Yang Mempesona

Saturday, 15 August 2009

Perginya Seorang Ikon Nasyid Kontemporari...

(Gambar ihsan: http://asrirabbani.blogspot.com)

Salam and greetings to all. Kalau tunggu esok, cukuplah seminggu blog ni bersawang! Tapi aku tak naklah tunggu sampai esok! Sebenarnya, selepas daripada cuti H1N1 tu, I was a bit busy. Minggu lepas siapkan key-in markah ujian Tingkatan 4, termasuk tolong key-in markah untuk kawan sekerja aku ni! Sekarang ni dia tengah bercuti 2 minggu selepas buat surgery kat lutut! So, insyaallah, hopefully by next Monday, she'll be back in school.

Selepas berita kematian Allahyarham Yasmin Ahmad, sekali lagi aku dikejutkan dengan berita kembalinya ke rahmatullah Ustaz Asri bin Ibrahim, vokalis kumpulan nasyid popular tanahair iaitu Rabbani. Macam tak percaya pulak bila dengar berita tu! Tapi itulah kuasa Allah SWT! Sesungguhnya Allah SWT lebih menyayanginya. Dari sesungguhnya daripada Allah kita datang, dan kepadaNYA jugalah kita kembali. Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Ustaz Asri Ibrahim dan semoga beliau ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Salam takziah buat keluarga Allahyarham dan semoga tabah menghadapi segalanya!

Sekadar nak berkongsi kata-kata yang aku dapat dari blog Allahyarham "Aku adalah pengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat; aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu. Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku..."

Dan lagu ini 'Pergi Tak Kembali' seolah - olah Allahyarham tujukan kepada kita semua! Macam lagu 'Salam Terakhir' daripada Allahyarham Datuk Sudirman Haji Arshad!Sesungguhnya Allahyarham Ustaz Asri adalah ikon nasyid yang sangat bernilai kerana telah berjaya meletakkan lagu-lagu nasyid kontemporari sehingga ke persada antarabangsa! Kita tidak akan dapat lagi mendengar suara merdu Allahyarham Ustaz Asri mengalunkan takbir hari raya pada Syawal nanti! Kemerduan suaranya melagukan Takbir sungguh menyentuh hati dan meruntun kalbu sesiapa juga yang mendengarnya!

2 comments:

sonata anak kancil said...

semalam juga dapat berita pelawak Param meninggalkan dunia ini...

Bapak said...

al-Fatihah kepada arwah Ust. Asri...

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails