Yang Mempesona

Saturday, 18 July 2009

What A Hectic Week For Me !

Salam and greetings to all. It's been a week since I posted my last entry. Some of you might be wondering why! No new post, not even online at the YM. You might see online, but it was me checking my emails. This week has been quite hectic for me! Since Monday, I had to work until late afternoon. On Monday, all the staffs had to attend an in-house on 5S, i.e Sisih, Susun, Sapu, Seragam, Selalu Diamal. It's taken from the Japanese i.e. Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu and Shisuke. Actually, it's more for the bengkel teachers, but our boss wants it to be implemented all over the place, including the staffroom. So, now those in the staffroom have to start off with the 1st S which is Sisih. In other words, we have to get rid all the things that is no longer of use to us!

The next day, that is Tuesday I had to teach the extra class in the afternoon. So, had to stay back again till 4.30 p.m. But, it was a disappointment for me as only 6 students turned up for the class. Anyway, I still had to teach them as it's my duty, okay! Well, ni bukannya nak tunjukkan aku ni cikgu yang cemerlang atau nak luahkan perasaan yang terbuku dalam hati , but just to let you know that's a fact! Cikgu beriya-iya tunggu, sampai tak balik rumah, tapi anak murid tak datang!Nanti bila keputusan periksa tak cemerlang, parents mulalah buat bising, tanya PIBG tak ada program ke PIBG buat untuk pelajar? Padahal, setiap kali cuti sekolah, ada program yang dibuat, tapi anak-anak mereka yang tak datang. Balik kampunglah, pergi bercuti luar negara lah, ada kenduri kawin lah... macam- macam lagilah jawapan! Sampai tak larat dah nak dengar!

Next day, Rabu pulak ada Perjumpaan Unit Beruniform, untuk ko-kurikulum. Stay back lagi sampai pukul 4.30. Kena stay back lagi sebab nak kena tandatangan kad kehadiran ko-kurikulum. Biasanya untuk unit aku, ada 3 orang guru penasihat dan biasanya kami bertiga akan datang. But on that day, I was all by myself. Tapi, tak pelah! Diorang pun dengan aku boleh give and take! So , no problem with that! Lebih kurang halal ye!

On Thursday, ada Mesyuarat Panitia. So, the meeting went on for 2 hours until 4 p.m. Dah lama tak meeting, so kenalah meeting! lagipun dah masuk second half of the year, so many things to look at. Dalam meeting ni, ada perlantikan Penolong Ketua Panitia sebab boss dah keluarkan pekeliling untuk lantik penolong KP ni. But, it's not me ok! Aku tak tersenarai sebab aku dah pernah jadi KP dan dah urusakan hal-hal lain dalam Panitia!

So, minggu ni aku quite busy, sampai tak sempat nak buat entry baru! Otak pun kering jugak sikit! Tak ada idea! Anyway, thanks a lot pada kawan-kawan bloggers yang masih sudi singgah di blog aku untuk bertanya khabar and thanks for understanding. Sorry for not being able to visit your blog , guys!

That's all for now! Have A Nice and Enjoyable Weekend with your family and your loved ones! I think I just want to stay home, and get sometime to rest and relax! Hope that next week will not be another busy week for me!

12 comments:

Zamz said...

sometime its gud to be busy..

Myza Pesona said...

Zamz,
It's okay if it is only sometimes! But it it's every week, 6 days a week, it is not good also!

reena said...

bile life busy... sedar2 dah abes seminggu berjalan kan sis?? cptnye mase berjalan... cptnye umo meningkat... duhhh...

Myza Pesona said...

Reena,
Memang betul tu! Pejam celik dah abis seminggu! Padahal baru je rasanya hari Isnin!Cepat betul masa berlalu!

Monkey D Luffy said...

sibuk lg baik dr tak ada kerja nak buat

huhu

kuizikel said...

mmg bz nampaknyer ...hehe

Myza Pesona said...

Kapten,
Kalau dah tak de kerja nak buat, duk melangok la pulak kan! Kalau ada kerja, bertimbun-timbun sampai tak tau mana satu nak buat dulu!

Kui,
Memang busy pun, sampai rasa nak demam dibuatnya!

mizzblackbeauty said...

Hai Myza,extra classkan supposed to be compulsary for students.Parents shd be informed when thier child are absent frm these extra or remedial lessons.
Parents & teachers shd work together in ensuring that the students comply to the arrangements.

Skarang nie parents are more aware & educated so they know if the teachers really put in the effort on the students.Truskan segala usaha,surely there are parents out there who are appreciative.

suara said...

Salam myza...

Adeh... sedih tul bila tahu 6 org je yg tunjuk muka kat kelas. Tak hargai langsung cikgu yg mengorbankan masa tuk mengajar.

Tak pe... Myza by tiusyen kat su je lah...

Teacher... may I go out... nak wee wee...

Myza Pesona said...

Kak Intan,
Parents have been informed about all the academic programmes arranged for them. But, the students and will come up with 1001 excuses for not turning up for the programme or extra classes. The worst thing is that some parents even defend their children!tapi, alhamdulillah, still ada parents yang nampak dan appreciate apa yang cikgu-cikgu ni buat untuk anak-anak mereka!

Su,
Kalau anak-anak murid jenis yang tau pelajaran tu penting, mesti dorang datang walaupun hari Sabtu! Ni jenis anak-anak murid yang datang sekolah setakat tak nak bagi kedatangan tu guru kelas tanda dengan 0, macam tulah jadinya!Belajar tak belajar, tu tak penting! janji datang sekolah

Cybernetics Mind said...

emmmm...now it's your turn...hehehe
but remember...bz makes time flies even faster than before =)

so...people out there...bear in mind...teaching is no more a half day job...so..please appreciate their effort :)

Myza Pesona said...

CM,
So kira fair n square la kan!Ada masa free, ada masa busy. Jadi cikgu zaman sekarang tak sama dengan jadi cikgu zaman dolu-dolu! Banyak sangat bezanya!There are so many things to be done! But..just don't know how and where to start! Teaching is not as easy as ABC!

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails