Yang Mempesona

Friday, 14 May 2010

Northlight School

Positive enforcement!

Antara permainan yang ada di dalam Bilik Rekreasi

Suasana di Bilik Rekreasi

Tak ubah macam bilik hotel yang sebenar!


Pasar mini untuk melatih pelajar-pelajar Retail Operation

NLS Radio Station


Pemandangan Northlight School

Salam and peace upon you! Happy Belated Mother's Day to all mothers, mak, mama, mummy, ibu, mak, ummi, ma, etc. Dari awal Mei hinggalah sekarang, aku tak punya banyak masa untuk duduk di depan PC. Anyway, thanks to all yang masih lagi sudi datang bertandang dan bertanya khabar di blog aku ni! Terima kasih banyak-banyak!

Hujung minggu lepas, merupakan weekend yang agak ketat jadualnya. Hari Jumaat aku berada di Kota Singa, atas urusan rasmi sekolah. Sabtu , pukul 5.30 pagi sampai rumah! Ahad ke KLIA, hantar my SIL pergi umrah!

Aku berada di Singapura atas urusan lawatan kerja, mengikuti rombongan pelajar dan guru seramai 28 orang, melawat Northlight School, Singapura. Sekolah ini merupakan sekolah yang memberi latihan vokasional dan kemahiran untuk pelajar-pelajar yang tidak dapat masuk ke sekolah menengah. Kalau di Malaysia, sekolah untuk mereka yang gagal UPSR! Sekolah ini dibangunkan untuk mengurangkan masalah keciciran pelajar dan seterusnya mengurangkan masalah sosial. Ada juga pelajar-pelajar istimewa belajar di sini! Northlight School ini merupakan satu - satunya sekolah vokasional di Singapura.

Apabila melihat prasarana yang ada di sekolah ini serta kurikulum yang digunakan, aku betul-betul teruja! Tak dapat aku bayangkan macamana kalau kemudahan itu ada di sekolah aku! Aku kagum bagaimana murid-murid di situ dapat menghargai segala kemudahan tanpa merosakkan atau membuat sebarang contengan di dinding - dinding, meja dan sebagainya. Penekanan terhadap pembentukan watak atau keperibadian pelajar itu adalah yang utama! Tidak ada pengawas sekolah pun! Pelik tapi benar...

Di sekolah ini pelajar -pelajarnya sangat bimbang dan takut untuk membuat kesalahan yang mana hukumannya mereka mereka tidak dibenarkan datang ke sekolah. Mereka juga sangat prihatin dengan guru-guru dan akan berkelakuan baik demi untuk tidak mengecilkan hati guru-guru! Percaya atau tidak, kehadiran ke sekolah adalah 100% ! Sekolah ini sangat istimewa, lain dari yang lain! Itu saja yang aku boleh katakan! Sebenarnya, semua yang pergi ke sekolah itu kagum dengan sekolah tersebut, dengan kaedah dan pendekatan yang digunakan, selain daripada kurikulumnya yang digubal sendiri oleh pihak sekolah!Satu ungkapan yang diungkapkan oleh Pengetuanya ialah ' When People Say IMPOSSIBLE, You Say I'M POSSIBLE'! So, kita fikir-fikirkan!

That's all for now! Enjoy the pictures!

3 comments:

mizzblackbeauty said...
This comment has been removed by the author.
mizzblackbeauty said...

Hai,lama tak jenguk umah Myza niekan.The other time my blog having problem,now dah back to norm will try to updatelah...aniwae slalu bz kat FB 2 yg umah dah bersawang....ngah slowly bersihkan nie.

Hmm....lau tau earlier Myza coming over to S'pore leh arrange for short meet upkan...wat a pity next time perhaps.

Glad u have a present trip here in s'pore.

Myza Pesona said...

Mizzblackbeauty,
Biasalah sekarang trend org berFB!Bila sibuk dgn FB, blog pun sunyi! Tu la tak ada rezeki nak jumpa kat Singapore!Ingatkan komputer still tak ok! Sebab tu Myza tak tinggal message kat chat box!

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails