Yang Mempesona

Thursday, 7 May 2009

Cuba Teka Apa Ini?

Yang dah siap dipotong.... sebelum dimasak!

Yang ni baru keluar dari plastik !

Salam semua. Maaf sebab tak sempat meluangkan masa untuk publish a new post. Kesibukan yang melanda menyebabkan kelewatan dalam membuat entri baru.

Actually, I want to share with you a story. Have you seen this? Maybe 'YES' and maybe 'NO ' for some people. Mungkin sebab benda ni susah nak jumpa, so sebab itulah orang ramai mungkin tak tau dan tak kenal benda ni. As for me, eventhough I was born in a city, but when it comes to food, I prefer to eat the Malay tradistional food, especially lauk-lauk kampung. Biasanya lauk-lauk kampung ni susah nak jumpa,termasuklah benda dalam gambar ni.

Kebetulan baru-baru ni aku pegi ke Pasar Tani kat area tempat aku, ternampaklah benda ni! I remembered the last time I ate this thing was 11 years ago! Masa tu tengah pregnant anak sulung aku!Aku makan benda ni kat kenduri kawin kawan husband aku kat Felda Jengka. Lama tak lamanya aku tak jumpa benda ni!

Bila tanya harganya, bolehlah tahan jugak! RM9/kg. Tapi tak kisahlah, berapa pun harganya aku akan tetap beli, sebab benda ni bolehlah aku kategorikan sebagai ' species yang jarang ditemui'!
Apalagi, aku pun beli dan bawak balik ke rumah. Nak buat masak lemak putih dgn daun kunyit. Nak sedap lagi, letak ikan bilis atau udang kering! Jangan lupa letak lada hitam sekali! Manis je rasa bila dah masak tu! Buat kerabu pun sedap jugak..Tapi AWAS ... pada sesiapa yang sakit urat atau jenis yang sentiasa berangin badan tu, jangan makan! Nanti asyik buang-buang angin je! Kalau suka tapi sanggup tahan, kira ok la tu! Sama macam makan nangka dengan terung jugak la kan! Sedap tapi buatkan badan berangin satu badan!

13 comments:

lupekanje said...

aper kebender??? Umbut kelapa ke....rebung???
Kalu umbut kelapa, memang susah nak dapat...tapi...syeeeeeeeeedapppp..
acik suka klu masak lemak lada itam...fuhhhh...
orang lain lalu pun tk nampak...
klu rebung pun samer gakla..tpi sodap ehh kalu masak lemak gitu ajer...acik suker...
err...rebung ato umbut...? umbut kaper kan????

naz said...

yang pasti separuh daripada pokok kelapa:)

aliadijamina said...

ubi keladi kot....betul takkkk?????

Monkey D Luffy said...

rebung kelapa

cybernetics mind said...

kompius jap between rebung & umbut nyior...tp yg pastinya 2 bnda tu mmg my paberetttttt....

tp kan bnda2 ni kira mcm endangered species gitu...susah nk dapat.kalo jumpa CM kompemmm beli.

wahhh ttg masakan tu...sama laa, kalo ada mesti nk buat sayur masak lemak putih+daun kunyit+udang kering tu...perghhhhhh

Zamz said...

best apa buang angin hihi

Bapak said...

rasanye saya selalu nampak sayur ni setiap kali menuruni Cameron melalui jalan lama di Tapah. dijual oleh Orang Asli di tepi2 jalan.

nampak cam rebung satu spesies buluh(kalu x silap la). Bapak x prh beli sebab Orang Rumah Bapak memang anti ngan rebung. Apa nak buat camne.. heheh...

Myza Pesona said...

Acik,
Jawapan Acik memang betu! Tahniah!Memang tu umbut kelapa!

Naz,
Tahniah! Tekaan yang tepat sekali! Biasa makan ye!

Alia,
Ni tak biasa makan ye! Bukan keladi la.... tapi umbut kelapa, hehehe!

Luffy,
Bukan rebung kelapa, tapi umbut kelapa la bro! Rebung tu rebung buluh, hahaha! Tapi jawapan ko mmg betul cuma ko tak sure kot antara rebung dan umbut!

CM,
Sama la kita, selera kampung!Rebung dgn umbut tu mmg kesukaan! Tapi yang dalam gmbr tu ialah umbut kelapa! Cara masak pun sama jugak! Memang umbut tu boleh dikatakan endangered species la jugak, susah nak jumpa!

Zamz,
Sapa kata best buang angin, tapi siapa yang tak tahan, jangan makan sebab benda tu berangin!Ada org kata umbut tu sejuk, sapa tak biasa makan, boleh sakit2 urat tau!

Bapak,
Yang ni bukan rebung, tapi umbut kelapa!Penah jumpa dan penah makan tak? Tapi umbut ni payah nak jumpa!

Bapak said...

oh umbut kelapa rupanye..heheh

pernah makan, mama Bapak pernah buat masak lemak. tapi rasanya last sekali masa sekolah rendah dulu..hehhe

Fadhlah said...

ala..dah ader jawapan..tak sempat nak jawab pon...buat gulai la sodap!

Mr PenyuBiru said...

umbut kelapa! makan mentah pun sedap ni. mmg susah nak dapat coz bukan tiap² hari org tebang pokok kelapa.

Myza Pesona said...

Fadhlah,
Umbut memang sedap buat gulai leamk putih! manis rasanya!

Mr Penyubiru,
Umbut memang sedap! Buat kerabu pun sedap! Kalau makan mentah, kena cari bhgn yg lembut je!

djnash a.k.a nashpontian said...

pic atas rebung yg bwh tu umbut kelapa...

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails