Yang Mempesona

Sunday, 21 June 2009

Happy Father's Day To All Fathers

My daughter with my father known as Atuk Mat among his grandchildren

Salam and greetings to all. Just wanna to give a tribute to all fathers all around the world. I am also would like to wish Happy Father's Day especially to my father, Hj Ahmad bin Awang, my beloved husband, my brothers and my brothers-in-law. To my father, thank you for being such a wonderful father for all these years, eventhough mama has left us to be with The Almighty for the past 3 years. For my beloved husband, thank you for being a loving father to our kids.

Semua orang mesti nak cerita pasal bapak masing-masing kan. Kalau tak banyak , sikit pun jadilah. Well, my father ni or anak-anak panggil Bapak, ni orangnya ok! Masa kitorang kecik-kecik dulu, antara arwah mama dengan bapak, kitorang lebih takut dengan arwah mama. Bapak ni jenis cool je dengan anak-anak, cakap pun lembut je...sampailah sekarang ni! Arwah mama kitorang strict, tapi kira balance la tu kan! Kalau dua-dua strict and garang pun tak best jugak! Dulu Bapak ni kerja dengan Kementerian Pertahanan, bukan pegawai tentera, just a civilian officer i.e pegawai awam. Maksudnya bukan jenis yang ada pangkat macam Kapten, Mejar tu la. Masa umur aku 2 tahun, bapak kena bertugas ke Kuching, Sarawak di bawah unit Perisikan! Kira jadi undercover la tu! So, mengikut cerita arwah mama aku dulu, aku ni rapat dgn bapak, so bila bapak dah bertugas di Kuching, tiap-tiap hujung minggu, arwah mama akan bawak aku pergi ke airport, masa tu Airport Subang la, bagi aku tengok kapalterbang! Nak hilangkan rindu aku pada Bapak! Kelakar kan, aku masa kecik-kecik! 3 tahun aku berpisah dengan Bapak.

Then, Bapak bertukar semua ke Semenanjung dan kami pindah ke Ipoh, stay kat sana 3 tahun. Then, pindah ke hometown sekarang. Tapi disebabkan tugas, kitorang adik- beradik terpaksa berpisah lagi sekali dgn Bapak bila Bapak kena bertugas semula ke KL. Sebabnya, jawatan Bapak hanya ada di KL sahaja. So, kitorang hanya jumpa Bapak bila Bapak balik hujung minggu atau bila Bapak ada urusan di hometown. Bila cuti sekolah, kitorang adik beradik akan turun ke KL untuk stay dengan Bapak. Kadang-kadang ikut Bapak gi ofis.... Arwah mama kadang-kadang ikut, tapi mama pun masa tu kerja, so susahlah jugak nak cuti selalu!

Sekarang ni Bapak dah pencen, dia duduk kat rumah je sambil bela kambing, hobi baru dia! Walaupun kitorang semua dah ada keluarga masing-masing, Bapak tetap akan call especially kalau kitorang ni agak lama tak call tanya khabar dia. Kalau balik cuti raya ke, cuti sekolah ke, dialah Atuk yang paling sibuk! Sibuk melayan kerenah cucu-cucunya yang seramai 12 orang tu! Bila anak-anak ni bagi tau jangan layan sangat permintaan cucu-cucu tu, nilah jawapan Bapak, 'ala... bukannya selalu budak-budak ni balik. Sekali-sekala, apa salahnya, kalau tak cucu-cucu, siapa lagi yang nak tolong abiskan, duit pencen Bapak ni!'. That's my father, my Bapak!

To my Bapak, Hj Ahmad bin Awang,
Thank you for everything that you have done for me. Thank you for being there when I need you, your strength, your support and everything that a father should give. Eventhough, mama is no longer with us, you still remain strong no matter what!

A Poem Specially Dedicated To All Fathers.

A dad is a person,
who is loving and kind
And often he knows,
what you have on your mind.

He is someone who listens, suggests and defends,
A dad can be one of your very best friends!
He is proud of your triumph,
bur when things go wrong,
A dad can be patient, and helpful and strong.
In all that you do,
A dad's love plays a part,
There's always a place for him,
deep in our heart.

And each year that passes,
We are even more glad, more grateful and proud,
Just to call him our 'Dad'

Thank you Dad,
not just for listening, caring, giving and sharing,
but specially for being you, MY DAD!
' HAPPY FATHER'S DAY ! '

7 comments:

Mr PenyuBiru said...

Happy Father's Day tuk ayah ko dan ayah kepada anak² ko yer.

zeti said...

happy fathers day utk bapak myza & ur husband..

*sama la panggilan kita kat our bapak :)

Myza Pesona said...

Mr PenyuBiru,
Tkasih banyak-banyak. Happy Father's Day untuk ko jugak! Mesti terharu dapat kad drp Batrisya kan!

Zeti,
Tq for the wish.

suara said...

Salam myza...
Semoga Allah kurniakan hati yang tenang pada bapak myza... bahagia dunia dan akhirat. InsyaAllah...

Opah said...

Salam buat Myza, mudah-mudahan ayahanda Myza tenang di sana begitu juga ayahanda kepada anak-anak Myza berbahagia selalu.

love is forever said...

kasihnya bapa tidak terhingga....

Myza Pesona said...

Su,
Insyaallah. Itulah yang diharapkan, semoga Bapak sentiasa sihat dan bahagia hingga akhir hayat.

Opah,
Ayahanda Myza masih ada lagi, cuma bonda sahaja yang telah pergi meninggalkan kami semua. Hanya Bapak tempat kami mencurahkan kasih lagi!

Fina,
Kasihnya ibu membawa ke syurga, kasihnya bapa masa berada!

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails