Yang Mempesona

Friday, 20 March 2009

Cuti - Cuti Malaysia 2009

Salam and greetings to all my blogger friends. Hi! I am back from my holiday trip yesterday. Well, it was and enjoyable one except that our flight to Langkawi was delayed for one and a half hours. So, we landed in Langkawi at 7 in the evening.

Flight delay. My eldest muka masam je.. Bila tengok pic ni, baru perasan yang kaki dia tu
panjang, macam kaki athlete la pulak, hehehe!

Rasanya, tak payah la nak cerita panjang - panjang about my trip to Langkawi. I am sure that most of you guys have been to Langkawi. What I did in Langkawi was just like the rest of those who came to Langkawi for holiday. Except that, I did'nt shop like crazy , hehehe! No Vision, no Arcopal, no Corningware, no batik Jawa and others. In fact, my children were the one who shopped a lot! They shopped for chocolates and souvenirs.

At the Holiday Villa's reception counter

Boyfriend aku ni yg nak sangat pegi Dataran Helang

My second daughter sempat merempit di lobby hotel

Mana-mana pergi tempat berkubang jadi keutamaan...
hal2 yg lain tak penting bagi anak2 !

Look at my boy! Tak cukup lagi yang dah ada dalam troli tu! Nak jugak lagi shopping

Alia came to our place with her family. Her two girls really enjoyed swimming with my kids at the pool. Anak - anak je la yang swimming kat kolam, mak bapak just lepak - lepak kat tepi kolam sambil sembang - sembang.

Dah nak abis makan baru teringat nak amik gambar

Makan tengahari yang sungguh menyelerakan!

Nasib baik ada tempat lagi, kalau tak kempunan pulak ikan bakar kat Jom Ikan Bakar ni!

But the most unforgettable one is that I met Alia, one of my blogger friends who lives in Langkawi. Her house is just next to the airport. Kalau ada pagar belakang, sah kitorang semua check - in kat airport to daripada rumah dia. Tak payah nak buat U turn jauh- jauh!

Alia and her family has been a great help to us while we were there. In fact, we rented her car to move around on the island. And she took us for lunch at one of the famous ikan bakar spot in Langkawi, Jom Ikan Bakar! The place was crowded with people trying the ikan bakar. Nasib baik kitorang awal, kalau tak kempunan la jawabnya nak merasa ikan bakar tu! Kedai ikan bakar tu kalau lambat, jawabnya tak ada meja kosong la! Bila orang kat meja tu bangun, dah ada yang meninggu nak duduk kat meja tu! Ikan bakar kat situ ada macam - macam jenis pulak - Ikan terubuk, siakap, gerut, kembung, keli dan lain - lain. Ayam bakar pun ada jugak!

To Alia, Zamri and family, terima kasih banyak - banyak sebab sudi terima kedatangan kami ke sana. Budi dan jasa baik semua tak akan kami lupakan. Maaf jika ada salah dan silap sewaktu kami di sana!

Sempat lagi makan... cendol la pulak ! Agenda akhir sebelum balik ke hotel

Pantun Zaman Portugis untuk Alia & keluarga

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh kami menumpang mandi,
Kalau ada umur yang panjang,
Boleh kita berjumpa lagi.

Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebiji di atas peti,
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati.

21 comments:

Yanmie said...

salam kak...

wah2..bestnya bercuti ke langkawi..yan last gi sana gi honeymoon..itupun 4thn lepas..eehehe..teringin gak nk kesana..plan tu ada cuma hubby blm ada masa yg sesuai..

Monkey D Luffy said...

wo ho.. patutlah lama x nampak (mcm pernah nampak jer kan)... rupanya ko mengenjoykan diri kat pulau sana yer

p/s: kalau ada ole2 kan best... ;p

sonata anak kancil said...

Wah wah wah...seronok nya gitu. Ni yang dok cari members setiap negeri dalam Negara Malaysia...Bila bercuti2 M'sia, senang member dah sedia menanti! Ramai kenalan, banyak pengalaman....

Kamsiah said...

myza pi naik cabel car tak....
akak kalau pi sana,sure borong kristal & pingan mangkuk hehe...geram..and perfume kat airport tu...murah2...

aliadijamina said...

BUNGA MAWAR MERAH WARNANYA,
KEMBANG MEKAR DI WAKTU PAGI,
SERONOK JUMPA KAK MYZA SEKELUARGA,
ADA REZEKI KTA JUMPA LAGI.

ediretnati said...

waow........ holliday yang bahagia...... apalagi berjumpa ikan bakar yang lezat.....

Myza Pesona said...

Yan,
Kalau ada peluang lagi, pegilah! Mungkin Langkawi 4 tahun dulu tak sama dengan sekarang!

Myza Pesona said...

Kapten
Ko kenal aku ke? Aku pun macam pernah kenal je ko, hehehe!Ada ole2 coklat, nak ke!

Myza Pesona said...

Sonata,
Alhamdulilah! Tak salah kita ramai kawan ni! Berkasih biar satu, berkawan biar seribu! Tapi kalau ada ramai kawan2 di mana2 pun, sekurang2nya dapat bantu kita kalau kita perlukan bantuan!

Myza Pesona said...

Kak Kam,
Tak sempat pun pegi naik cable car, sebab petang tu hujan lebat!Harga perfume tu tak jauh beza dengan KL!Tapi coklat kat airport mahal sikit drp kat pekan Kuah!Nak borong pinggan boleh, tapi jgn simpan dalam almari tau, hehehe!

Myza Pesona said...

Alia,
Insyaallah, panjang umur kita jumpa lagi! Rasa singkat sangat masa yang ada!

Myza Pesona said...

Ediretnati,
Silalah berkunjung ke Langkawi jika ada peluang. banyak tempat-tempat menarik di Langkawi untuk dilawati.

Zamz said...

emm cite la detail sikit nak pegi sana nih..

sewa keta apa ek..berapa sehari

Myza Pesona said...

Zamz,
Dah booking tiket ke? Sewa kereta Gen2, RM350 , dr hari Isnin-Khamis. Tu pun kereta kawan la! Bukan yg sewa kt airport punya!

Noorfa said...

emmm best nyer g holiday... banyak nyer beli coklat..ada simpan tuk nor sikit x..hehehe Anak2 best lak tu mandi kolam..

AiE bAhRi said...

salam kak..
bestnyer g bercuti..
aie tak sempat lagi nk p bercuti..

Myza Pesona said...

Noorfa,
Memang akak shopping coklat je! Anak2 yang shopping. Siap yang kaki shopping pinggan mangkuk, periuk belanga, kain batik Jawa, Langkawi is the place! Akak enjoy jalan2 cari makan je! sedap dan berpatutan!

Myza Pesona said...

Aie,
Kebetulan cuti kali ni akak tak sibuk dgn aktiviti sekolah! Lagipun, dh plan percutian ni dr tahun lepas lagi! Dah janji dgn anak2!

Daddy Cool said...

Wawawah....terpesona sungguh daddy tengok family nie pergi bercuti, nanti tunggu cuti bulan 6 nie pulak!

Myza Pesona said...

Daddy,
Kebetulan cuti kali ni tak banyak program di sekolah, so bolehlah pegi bercuti. Biasanya kami hanya akan bercuti sakan pada hujung tahun saja! insyallah the next school holiday akan ke Penang lagi sbb ada jemputan kawin! Akan ke Batu Feringghi lagi, anak2 suka tempat tu!Ala Daddy baru bertiga, Myza ni pegi berlima!Ok la tu nak jalan2!

UmmiRosma said...

Bestnye...Langkawi oh Langkawi...ada sentimental value...our lovely honeymoon spot. I still remember our first time to hold 'gamat'..or the sea cucumber.

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails