Yang Mempesona

Friday, 31 July 2009

Dah Terantuk, Baru Tengadah

Salam and greetings to all. Sekarang ni, setiap hari ada saja berita tentang kes selsema b*** H1N1 yang dilaporkan di dalam media cetak mahupun media elektronik. Setiap itu jugalah kita akan membaca atau mendengar tentang berapa banyak sekolah, IPT dan kem PLKN yang telah ditutup. Eveyday, we would come across this news. Daripada bilangan kes yang kecil pada awal-awalnya hinggalah sekarang telah meningkat kepada lebih 1000 kes dengan 4 kes kematian.

Baru-baru ni aku terbaca satu berita di bawah ni, Harian Metro, 27/07/09.

Alat cegah jangkitan H1N1 diedar ke sekolah

JOHOR BAHRU: Kementerian Pelajaran akan mengedarkan alat mencegah jangkitan virus Influenza A (H1N1) ke semua sekolah, membabitkan peruntukan RM3.6 juta, kata Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata perkara itu diputuskan pada mesyuarat Jawatankuasa Induk 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) bagi mengedarkan termometer, topeng muka dan hidung serta cecair penyahkuman.
"Ini langkah terbaik dalam usaha kementerian mencegah H1N1. Pemakaian topeng muka dan hidung serta bahan penyahkuman juga merupakan sebahagian latihan kebersihan di kalangan murid," katanya kepada pemberita selepas mendengar taklimat perkembangan H1N1, di Jabatan Pelajaran Johor, di sini, hari ini.

Wee berkata Bahagian Kewangan Kementerian Pelajaran sudah meluluskan peruntukan terbabit dan semua Jabatan Pelajaran Negeri dijangka menerima peralatan itu dalam masa terdekat untuk diedar ke sekolah-sekolah.

Bila sekolah, IPT dan kem-kem PLKN dah banyak ditutup, barulah pihak Kementerian Kesihatan Malaysia nak ambil langkah di atas. Lepas ni nak tunggu banyak jabatan kerajaan dan intitusi perbankan pulak tutup ke baru nak buat langkah pencegahan yang sama? Ataupun bila dah bilangan kes kematian meningkat dengan mendadak setiap hari baru nak ambil tindakan yang lebih drastik? Cuba lihat di sekeliling kita...berapa ramai di antara kita yang ambil langkah pencegahan sendiri? Contohnya seperti memakai topeng muka? Mungkin kita hanya lihat di hospital dan klinik sahaja.

Teringat masa Malaysia dilanda jerebu yang sangat teruk hinggakan sekolah ditutup. Ada satu waktu tu, aku keluar shopping dengan family. Disebabkan jerebu yang sangat teruk, so kami satu keluarga pun pakailah topeng muka tu! sampai dalam shopping complex, many of the people gave us 'somekind of look'!Rasa peliklah sebab kitorang je yang pakai mask! Akhirnya kami tanggalkan mask tu masa dalam shopping complex, sebab orang asyik dok pandang semacam je! Samalah jugak rasanya kalau kita pakai mask dalam keadaan sekarang ni!

Well, itu terpulanglah pada diri masing-masing. Adakah langkah-langkah pencegahan seperti ujian saringan di airport tidak dijalankan dengan efektif? Adakah doktor-doktor yang memeriksa pesakit yang disyaki dengan sambil lewa sahaja? Harap-harap tidaklah begitu!' Apapun, Mencegah Lebih Baik Dari Mengubati' . 'Cegah Sebelum Parah'.

Jangan dah terantuk, baru tengadah'. Fikir-fikirkanlah!

Monday, 27 July 2009

Sekolah Tutup....Aku Dapat Cuti Seminggu!

Peace upon you and greetings to all. Sekarang ni aku sedang bercuti selama seminggu di rumah. Bukan aku ambik Cuti Rehat(CR) atau Cuti Sakit(MC) , tapi aku dicutikan. Satu sekolah dicutikan mulai Jumaat lepas hinggalah Jumaat ni. So, minggu depan, insyaallah baru masuk sekolah balik.Tapi, so far berita pasal sekolah aku ditutup selama seminggu, tak ada pun keluar dalam berita kat mana-mana saluran tv. Eloklah tu, kalau tak glamour pulak sekolah aku!

Rasanya you all mesti dah dapat agak sebab apa sekolah aku diarahkan tutup! Bukannya pasal H1N1 tu, tapi sebab ramai students sekolah aku tu yang demam, selsema dan batuk! So, satu medical team dari KKM telah dipanggil ke sekolah pada hari Khamis! Memang masa tu ramai students yang duduk kat Bilik Rawatan! So, medical team tu buat blood test pada semua yang demam tu. Pada hari Jumaat tu, memang ramai students yang dah tak datang, kena kuarantin kat asrama and at 12.30 p.m all students, teachers and staffs were asked to gather at Dewan Sri Gemilang.We were surprised to see a doctor there. Finally, my school principal announced that school has to be closed for a week with immediate effect from 24th July-31st July. The students punyalah happy bagai nak rak, tapi lepas tu pengetua bagi tau, "cuti ini bukannya bermakna awak bebas, tetapi sepatutnya awak semua berada di rumah. Dan ini bukannya sesuatu yang menggembirakan...tetapi ianya adalah satu MUSIBAH!" Terdiam sekejap budak-budak tu kena sound dengan Pengetua.

Then, doktor yang datang tu memaklumkan bahawa sekolah diberi arahan penutupan kerana lebih 6% pelajar didapati demam, selsema dan batuk! Ini adalah prosedur biasa yang harus dipatuhi!Keputusan ujian darah yang dibuat pada hari Khamis tu belum lagi diperolehi sewaktu doktor tu datang semula pada hari Jumaat tu, sebab keputusan ujian darah hanya akan diketahui selepas 48 jam. So, hingga sekarang aku tak pastilah sama ada students yang telah menjalani ujian darah ada yang positif H1N1 atau tak! Harap-harapnya, tak adalah yang positif! Risau jugak sebab kes tu semakin banyak sekarang, and it's no longer imported cases, jangkitan setempat!

The good thing is that, I can have enough rest for a week. Boleh habiskan menanda kertas ujian sebab minggu lepas adalah minggu ujian. And the bad thing is that, cuti sekolah seminggu ni mungkin kena ganti jika sekiranya bilangan hari persekolahan untuk tahun ni, tak cukup! Whatever it is,I just want to rest and relax as much as possible! Bukan senang nak dapat cuti macam ni!Kawan-kawan aku yang lain siap balik kampung lagi, padahal doktor tu dah bagi tau, kalau boleh, jangan balik kampung, atau pergi bercuti ke mana-mana! Just duduk di rumah sahaja!Aku tak ke mana pun, lagipun kat luar tu nampak macam jerebu je!

That's all folks! Have a good day ahead!

Saturday, 25 July 2009

Terlupa Jawab Tag Dan Tempek Award !


Thanks for the award!

Salam and greetings to all! Masa aku tengah dok tengok aku punya Notepad, baru aku perasan aku ada satu tag yang belum diselesaikan! Ingatkan dah selesai segala hutang - hutang tag aku! Tapi, ada lagi satu yang tertinggal!Punyalah lama peram, daripada bulan April! Nasib baik la, tak susah sangat nak membuatnya! Tag ni datangnya daripada MummyHannan. Siap bagi award lagi! Tu pun Myza terlepas pandang. So tak bertempek la di blog!

So, my dearest friend, these are all my answers to all your tag questions. Moga-moga awak terima jawapan saya ni! That's the best that I could do! Rupanya dah lama sangat aku peram tag daripada kak Noraidah ni@ MummyHannan ni! So sorry ye sis! Bukannya tak sudi nak menjawab, cuma terlepas pandang! But whatever it is, here's for you! Hope you are happy with it!

1) Nama timangan + family
Dari masa sekolah, study , sampai sekarang dah kerja, semua panggil Myza.Family pun sama, kecuali adik bongsu and wife dia, panggil Kak Yang! Anak- anak sedara semua panggil Mak Yang

2)Anda seorang yang..
very friendly dan suka memasak.Suka baca majalah yang banyak resepi such as RASA dan Majalah NUR. Juga seorang yang suka travelling, jalan-jalan cari makan!

3)Insan istimewa dan kenapa dia teramat istimewa...
My hubby, my children, my brothers and sisters, my dad and arwah mama and my friends too!Cyber friend and friends in the real world!


4) Lagu kesukaan sekarang...
Lagu yang sedap didengar, tak kira la siapa penyanyinya...Tua, muda atau pun remaja!

5) Warna kegemaran
Yang lembut macam warna-warna pelangi dan juga warna-warna pastel!

6) Benda wajib dalam handbag...?
Purse la...apa lagi! Tu ibarat nyawa ooo! Handphone, pendrive, lipstick, compact powder dan segala kunci (kunci rumah, kunci classroom, kunci locker)

7) Kali terakhir nangis...?
Ada. Minggu lepas, masa potong bawang, gotong-royong kat surau memasak utntuk jamuan lepas ceramah Israk & Mikraj.

8) Tag ramai-ramai rakan anda...hah ni dia, senarainya .....
Tak ada sesiapa yang Myza nak tag! Sesiapa yang sudi dan berminat nak menjawab,silakan!

Wednesday, 22 July 2009

Solar eclipse of July 22, 2009




The solar eclipse that will take place on Wednesday, July 22, 2009 will be a total eclipse of the Sun. It will be the longest total solar eclipse of the 21st century, lasting at most 6 minutes, 39 seconds. It has sparked tourist interest in eastern China and India.

The eclipse is part of saros series 136, like the record setting Solar eclipse of July 11, 1991. The next event from this series will be on August 2, 2027. The exceptional duration is a result of the moon being near perigee, with the diameter of the moon 8% larger than the sun (magnitude 1.080). This is second in the series of three eclipses in a month. There was a lunar eclipse on July 7 and now a solar eclipse on July 22 and then a lunar eclipse on August 6.


It will be visible from a narrow corridor through northern Maldives, northern India, eastern Nepal, northern Bangladesh, Bhutan, the northern tip of Myanmar, central China and the Pacific Ocean, including the Ryukyu Islands, Marshall Islands and Kiribati.Totality will be visible in many large cities, including Surat, Vadodara, Bhopal, Varanasi, Patna, Dinajpur, Guwahati, Chengdu, Nanchong, Chongqing, Yichang, Jingzhou, Wuhan, Huanggang, Hefei, Hangzhou, Wuxi, Huzhou, Suzhou, Jiaxing, Ningbo and Shanghai, as well as over the Three Gorges Dam.

According to some experts, Taregana in Bihar is the "best" place to view the event.A partial eclipse will be seen from the much broader path of the Moon's penumbra, including most of Southeast Asia (all of India and China) and north-eastern Oceania.


This solar eclipse is the longest total solar eclipse that will occur in the twenty-first century, and will not be surpassed in duration until June 13, 2132. Totality will last for up to 6 minutes and 39 seconds, with the maximum eclipse occurring in the ocean at 02:35:21 UTC about 100 km south of the Bonin Islands, southeast of Japan. The uninhabited North Iwo Jima island is the landmass with totality time closest to maximum, while the closest inhabited point is Akusekijima, where the eclipse will last 6 minutes and 25 seconds.

(Source : Wikipedia)

** So, don't miss it! It will be a lifetime experience to see it!

Saturday, 18 July 2009

What A Hectic Week For Me !

Salam and greetings to all. It's been a week since I posted my last entry. Some of you might be wondering why! No new post, not even online at the YM. You might see online, but it was me checking my emails. This week has been quite hectic for me! Since Monday, I had to work until late afternoon. On Monday, all the staffs had to attend an in-house on 5S, i.e Sisih, Susun, Sapu, Seragam, Selalu Diamal. It's taken from the Japanese i.e. Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu and Shisuke. Actually, it's more for the bengkel teachers, but our boss wants it to be implemented all over the place, including the staffroom. So, now those in the staffroom have to start off with the 1st S which is Sisih. In other words, we have to get rid all the things that is no longer of use to us!

The next day, that is Tuesday I had to teach the extra class in the afternoon. So, had to stay back again till 4.30 p.m. But, it was a disappointment for me as only 6 students turned up for the class. Anyway, I still had to teach them as it's my duty, okay! Well, ni bukannya nak tunjukkan aku ni cikgu yang cemerlang atau nak luahkan perasaan yang terbuku dalam hati , but just to let you know that's a fact! Cikgu beriya-iya tunggu, sampai tak balik rumah, tapi anak murid tak datang!Nanti bila keputusan periksa tak cemerlang, parents mulalah buat bising, tanya PIBG tak ada program ke PIBG buat untuk pelajar? Padahal, setiap kali cuti sekolah, ada program yang dibuat, tapi anak-anak mereka yang tak datang. Balik kampunglah, pergi bercuti luar negara lah, ada kenduri kawin lah... macam- macam lagilah jawapan! Sampai tak larat dah nak dengar!

Next day, Rabu pulak ada Perjumpaan Unit Beruniform, untuk ko-kurikulum. Stay back lagi sampai pukul 4.30. Kena stay back lagi sebab nak kena tandatangan kad kehadiran ko-kurikulum. Biasanya untuk unit aku, ada 3 orang guru penasihat dan biasanya kami bertiga akan datang. But on that day, I was all by myself. Tapi, tak pelah! Diorang pun dengan aku boleh give and take! So , no problem with that! Lebih kurang halal ye!

On Thursday, ada Mesyuarat Panitia. So, the meeting went on for 2 hours until 4 p.m. Dah lama tak meeting, so kenalah meeting! lagipun dah masuk second half of the year, so many things to look at. Dalam meeting ni, ada perlantikan Penolong Ketua Panitia sebab boss dah keluarkan pekeliling untuk lantik penolong KP ni. But, it's not me ok! Aku tak tersenarai sebab aku dah pernah jadi KP dan dah urusakan hal-hal lain dalam Panitia!

So, minggu ni aku quite busy, sampai tak sempat nak buat entry baru! Otak pun kering jugak sikit! Tak ada idea! Anyway, thanks a lot pada kawan-kawan bloggers yang masih sudi singgah di blog aku untuk bertanya khabar and thanks for understanding. Sorry for not being able to visit your blog , guys!

That's all for now! Have A Nice and Enjoyable Weekend with your family and your loved ones! I think I just want to stay home, and get sometime to rest and relax! Hope that next week will not be another busy week for me!

Saturday, 11 July 2009

Tag dan Award Daripada Kawan - Kawan

Pemberian daripada Bapak di Ipoh dan Alia, Langkawi.

Tapi task ni diberi oleh Bapak. Okay Bapak, kak Myza dah selesaikan tugasan ni ye! Kalau ada terkurang, mintak maaf ye!

1. Copy gambar
Settled. Dah ada kat atas tu. Ada nampak tak, hehehe!

2. Pilih sahabat yang wajib melakukan perkara yang sama di blog mereka .


Ini adalah hadiah daripada Mizzblackbeauty yang berada di Kota Singa.
Th
anks my friend.

Ini dia jawapan untuk soalan-soalan daripada mizzblackbeauty.

1. Kenapa korang rasa korang patut dapat award nie?
Inilah rezeki namanya, hadiah perkenalan daripada seorang kawan baru.

2. Ucapkan penghargaan korang pada sapa setelah terima award ini?
Tq very much, mizzblackbeauty for the lovely gift. Semoga persahabatan kita berkekalan selamanya.

3. Korang wajib bagi 10 orang penerima award ini pulak
Tak tau nak bagi pada siapa, tapi semua yang melawat blog ni, dijemput untuk mengambil dan membawa hadiah ni untuk diletakkan di blog masing-masing. Siapa-siapa yang belum dapat award ni, terimalah hadiah daripada Myza untuk semua.


Yang ni daripada Alia, Langkawi

Ni jawapan untuk soalan- soalan tag daripada Alia. Harap Alia berpuashati dengan jawapan-jawapan Myza, ok! Lebih kurang, mintak maaf ye!

1.Pastikan jantina anda seorang perempuan
Mestilah perempuan. Tengok nama pun dah tau!
2.Copy badge sebagai award anda.
Siap. tak percaya, boleh tengok, ok!

3.Nyatakan dua sebab kenapa anda bangga menjadi seorang perempuan.
i) Perempuan adalah mahluk Allah yang dijadikan untuk menjadi pasangan lelaki.
ii) Di sebalik kejayaan seorang lelaki, pastinya adalah seorang perempuan!

Passkan award ini kepada girlfriend anda.
To all the ladies bloggers, this is for you. Please accept the gift as a token of our friendship.

Salam and greetings to all. Hari ni, hari cuti untuk semua orang. Maklumlah, hari Sabtu kan! Tapi, hari ni aku kena ke sekolah jugak! Ada kursus dalaman tentang Eduwebtv. Tapi, nasib baiklah tak lama, mula jam 8.30, pukul 10.00 dah selesai. Not bad jugak in-house tu! Dapatlah belajar sesuatu. tapi bagi yang dah biasa mengadap komputer rasanya tak ada masalah. Sebab, siapa tau yang asas, tambah sikit dengan knowledge on internet, website, I guess there should be any problem at all.

Lately, ramai kawan-kawan bloggers yang tinggalkan pesanan kat chatbox suruh ambik award, hadiah dan jawab tag. Semuanya dah diambik, terima kasihlah banyak-banyak ye! Cuma... belum sempat ditempek kat blog aje lagi. Terima kasih sebab masih sudi bertanya khabar, dan maaf sebab tak berkesempatan lagi membuat kunjungan balas sambil meninggalkan jejak dan komen untuk kawan-kawan semua. Terima kasih atas award daripada kawan-kawan bloggers yang baik hati dan pemurah tu. To Bapak, Alia and Mizzblackbeauty, terima kasih daun keladi, kalau sudi, berilah lagi, hehehe!

That's all for now. Have a nice and enjoyable weekend with your loved ones! Adios, Sayonara, Bonjour!

Wednesday, 8 July 2009

Back To B. Malaysia For Maths & Science.

KUALA LUMPUR: The Cabinet has decided that the medium of instruction for Maths and Science will revert to Bahasa Malaysia in national schools and mother-tongue languages in national-type schools from 2012 onwards.

The reversal of the Teaching of Math and Science in English (PPSMI) policy will be done in stages, Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said on Wednesday.He however added that there will be greater emphasis on learning the English language.English literature will be re-introduced, as will subjects on grammar and composition.

Beginning 2012, students in Year One and Year Four in primary schools, and Form One and Form Four in secondary schools, will learn Math and Science in Bahasa Malaysia.The change will not affect those in Form Six and Matriculation.The two subjects will be taught in two languages until 2014 for other students, he said.“The gap between rural and urban students has widened since PPSMI started.“Only 19.2% of secondary teachers and 9.96% of primary teachers were sufficiently proficient in English,” he said, explaining the Government’s decision to revert to the old system.

On efforts to emphasise the learning of English, the number of English teachers would be increased by 13,933 -- retirees would be hired, as well as foreigners if need be.Primary schools will also increase English classes by 90 minutes a week.There have been calls from various groups for the policy to revert to before 2003, when the subjects were taught in Bahasa Malaysia in national schools, and either in Chinese or Tamil in national-type schools.

The issue has seen a rare alliance between Malay and Chinese educationists, who are against the switch, although there are also calls by many parents and entrepreneurs for English to be maintained. (Source : The Star Online, 8/7/09)

Well guys, what say you? As for me, there are pro and cons regarding this issue. No matter what, the decision has been made ! Whether we like it or not, it's final! Let's accept and respect the decision made by the government!

Friday, 3 July 2009

Back On My Feet!


Peace upon you! Hi everyone! I'm back after keeping silence for a while! It's not that I was on medical leave or whatsoever, but I was trying to rejuvenate and recuperate myself from the flu that I was down with since Monday. Alhamdulillah, I am back on my feet again and mind you, I was in school this whole week. The flu was not that bad, all I need was enough rest and some medication too. This week was not a hectic week for me, so I can go home right after school. No need to stay back until late evening either for extra class or co-curricular activity. When the time is up, it's time to thumb out to!

By the way, thank you to all my blogger friends especially to Cen, Bapak, Na Shari, Mizzblackbeauty, Monkey D Luffy, CM, Leya, Dea Sara, Knizam, Zamz, Mummy Hanan and Intan USM. Thanks so much for all the get well wishes from you guys! It really made my day! To all, Have A Nice Weekend! I guess I'll be staying at home over the weekend. It's not the right time to be in crowded places as the H1NI is still in the air ! Like the saying, 'Prevention Is Better Than Cure' ! That's all folks!
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails