if you are living in town. It's true when looking at my kids. My husband's relative lives in the kampung and he does all the kerja kampung. So, when we visited him and his family during the long school holidays, I caught my kids were looking at a container with questions lingering in their mind. They were questioning each other and I pretended not to notice them.

Then, one of my kids came and asked, "Mama, ada ular banyak la dalam bekas tu!". But I know, they are referring to the ell or orang Melayu panggil ' belut'. Since, they didn't know what it is actually called, so they called it 'ular', maybe because of the size, shape that resemble as 'ular'. Tapi bila dah diterangkan fakta yang sebenarnya, tentang apa yang dilihat oleh mereka tu, barulah mereka faham. Faham akan apa yang dilihat itu bukanlah ular tetapi belut yang boleh dimakan. That is what I called, learning from experience. Kalau tak balik kampung, tak jumpa belut, pasti tak tau apa namanya, dan mungkin mereka akan panggil belut tu sebagai ular!

14 comments:

Yanmie said...

belut..eee..geli sebenarnya..apatah lg klu mkn..huhuhu..x lalu..camne ek rasanye??

Monkey D Luffy said...

belut sedap gak.. baik untuk lelaki.. ahaks

sonata anak kancil said...

geli oii...dan memang tak makan...entah apa rasa tak tahula...Nak jadikan cerita, orang2 utara buat kuah laksa katanya dari belut, sedap. Bila I tahu, sampai le ni, very sorry, you janganlah offer I makan laksa belah utara sana...betul ke?

Anonymous said...

myza geli tgk belut tu.. memang confirm tak makan remind me of snakes....geli.

kak faiz

Myza Pesona said...

Yan,
Akak pun tak biasa makan belut ni! tapi kalau ikan keli tu biasa la!Ikan haruan baikkan luka !

Myza Pesona said...

Kapten,
Ye ke? Tak pernah dengar pun!Hanya kaum lelaki sahaja yang tahu kot, hehehe!

Myza Pesona said...

Sonata,
Memang ada laksa kuah belut. Orang bagi tau biasa Laksa Kuala Perlis yg kuahnya daripada belut. Wallahualam.
Tapi dengarnya Laksa kuah belut tu specialty kat sana!

Myza Pesona said...

Kak Faiz,
Anak- anak pun tengok je! Nak pegang tak dapat sebab belut tu licin!

love is forever said...

org lepas bersalin tak leh makan belut...

Mr PenyuBiru said...

opocot belut!

hehe.. takleh mentengok belut.geli.hehe

honeylanz said...

eee..nammpak dr jauh dah terus lari lagi jauh. geli..takut..

PeZaL H.E.O said...

saya sihat....kak myza sihat?

whitelily said...

erk..belut..
msa tgok skali imbas td, ingtkn topig donut..dah tbayag donut big aple td...

swEet zirCon said...

eee...gelinyer kalau tgk idup camtu. tp org kate sdp!!

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails