Yang Mempesona

Wednesday, 8 July 2009

Back To B. Malaysia For Maths & Science.

KUALA LUMPUR: The Cabinet has decided that the medium of instruction for Maths and Science will revert to Bahasa Malaysia in national schools and mother-tongue languages in national-type schools from 2012 onwards.

The reversal of the Teaching of Math and Science in English (PPSMI) policy will be done in stages, Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said on Wednesday.He however added that there will be greater emphasis on learning the English language.English literature will be re-introduced, as will subjects on grammar and composition.

Beginning 2012, students in Year One and Year Four in primary schools, and Form One and Form Four in secondary schools, will learn Math and Science in Bahasa Malaysia.The change will not affect those in Form Six and Matriculation.The two subjects will be taught in two languages until 2014 for other students, he said.“The gap between rural and urban students has widened since PPSMI started.“Only 19.2% of secondary teachers and 9.96% of primary teachers were sufficiently proficient in English,” he said, explaining the Government’s decision to revert to the old system.

On efforts to emphasise the learning of English, the number of English teachers would be increased by 13,933 -- retirees would be hired, as well as foreigners if need be.Primary schools will also increase English classes by 90 minutes a week.There have been calls from various groups for the policy to revert to before 2003, when the subjects were taught in Bahasa Malaysia in national schools, and either in Chinese or Tamil in national-type schools.

The issue has seen a rare alliance between Malay and Chinese educationists, who are against the switch, although there are also calls by many parents and entrepreneurs for English to be maintained. (Source : The Star Online, 8/7/09)

Well guys, what say you? As for me, there are pro and cons regarding this issue. No matter what, the decision has been made ! Whether we like it or not, it's final! Let's accept and respect the decision made by the government!

9 comments:

Zamz said...

emm dah decide tu..make it happen la kan...jgn nanti2 nak tukar lagi

kuizikel said...

sy suka jek bila tuko ke BM, english tu kena kuatkan, bila english dah tere, nak adapt apa2 term dalam english in science & math rasa lagi senang dari terkial2 nak faham cikgu ajar dalam bi, pastu konsep m3 & sc lagi. pada sy yang penting dalam belajar adalah faham konsep & ilmunya, takut nanti dok jadi penghafal jek. dalam BM pon ramai yang dok hafal jek, dalam BI apatah lagi kot.

apa2pon tu pendapat sy la...hehe

harap2 2012 tade tukar2 decision lagi.. pening

Kamsiah said...

anak2 akak kata ,tak paham istilah sains dlm bahasa melayu...susah nak terjemahkan...

Adila said...

salam ziarah

bagi saya, baik maintain dlm english je
sayang betul tukar2 pulak skrg
haisshhh

sy mmg blaja dulu dalam BM (pastu kena pulak amik EST walopun xde beza ape sgt dgn plain english - srius tak paham apa sgt la matlamat subject tu since lebih kurang mcm english je) nak kata scientific terms byk ke hape ke.. tak jugak
ciput jugak~

masuk uni.. terkial2 nak tukar dari BM ke english punya terms
last2 rasa macam learn from zero again

adik sy skrg first batch yg blaja in english time mula2 dulu
ok je pun
kawan2 dia mantap je~

bagus ape sediakan budak2 dari kecil blaja dlm english
diorg nak google for more info pun senang
xyah terkial2 nak translate to english utk google pastu translate balik ke malay utk nak paham

syg betul! dah elok2 je blaja dlm english, tukar la pulak~
haiisshh.. tak phm betul!

nanti masuk form 6 or uni kena blaja dlm english gak
susah sgt ke nak sediakan budak2 utk future diorg?
nak jugak suruh budak2 ni terkial2 time dah remaja nanti

patutnya time kecik2 la senang diorg nak absort new stuffs
susah la awal2, tp lama2 terer la tu, tak ke?

ape2 je la kan.. government yg tentukan
nnt negara jadi mundur jgn nak salahkan rakyat pulak kate tak pandai nak buat business dgn negara luar... (cakap la BM dgn diorang bila nak buat business deal)

Cybernetics Mind said...

emmm...
Muhyidin Yassin ada ckp semalam...
"kita kena fikir pasal anak2 kita"
so...tetiber CM rasa curious...
all this while tk pikir pasal anak2
ker..?????

lepas tu pulak...siap tak ngaku
"this is not a total failure..."
jadi laa manusia yg tawadhuk...
ngaku dgn segala kesilapan kita...
insyaallah hidup diberkati Allah =)

Anonymous said...

ala banyak pulak songeh..., nak bahasa english la.. nak bahasa melayu la... susah2 sangat ajar je dalam bahasa jawa ke banjar ke siam ke bugis ke yang penting jangan jadi bodoh.

Myza Pesona said...

Zamz,
Nampaknya kenalah terima eventhough I am not happy with it! Tukar menteri, tukar polisi, buat satu yang baru, then tukar lagi! Selalunya macam tulah! Tgk dulu ada jadual anjal, pastu sistem penggal tukar jadi semester, pastu tukar balik pada penggal! Sapa yang susah?Pikirlah sendiri!

Kui,
Masalahnya sekarang cikgu2 PPSMI tu pun tak guna BI waktu mengajar! Masalahnya malu kot dgn anak murid sbb ada anak2 murid yang terror BI! tapi elaun BISP nak! Harap2 lps ni BISP cikgu2 PPSMI tu KPM tarik balik sbb Maths Sc dah balik semula ke BM! Yang susah nnt anak2 org Melayu, bangsa asing tak de masalah! Sedangkan sekarang subjek2 lain yg dlm BM pun teruk, takkan nak salahkan pasal PPSMI ni!Yang salahnya mereka tak ada asas yg kuat dlm BI dr sekolah rendah dan jugak sbb BI dianggap susah oleh budak2 sekolah. Padahal kalau tau konsep senang je..mcm subjek lain jugak!

Myza Pesona said...

Kak Kam,
Rambut sama hitam, hati lain2! Sama la dlm kes PPSMI ni! Pada Myza, apa2 pun semuanya bergantung pada cikgu2 PPSMI tu sendiri!Sbbnya ada cikgu yg tak guna BI waktu mengajar wpun telah diarahkan untuk buat demikian.

Adila,
Salam kenal dan tkasih singgah di sini. Untuk pengetahuan Adila, saya adalah di antara yang terlibat di dalam pembinaan modul untuk EST tu. Semuanya bermula dari 0, saya juga adalah antara guru yang mana satu kelas saya telah dipilih untuk pilot project EST. Bial EST nak diperkenalkan, saya tlh dipanggil oleh pihak Pusat Perkembangan Kurikulum untuk membina bahan2 pengajaran untuk EST. Pada masa tu, format exam utk EST pun masih tidak ada lagi drp Lembaga Peperiksaan Malaysia. Bila EST diperkenalkan sbg mpelajaran wajib untuk semua, timbul masalah! Akhirnya sekarang EST hanya sebagai subjek elektif sahaja! Di sekolah saya sekarang, sekolah teknik tak ada EST sbb kebanyakan subjek dah diajar dlm BI!

Saya setuju dgn Adila. Tkasih kerana sudi berkongsi pengalaman Adila bersama saya dan saya rasas Adila dapat rasa apa yang saya rasakan tentang PPSMI ni! Harap2 keputusan yang dibuat ini tidak akan menyusahkan anak2 bangsa Melayu kita sendiri di kemudian hari!

Myza Pesona said...

CM,
Apa-apa jelah kan! Suka tak suka, terpaksalah terima! But as for me, I am not happy with it! Moga2 anak2 bangsa kita tak rugi di kemudian hari!Myza tetap pikir pasal anak bangsa Melayu, sbb tu rasa terkilan bila PPSMI ni dimansuhkan. Buat cikgu2 PPSMI, lps ni kalau BISP kena tarik, jgnlah melenting pulak ye!Sebabnya BISP tu diberi sbb PPSMI. So, no PPSMI means no BISP la patutnya kan!

Anonymous,
Kalau tak nak bangsa sendiri jadi bodoh atau diperbodohkan, kenalah belajar BI betul-betul!It's an advantage if you can use good English and other languages as well!

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails