Yang Mempesona

Tuesday, 31 March 2009

Jawapan Tag dari Yanmie


Kali ni aku kena tag lagi! Daripada Yanmie pulak. Kena cari gambar masa muda-muda dulu.Kali ni tak la susah sangat sebab pic aku masa muda ada sebijik duk dalam komputer aku so tak perlula nak selongkar lemari buruk semata-mata nak cari pic lama, tak perlu susah payah nak scan lagi pulak aku mana ada alat penyeken tu hehe !

Gambar ni kat rumah kawan aku di Tanah Merah, Kelantan. Masa tu, aku baru je posting kat SM Vokasional Tanah Merah, tahun 1996.

Bila aku lihat pic lama tu teringat pulak masa zaman anak dara, berat aku masa tu.... 39kg only ! Tapi sekarang sudah tukar kepada 45kg wooo...! Harap-harap tak akan berubah la lagi jarum penimbang berat aku tu! Nampak tak purse hitam dalam gambar tu? Tu la purse yang aku beli dengan gaji pertama aku, jenama Sachs. Sampai sekarang, aku masih pakai lagi purse tu! Masa tu jugak aku baru je bertunang. Bertunang bulan 7, kawin bulan 5 tahun berikutnya. Macam tak caya je yang aku dah nak kawin sebab ramai orang tak caya bila aku bagi tau yang aku dah keja! Diorang ingatkan aku ni budak sekolah yang baru nak ambik periksa SRP, hehehe!

Ok la tuan-tuan dan puan-puan cukupla sampai di sini talking about my gambo aku masa muda tu... aku sendiri pun jeles tau... sebab masa tu aku lawa sangat hehe

Terima kasih kepada Yanmie yang bagi tag kat aku! As usual, macam biasala... aku tak berani untuk tag sesiapa! Bukannya apa, nanti kalau dah dok bagi tag kat kawan-kawan, nanti aku pun selalu pulak ditag, hehehe!

salam !

Saturday, 28 March 2009

TAG 1st BORN DARIPADA ALIA & KIN

Tag ni ditujukan kepada aku oleh Alia dan Kin. Alia dah bagi tag ni dah lama, sebelum cuti sekolah, dan Kin pulak bagi semalam. So, memandangkan aku agak free sikit, maka inilah jawapan-jawapan kepada semua soalan.

Here you go moms - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself! Let's see how much you remember!

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
No. Memang nak cepat start a family. So, no family planning

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Yes, of course!

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Happy as expected.

4. HOW OLD WERE YOU?
26 years old

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Bila period tak datang macam selalu.

6.WHO DID YOU TELL FIRST?
My husband

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
No.

8. DUE DATE?
13 March, 1998

9. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
A day earlier, 12th March, 1998

10. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.1 kg

11. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
No. Alhamdulillah.Tapi husband aku yang teruk muntah2, pening kepala, makan asam sampai opis mate dia bawakkan asam untuk dia makan kat opis!

12. WHAT DID YOU CRAVE?
Pizza and yong tau foo

13. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
No one.

14. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
A girl

15. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
No. Asalkan sihat dan sempurna, alhamdulillah.

16. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
10kg

17. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Tak penah pulak dengar orang Melayu buat baby shower! Sama ke dengan cukur jambul dan naik buai tu? Semuanya tak penah buat pun.

18. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
Soalan ni ada kaitan dengan no. 17 ke? Dua-dua tak sebab tak buat pun benda tu!

19. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Tak ada. Syukur, alhamdulillah.

20. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bandar Baru Bangi

21. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
1 hour

22. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My husband

23. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
My gynae, a midwife nurse and my husband.

24. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural

25. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Tak ada.

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Nur An'nisa

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
11 years old, dah jadi anak dara pun!

So, pada Alia dan Kin, harap jawapan-jawapan ni memuaskan hati anda!

Thursday, 26 March 2009

Jumpa Dalam Tandas Di Langkawi

Pada hari kedua kami bergerak ke Pekan Kuah...Tujuan kami ke Pekan Kuah hanyalah untuk berjalan-jalan sambil mahu lihat-lihat apa yang patut dan boleh dibeli sebagai kenangan, Lepas keluar masuk kedai, kitorang adala jugak beli sikit-sikit buah tangan sebagai kenangan semasa di Langkawi, lagi pulak tak kan la tak beli apa apa sedangkan kami dah sampai di bumi Langkawi. Then, lepas beli-belah lebih kurang kitorang pun gi la pulak kat Jetty Point, saja je nak tengok-tengok apa yang ada kat sana... sebenarnya niat utama kami nak gi kat Dataran Helang tu, sebab anak aku yg jantan tu nak sangat lihat burung helang besar tu... so kitorang letakla keta di tempat letak keta di Jetty Point tu, jalan kaki je la sikit dari situ jika nak ke Dataran Helang tu...

Sebelum ke Dataran Helang tu sempat la juga kami masuk kat mall Jetty Point tu, nak carik la apa-apa yang boleh ditelan sebab tengahari tu perut pun dah mula mintak diisi. Ramai jugak orang kat situ masa tu, maklumla cuti sekolah nampak sibuk la kat jeti masa tu.

Bergambar kenangan di Jetty Mall dengan kak Rubi, Kak Rosnani dan Kak Li.

Dalam sibuk-sibuk tu terasala pulak aku nak masuk tandas... so aku masuk la dengan anak dara aku yang sulung tu, masa dalam tandas tu, tetiba aku ternampak la pulak kelibat yang aku rasa kenal. Tapi aku tak pasti betul ke tak? Kalau betul, bermakna last sekali aku jumpa dia lebih kurang 13 tahun dulu. Lama betul tu..! Akupun tawakal je tegur. Terkejut dia bila aku masih lagi boleh cam akan dia. Dia ni aku panggil Kak Li, Cikgu Katering di tempat aku mula- mula berkhidmat dulu lepas tamat pengajian. Rupa-rupanya dia pun datang bercuti di sini dengan member-member kerja dan family masing-masing. Macam rombongan Cik Kiah tu la !

Macam tak caya je dapat jumpa kakak- kakak ni lagi! seronok sangat!

Lepas tu ramailah lagi kawan-kawan lama yang aku sempat bertemu. Seronok tak terhingga, dapat berjumpa kawan-kawan lama! Borak sakan la kami, sambil bertukar-tukar no telefon. Sempat jugak aku bertanyakan tentang geng-geng yang masih lagi berkhidmat di sana! Masa di sana aku masih bujang lagi beb, tapi sekarang anak dah 3!

Kepada Kak Zubijah, Kak Rubiah, Kak Rosnani dan Kak Laili, seronok dan gembira dapat berjumpa lagi! Insyaallah, jika ada umur dan rezeki, kami akan melawat kelantan pulak! Boleh gi jale-jale Kota Bharu, pulok deh!

Friday, 20 March 2009

Cuti - Cuti Malaysia 2009

Salam and greetings to all my blogger friends. Hi! I am back from my holiday trip yesterday. Well, it was and enjoyable one except that our flight to Langkawi was delayed for one and a half hours. So, we landed in Langkawi at 7 in the evening.

Flight delay. My eldest muka masam je.. Bila tengok pic ni, baru perasan yang kaki dia tu
panjang, macam kaki athlete la pulak, hehehe!

Rasanya, tak payah la nak cerita panjang - panjang about my trip to Langkawi. I am sure that most of you guys have been to Langkawi. What I did in Langkawi was just like the rest of those who came to Langkawi for holiday. Except that, I did'nt shop like crazy , hehehe! No Vision, no Arcopal, no Corningware, no batik Jawa and others. In fact, my children were the one who shopped a lot! They shopped for chocolates and souvenirs.

At the Holiday Villa's reception counter

Boyfriend aku ni yg nak sangat pegi Dataran Helang

My second daughter sempat merempit di lobby hotel

Mana-mana pergi tempat berkubang jadi keutamaan...
hal2 yg lain tak penting bagi anak2 !

Look at my boy! Tak cukup lagi yang dah ada dalam troli tu! Nak jugak lagi shopping

Alia came to our place with her family. Her two girls really enjoyed swimming with my kids at the pool. Anak - anak je la yang swimming kat kolam, mak bapak just lepak - lepak kat tepi kolam sambil sembang - sembang.

Dah nak abis makan baru teringat nak amik gambar

Makan tengahari yang sungguh menyelerakan!

Nasib baik ada tempat lagi, kalau tak kempunan pulak ikan bakar kat Jom Ikan Bakar ni!

But the most unforgettable one is that I met Alia, one of my blogger friends who lives in Langkawi. Her house is just next to the airport. Kalau ada pagar belakang, sah kitorang semua check - in kat airport to daripada rumah dia. Tak payah nak buat U turn jauh- jauh!

Alia and her family has been a great help to us while we were there. In fact, we rented her car to move around on the island. And she took us for lunch at one of the famous ikan bakar spot in Langkawi, Jom Ikan Bakar! The place was crowded with people trying the ikan bakar. Nasib baik kitorang awal, kalau tak kempunan la jawabnya nak merasa ikan bakar tu! Kedai ikan bakar tu kalau lambat, jawabnya tak ada meja kosong la! Bila orang kat meja tu bangun, dah ada yang meninggu nak duduk kat meja tu! Ikan bakar kat situ ada macam - macam jenis pulak - Ikan terubuk, siakap, gerut, kembung, keli dan lain - lain. Ayam bakar pun ada jugak!

To Alia, Zamri and family, terima kasih banyak - banyak sebab sudi terima kedatangan kami ke sana. Budi dan jasa baik semua tak akan kami lupakan. Maaf jika ada salah dan silap sewaktu kami di sana!

Sempat lagi makan... cendol la pulak ! Agenda akhir sebelum balik ke hotel

Pantun Zaman Portugis untuk Alia & keluarga

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh kami menumpang mandi,
Kalau ada umur yang panjang,
Boleh kita berjumpa lagi.

Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebiji di atas peti,
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati.

Friday, 13 March 2009

Congratulations n Well Done!

Well done, Mohd Shafiq Helmi, best student for kursus Perdagangan!

My Principal, congratulating one of the students!

Well done and Congratulations ! The school is very proud of you!

Salam and Hi everyone. Haven't been able to blog these past few days. I was a bit busy as the school holiday is approaching! On Tuesday, 10th Mach, 2009, was the registration day for the Form 4 second intake. As usual, ditugaskan di kaunter semakan. Pendaftaran bermula dari 7.30pagi - 12.00 tengahari. Lama tu! Nampak je senang, tapi tak jugak!

Wednesday, 13th March, ada mesyuarat. Biasa la sebelum cuti ni, mesti ada meeting. 3rd meeting for this year! The next day, training session for the KAT Zon Tengah, this April. I have to train the debate team! Pening ooo! At the same time, I had to settle all my ULBI certs to be given out to all the SPM leavers when they come to take their results on Thursday, 12th March, 2009.

Thursday, 12th March 2009, the SPM results were out! Alhamdulillah, we got 100% passses, with B. Malaysia, Science and Pendidikan Agama Islam with 100% passes. Congratulations to those who scored 8A's, and 7A's.

And starting from this afternoon until Sunday, there is this programme known as 'Program Intensif Masa Cuti'. This programme is meant for the Form 5 students, preparing them for the exam. So, I'll have to be in school, to facilitate. Belum boleh mula cuti lagi la! Berkorban apa saja!

To those who will be going for holidays, 'Selamat Bercuti', kepada yang bertugas sebagai Ketua Pengawas/ Pengawas PTK, 'Selamat Bertugas' dan kepada yang akan menduduki PTK, 'Good Luck and All The Best'! I'll be taking my PTK in August!

Monday, 9 March 2009

Alhamdulillah... It's All Over Now !

Pemenang pingat emas acara 4x100(P)

Peace upon all of you! The moment that I have been waiting for, finally came to the end! The event that made myself full of stress and tension is over now! So, sekarang bolehlah relax sikit! After two Saturdays in school, sekarang dah boleh tarik nafas panjang-panjang. Fuh... leganya! Kurang satu tugas dan satu tanggungjawab pun dah selesai! Sebenarnya acara ini telah membuatkan aku agak stress dan tension kebelakangan ni.

Being the Ketua Penasihat Guru Rumah, it's not an easy job. With another 22 teachers plus 131 students to manage, you can just imagine. how it would be like! I had to be on the field almost everyday, just to make sure the students came for the house practice and also for the march-pass! I have to make sure that my house has enough athletes to take part in all the events, food and drinks have been ordered, the money is sufficient for the food and the costumes for the mascot and the march- pass team. It's not that I don't have the committee members among the teachers, so sorry to say that they are not committed to their own house. Everything has to be asked and told, then only it's done!

Talking about the event, the sports went smoothly as planned! Alhamdulillah, the weather on that day was fine, eventhough cloudy! Right on time when the sports was over, it rained! And most of us were stuck on the field! Luckily, it did not rain during the events take place! If not, I guessed everyone would be soaked! The winner of the Sports Day was WIRA, followed by SAGA (that's my house), SATRIA and ISWARA! Hope that next year, SAGA will be the champion!

Thursday, 5 March 2009

Favourite Words n Phrases Among The Women


Betul ke ni adalah antara perkataan-perkataan dan frasa yang biasa dilafazkan oleh kaum wanita? Mungkin ya dan mungkin juga tidak. Whatever it is, terpulang la pada masing - masing untuk menilainya! Samada betul atau tak kenyataan ini! Kalau betul, mesti ada maksudnya yang tersendiri!


1. FINE: This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.

2. FIVE MINUTES: If she is gettng dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.

3. NOTHING: This is the calm before the storm. This means something, and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in FINE.

4. GO AHEAD: This is a dare, not permission. Don't do it.


5. LOUD SIGH: This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiot and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to #3 for the meaning of nothing.)


6. THAT'S OKAY: This is one of the most dangerous statements a woman can make to a man. That's okay means she wants to think long and hard before deciding how and when you will pay for your mistake.

7. THANKS: A woman is thanking you, do not question, or faint. Just say you're welcome.


8. WHATEVER: Is a woman's way of saying @*#* YOU!

9. DON'T WORRY ABOUT IT, I GOT IT: Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do something several times, but is now doing it herself. This will later result in a man asking 'What's wrong?'. For the woman's response refer to #3.


** What about the man? Guys, do you have any common words or phrases yang you all biasa gunakan? Tapi itu tak termasuk perkataan yang ***** ok!
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails