Yang Mempesona

Wednesday, 30 December 2009

Jalan -Jalan Cari Makan Kat Utara - Part 1

Ni di antara 5 orang tukang masak kat situ!
Credit to: http://mamaazlina.blogspot.com

Inilah dia Char Kuey Tiaw Mohd Ariff,Kg. Pelet.
Credit to: http://mamaazlina.blogspot.com

Salam and greetings to all. Ni nak sambung cerita pasal Cuti- Cuti Malaysia. Bila dah pergi Cuti-Cuti Malaysia, of course bab Jalan- Jalan Cari Makan mesti antara agenda yang penting. Bukannya apa, bila dah pergi jalan-jalan mesti nak cuba semua tempat-tempat makan yang kawan-kawan recommend. Sambil-sambil tu nak bandingkan rasa dan harganya dengan KL.

On the first day kami sampai tu, cousin my husband yang tinggal kat Bukit Mertajam ni bawak kami makan char kuey tiaw yang memang terkenal kat sini Char Kuey Tiaw Kg. Pelet. Kalau kat KL ni, kita biasa nampak char kuey tiaw ni dijual di warung-warung tepi jalan je. Tapi kat sini, dah macam resoran, tapi specialty ialah Char Kuey Tiaw sahaja, tak ada menu lain. Harga pun boleh tahan jugak antara RM2.00 - RM 6.00. Penuh pinggan, sampai susah nak habiskan. Bukannya macam kat KL ni, 5,6 kali suap, tau-tau dah habis sepinggan!

Kami order Char Kuey Tiaw Special, yang diletakkan kerang dengan udang yang besar-besar jugaklah!Menunya CKT biasa, kosong, kecil, besar, special dan CKT udang. Udangnya pun sangat manis, udang fresh katakan! Memang berbaloi, makan kat situ 9 orang baru RM41.40 termasuk air!! Tapi sayang, camera tertinggal kat rumah cousin hubby,so tak boleh nak ambik gambar. Yang ada ni pun pinjam dengan izin dari tuan punya blog!

So, sesiapa yang ada kawan-kawan atau sedara-mara yang duduk area Bukit Mertajam atau Guar Perahu, cubalah tanya! Mesti semua tahulah tempat tu!

Sunday, 27 December 2009

Cuti-Cuti Malaysia Dec 09 : KL - Ipoh - Bkt Mertajam

Pengantin baru yang diraikan.

Blogger CM yang sibuk dengan kameranya.

Bersama Sue, kakak pengantin lelaki yang juga wife blogger CM.

Salam and greetings to all. Alhamdullillah, dah pun selamat sampai ke rumah selepas seminggu pergi bercuti-cuti Malaysia ke Utara. Kali rasanya lebih seronok sebab bukan sahaja bercuti, tetapi juga berpeluang mengeratkan silaturrahim dan ukhwah di antara rakan-rakan bloggers yang berada di sebelah Utara Semenanjung ni.

Perjalanan pada hari pertama adalah dari KL ke Bukit Mertajam. Alhamdulillah, dah rezeki nak jumpa agaknya, kebetulan seorang blogger iaitu CM ada di Ipoh, kerana ada majlis kenduri adik iparnya. Nampaknya, langkah kanan la kami hari tu! CM menjemput kami makan kenduri majlis adik iparnya. Lebih kurang jam 2ptg, kami sampai di Ipoh dan CM menjemput kami di Petronas Persiaran Sultan Azlan Shah untuk ke rumah ibu mertuanya. Alhamdullah, langkah kanan kami hari tu!

Sembang punya sembang, sampai khemah pun dah siap dikemas, barulah sedar yang dah lama sangat kami di sana. Diam tak diam dah pun pukul 5 petang.Kami terpaksa minta diri kerana nak meneruskan perjalanan ke Bukit Mertajam pulak. Seronok sangat kami bersembang macam dah lama sangat tak jumpa, padahal itulah kali pertama kami bertemu walaupun sebelum ni kami memang biasa bersembang di blog. Kepada CM dan Sue, terima kasih banyak-banyak di atas layanan mesra kalian kepada kami sekeluarga. Walaupun itu adalah pertemuan kali pertama, ianya cukup bermakna buat kami. Semoga kita semua akan berjumpa lagi, insyaallah!

Untuk CM, Sue and Family,
Terima kasih daun keladi, Panjang umur jumpa lagi!

Saturday, 19 December 2009

Away... For A While



Salam and greetings to all. I will be taking a short break starting from tomorrow. Insyaallah will be back next week. Please leave all messages at my Chat Box. Till then, ' Take Care n Keep On Blogging'

" MAKAN ANGIN SAMBIL MAKAN-MAKAN "

Monday, 14 December 2009

Aktiviti Sepanjang Minggu Lepas

Salam and greetings to all. Dah lama benar blog ni tak ada entry baru. Macamana yang semua maklum, cuti sekolah ni, aku kena bertugas , tugas rasmi Lembaga Peperiksaan Malaysia. So, sebelum cuti sekolah bermula, aku dah pun mula bertugas! Dari pagi sampai petang, ataupun dari pagi sampai tengahari sahaja. Ada ketika kena mengiringi bos dari Bilik Kebal dan ke Bilik Kebal. So, jam 6.45 dah kena standby kat Bilik Kebal. Walaupun Peperiksaan SPM belum selesai lagi, lusa 16/12/09 adalah hari akhir, tapi tugas aku telahpun selesai dengan rasminya pada 09/12/09. Semuanya dah selesai termasuklah urusan mengisi borang claim. Tinggal tunggu claim masuk je!

Memandangkan hari Rabu tu, tugas aku selesai jam 12.00 tengahari, dapatlah aku balik awal. Masa itulah aku selesaikan banyak perkara. Maklumlah, hujung minggu ni aku nak ke luar negeri! Nak bawak anak-anak pergi bercuti! Tahun ni anak-anak tak dapat bercuti awal sebab mamanya ada tugas rasmi!

First, pergi tukar tayar kereta! nun kat Kelang sana nun... Bukannya tak boleh je tukar kat sini, tapi ramai yang sedia maklum, harga tayar di Kelang agak murah berbanding di tempat-tempat lain terutamanya di KL gedebak gedebuk 4 bijik termasuk alignment terkena la Rm745 itupun taya cap ayam jea haha ! area tempat aku ni cap ayam-cap ayam pun sah Rm110 maknanya boleh la jimat banyak, kira baloi la... !

Hari Khamis dan Jumaat buat lawatan ke kedai buku pulak.
Maklumlah, tak lama je lagi sesi persekolahan untuk tahun 2010 akan bermula. Walaupun buku-buku teks diberi percuma, tapi buku-buku aktiviti yang akan digunakan bersama buku teks perlu dibeli. Itupun, ada beberapa buah buku lagi yang tak ada stok! Alat - alat tulis pun dah siap dibeli. Yang belum dibeli hanyalah kasut sekolah je lagi! Pakaian sekolah anak-anak aku, SIL aku yang tolong jahitkan. Memang setiap tahun dia ambik kontrak jahitkan baju-baju anak-anak aku! Aku cuma beli kain, getah, zip, butang dan lain-lain! Banyak aku jimat bila jahit sendiri ni, berbanding beli yang dah siap!

Okay, that's all for now ! Hujung minggu ni, insyallah aku akan bercuti bersama keluarga dan akan berehat seketika dari berblogging. Kepada kawan-kawan bloggers semua, mungkin aku akan buat surprise visit ke rumah anda! Kita tengok siapa yang kena ok! TUNGGU....!

Saturday, 5 December 2009

Why Do I Blog?


Blogs are probably the easiest way to have a website. With blog software, it literally takes minutes to have a professional looking site up and running. These are the five things I like the most about blogs:

1. Blogs are easy to create:
You don't need expensive or complicated web editors or web design software to create a blog. Blog vendors offer you a variety of templates you can choose from. Most likely you will find among them one that offers the look and feel you're looking for. Your only web design expense may very well be to pay a graphics artist to design an attractive logo that makes your site unique.

2. Blogs are easy to maintain:
Blog software allows you to post online, which means that you won't need to bother with FTP software. This also means that you can post anywhere, not just from your own computer. You may be in a hotel room in China, and if it has an internet connection you can log in and update your website from your web-based control panel. Your blog's software will automatically move your most recent post to the top, while archiving older posts by date or by topic, so you don't ever have to bother to move web pages around.

3. Blogs are search-engine-friendly:
Since blogs assign each post an individual URL address, each of them will have it's own, separate web page. If you take care of making each post very focused on a specific topic and carefully choose the keywords that best describe your post (using them in the post title and post body), they will stand a very good chance of ranking well with the search engines. Also, since blogs tend to be updated regularly, search engines will crawl them often (search engines love fresh content), adding your new posts to their index.

4. Blogs allow you to interact with your customer base:
The best websites allow your customers to interact with you and give feedback. Since blogs offer you the option of enabling a "comments" field after your posts where readers can give you feedback, your visitors will not only be more inclined to come back, but you will have at your disposal an effective and inexpensive way to get to know your customers better.

5. Many great blog hosts are free:
There are several excellent services that offer blog hosting for free. The most well known of them is Blogger, a free blog service owned by Google. Signing up takes minutes, it offers many different templates and customization options, and also gives you the option of tying your blog with your Google Adsense account. That way, not only is the service free, but you can also make money. The downside to all these great advantages is that they have encouraged the creation of a huge number of me-too and low quality blogs that don't add value and hardly get any traffic. Don't fall into that trap. Before jumping to create a blog, remember that to be successful you must write about a focused and original topic, or offer a unique perspective on a common theme. In the end, as the cliché says, it all boils down to quality content.
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails