Yang Mempesona

Saturday, 28 February 2009

The Cutest Blog Tag and Award From Ummi Rosma


The Cutest Blog Tag and Award

Actually I was tagged by Ummi Rosma quite a lon time ago. But due to work and time constraint, I was not able to do it earlier. In fact, she reminded me not to forget about the task which I have to do. Well, Ummi, this is the best that I could do. Hope it's okay with you!

1. Copy and paste the award and post it on your blog and sidebar.
2. Link it to the tagger.

3. Write something about the tagger too!
I was tagged by Ummi Rosma and here is something about her...
"Ummi Rosma, a beautiful mother to two cute and sweet children, a boy and a girl.She has the same career as mine. She is a Mathematics teachers and resides in Brunei Darussalam.

4. Facts About Me
I am married and blessed with 3 children, 2 girls and 1 boy. I enjoy cooking for my family. I love outdoor activities, eating out and motorsports. A great fan of Formula 1 racing, especially the Ferrari team. Enjoy being a teacher very much, as this is my ambition since I was young. Have been in this profession for nearly 13 years! Started blogging last year and I think it's interesting to blog as I could meet and make new friends.

I do not wish to tag anyone.

Thursday, 26 February 2009

Selamat Datang n Welcome!


Selamat Datang Pelajar - Pelajar Baru!

AJK Kaunter Semakan Pendaftaran

My students busy painting the class during gotong-royong

Salam and greetings to all of you. I have been quite buzy lately with all the core business back in school. Banyak sangat peristiwa yang berlaku sepanjang minggu lepas dan minggu ni. Jumaat minggu lepas, gotong-royong. Termasuklah aktiviti membersihkan kelas - kelas di blok Tingkatan 4. Hari Isnin baru - baru ni, PendaftaranPelajar Tingkatan 4. I was in-charged of Kaunter Semakan. In fact, last was the week for Form 5 Monthly Test 1. Alhamdulillah, I am done with my marking. At least, I can do some other work than just marking the test papers.

This Saturday will be the Mesyuarat Agung PIBG. Again, I have to be in school. Tomorrow, I will be helping my colleagues to set the chairs and tables for all the AJK PIBG in front! As a matter of fact,today I just finished helping the other AJK Pengambilan dan Pendaftaran Pelajar to send the offer letter for the second intake that will be coming on March 10, 2009!

Well, that's all folks! So sorry that I am not able to post a new entry earlier.Will be back on the track after everything is over!

Friday, 20 February 2009

KENAPA JADI BEGITU ??

Pakar motivasi dan psikiatri sering mencari punca mengapa anak-anak menjadi liar, tidak mendengar kata, melawan orang tua dan pelbagai salah laku oleh segelintir anak-anak terhadap kedua ibu bapa mereka.

Dalam mendidik anak, mungkin cara didikan ibu bapa yang salah. Dalam proses tumbesarannya, anak-anak pasti melalui pelbagai perkara yang mungkin boleh membuat mereka terdorong melakukan sesuatu di luar jangkaan. Apabila melihat kelakuan anak-anak itu, semestinya ia dikaitkan dengan cara didikan ibu bapa. Antara kesilapan ibu bapa sehingga menyebabkan kesan negatif terhadap anak-anak :

1. Pemilihan jodoh tanpa memperhitungkan mengenai zuriat.
2. Perhubungan suami isteri tanpa memperhitungkan mengenai zuriat.
3. Kurang berlemah lembut terhadap anak-anak.
4. Memaki hamun sebagai cara menegur kesilapan anak-anak.
5. Tidak berusaha mempelbagaikan makanan yang disajikan kepada anak-anak.
6. Jarang bersama anak-anak sewaktu mereka sedang makan.
7. Melahirkan suasana yang kurang seronok ketika makan.
8. Membeza-bezakan kasih sayang terhadap anak-anak.
9. Kurang melahirkan kasih sayang.
10. Sering mengeluh di hadapan anak-anak.
11. Tidak meraikan anak-anak ketika mereka pergi dan pulang dari sekolah.
12. Tidak mengenalkan anak-anak dengan konsep keadilan.
13. Tidak memberatkan pendidikan agama di kalangan anak-anak.
14. Tidak terlibat dengan urusan pelajaran anak-anak.
15. Tidak memprogramkan masa rehat dan riadah anak-anak.
16. Tidak menggalakkan dan menyediakan suasana suka membaca.
17. Mengizinkan anak-anak menjamah makanan dan minuman yang tidak halal.
18. Tidak menunjukkan contoh teladan yang baik di hadapan anak-anak.
19. Jarang meluangkan masa untuk bergurau senda dengan anak-anak.
20. Terdapat jurang komunikasi di antara ibu bapa dengan anak-anak.
21. Tidak menggunakan bahasa yang betul.
22. Suka bertengkar di hadapan anak-anak.
23. Sentiasa menunjukkan muka masam di hadapan anak-anak.
24. Tidak membimbing anak-anak supaya mematuhi syariat.
25. Memberi kebebasan yang berlebihan kepada anak-anak.
26. Terlalu mengongkong kebebasan anak-anak.
27. Tidak menunaikan janji yang dibuat terhadap anak-anak.
28. Tidak menunjukkan minat terhadap aktiviti anak-anak.
29. Tidak memupuk semangat membaca di kalangan anak-anak.
30. Tidak berminat melayan pertanyaan atau kemusykilan anak-anak.
31. Tidak memberi perhatian terhadap buah fikiran anak-anak.
32. Lambat memberi penghargaan kepada anak-anak.
33. Kerap meleteri sesuatu kesilapan yang dilakukan anak-anak.
34. Hukuman yang tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan.
35. Sering mengancam dan menakutkan anak-anak.
36. Menghukum tanpa menyatakan kesalahan yang dilakukan.
37. Tidak konsisten dalam menjatuhkan hukuman ke atas anak-anak.
38. Memberi nasihat yang sama kepada anak-anak.
39. Tidak tegas mendidik anak-anak.
40. Tidak menggalakkan anak-anak hidup bekerjasama.

So, as parents, cermin-cerminlah diri kita sekiranya anak-anak kita bertingkahlaku yang tidak sepatutnya. RENUNG-RENUNGKAN dan FIKIR - FIKIRKANLAH ! BIASAKAN YANG BETUL DAN BETULKAN YANG BIASA...!!

Monday, 16 February 2009

Let's Get Physical !

Aksi semasa sessi warming-up

Dah lama rasanya tak membuat entry baru. Entahlah kenapa..... nak kata tak ada bahan atau cerita, ada, nak kata tension, dah pun kurang sikit tension sebab blog dah pulih walaupun belum seperti sediakala. Apapun, aku gagahkan juga untuk buat satu entri. So, tak la nanti naik sawang blog ni. Naik sawang still okay, jangan sampai tumbuh cendawan kulapuk sudah!

Rasanya di mana-mana sekolah sekarang ni, takwim ko-kurikulum sangat sibuk. Pertandingan peringkat zon dan daerah pun dah bermula. Macam di daereah aku, baru je selesai pertandingan bola jaring dan ragbi peringkat daerah. Begitu juga dengan kejohanan merentas desa. Ada sesetengah sekolah tu, awal - awal minggu pertama bulan Januari tu dah adakan merentas desa.

Kejohanan merentas desa peringkat sekolah baru je selesai. So, sekarang ni setiap rumah sukan sedang sibuk membuat persediaan untuk sukan pulak. Yang paling sibuk Ketua Rumah la, macam aku ni! Kena sentiasa turun memantau pelajar- pelajar untuk latihan rumah. Sukan ni pulak lagi besar. Ada perbarisan rumah sukan selain daripada acara padang dan balapan. Untuk acara padang dan balapan kenalah cari pelajar-pelajar untuk mewakili rumah dalam acara-acara tersebut. Sukan sekolah lambat lagi, dalam bulan Mac sebab nak tunggu selepas pendaftaran pelajar-pelajar tingkatan empat.

Kejohanan Merentas Desa sekolah aku telah dimenangi oleh rumah Kuning. Naib Johan, rumah aku la, rumah Merah. Harap-harap rumah Merah boleh menjadi juara dalam Kejohanan Sukan Tahunan pulak nanti. Acara sampingan semasa merentas desa itu ialah poco-poco. Semua orang tahu kan, poco-poco tu apa! Semua pelajar dan guru telah berpoco-poco di padang! Malu jugak nak berpoco-poco beramai-ramai, tapi hentam sajalah labu!

Thursday, 12 February 2009

Thank You, Tera!

Salam and greetings to all. Moga semua rakan - rakan bloggers sentiasa sihat dan ceria selalu. Well, it has been quite sometimes that I have not posted any new entry. Bukannya, macam yang you all semua maklum kan, this blog of mine was having some technical problem! Walaupun dah nampak ada header template tu, I am still not satisfied. Kalau boleh nak template header yang lama tu jugak! It's not that I do not what to change to a new header, but I feel that the previous one suits me!

Actually, it has been quite sometimes that Tera left a message asking me to collect a card from her blog. But because I was so tensed due to the header problem, lama la kad tu terperap! Anyway, thanks to my hubby sebab tolong godek - godekkan blog ni sampai ada balik header ! Kuranglah sikit rasa tak de mood tu!

Once again, thank you very much Tera, for the lovely card! So sorry sebab lambat sangat tempek kat blog! Blog ni baru je berupa blog kembali!

Sunday, 8 February 2009

Lepak Di Sepang F1 Circuit

AKU bengang sebenarnya! Hari ni apa benda pun aku tak buat... sarapan pagi pun kat luar je! Bi asanya cuti-cuti gini aku semangat untuk main masak-masak di rumah tapi hari ni semua jadi malas... Godek- godek blog pun separuh hati je ! Kenapa ya jadi gini ? Nak layan TV lagi bengkak...! Balik-balik muka FRU balik-balik muka FRU... mana pergi muka KRU... ? Dalam boring- boring tu tiba-tiba anak aku yang nombor dua tu tanya abah dia " abah, tiket F1 abah letak kat mana...? dengar je F1 terus terus je abah dia.... "jom siap cepat kita gi SIC ,petang ni ada ujian engin motoGP, abah baru ingat..." Rupanya laki aku pun boring jugak hehehe ! Dah siap masuk semua dah masuk keta, 35 minit sampai ! Sebelum tu singgah kat gerai tepi jalan sambar goreng pisang and keropok lekor dulu... buat bekal berkelah di SIC !


Di SIC tak la ramai orang yg datang aku tengok, mungkin semalam kut yang ramai atau mungkin pagi tadi. Aku masuk pun kira sesi akhir dah tinggal dua jam jea lagi tapi kira Ok la... not bad ! Cuma aku tak kenal sangat riders motoGP ni berbanding drivers Formula One !Gah dia pun jauh beza dengan F1 bunyi Vrooommm dia tu yang syok... lagi kuat lagi best ! Hehe korang yang belum pernah turun tengok race cuba la sekali ! Boleh jadi ketagih woo... Tapi barangkali jugak boleh jadi the first and the last... kalau tak minat !
Vroomm ! vroomm ! vroomm !

Tuesday, 3 February 2009

Bersama Di Sudut Kamar Hatiku


Salam and greetings to all my cyber friends. Actually, I am not in the mood of posting a new entry for my blog due to some technical problems that I encountered since I changed into a new domain. But, anyway I just want to get this posting over and done A.S.A.P sebab dah lama sangat dok terperap. Tapi belum la sampai jadi pekasam lagi!

Before semua orang bercuti sempena Cuti Tahun Baru Cina baru - baru ni, aku berkesempatan bertemu mata dan bersua muka dengan sorang lagi bloggers yang selalu datang menjenguk ke blog aku. Even it was such a short one, but it was an exciting moment for all of us. Walaupun dah agak lewat dan shopping complex pun dah nak tutup, alhamdulillah apa yang dirancangkan terlaksana. Dah lama sebenarnya kami nak bertemu tapi belum ada rezeki agaknya.

Siapa dia ? Nak tau, orangnya kecil molek, manis dan peramah ! Still single and available. Lebih kurang macam aku laaa.., hehehe. Aku panggil dia Kamar aje! Nak kenal? Klik kat sini . Sesungguhnya pertemuan itu akan sentiasa berada disudut kamar hatiku!
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails