Yang Mempesona

Sunday, 29 August 2010

Dah Tengok Iklan Ni?



Salam and greetings to all! hari ni dah masuk 19 Ramadhan. Tinggal 11 hari jea lagi sebelum kita semua menyambut Hari Raya Aidilfitri! Lusa negara kita akan menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke - 53. Dah tengok ke iklan untuk Hari Kemerdekaan? Biasanya kalau bab-bab iklan raya atau iklan hari kemerdekaan, iklan Petronas yang paling best! Especially iklan tu hasil kerja arwah Yasmin Ahmad. Semua iklan Petronas pasti ada mesej tersendiri untuk disampaikan pada semua. Dan tahun ni, walaupun Yasmin Ahmad dah tiada lagi, kerjanya diteruskan oleh mereka yang lain.

So, inilah dia iklan Petronas untuk Hari Kemerdekaan tahun ini. Iklan ini shootingnya dibuat di Bengkel Automotif sekolah aku. Yang terlibat adalah 2 orang cikgu dan sekumpulan pelajar. Bendanya sikit jea yang nak kena buat, tapi still kena pegi screentest! Tapi masa shooting tu, sekolah tak ada orang sebab shooting tu dibuat pada hari Sabtu & Ahad. Apapun, tumpang bangga sebab iklan ni penggambarannya dibuat at my school!

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-53.
'1Malaysia Menjana Transformasi'

Sunday, 15 August 2010

Apabila Hero Kecilku Berpuasa


Salam Ramadhan kepada semua sahabat tak kira yang jauh dan dekat. Hari ni dah masuk hari kelima kita semua berpuasa. Dan pastinya macam-macam cerita yang ada sepanjang 5 Ramadhan ni. Yang pastinya, bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil mungkin Ramadhan tahun ini merupakan masa yang sesuai untuk melatih si kecil berpuasa. Begitu jugak dengan aku. Tahun ni hero kecilku mula berpuasa. Tahun lepas dia turut sama berpuasa. Tapi, padanya ketika itu, istilah berpuasa ialah hanya tak boleh makan, tetapi minum boleh!

Alhamdulillah, tahun ni, dia mula cuba untuk berpuasa penuh, mengikut konsep yang betul, tak boleh makan dan tak boleh minum. Hari pertama, puasanya bocor di sekolah. Hari kedua, bocor di rumah, lepas balik dari sekolah. Hari ketiga, lagi 3 minit nak berbuka, dia teguk air yang dah dituang dalam gelas. Silap aku jugak, sebab aku dok tuang air, sebab dah dekat sangat nak berbuka. Air yang diminumnya tu, bukannya habis pun, bila kakaknya bagi tau belum azan lagi, tau apa jawapannya? "Nak test jea, bukannya banyak pun, sikit jea!'' Mau tak tergelak dibuatnya. Anyway, aku kira puasa dia penuh jea hari tu, cuma ada kesilapan teknikal aje. Semalam, dia tak puasa sebab batuk dan dia perlu makan ubat. Hari ni... alhamdulillah, puasanya penuh. Mudah-mudahan, esok dan hari-hari berikutnya, dia akan terus berpuasa!

Wednesday, 11 August 2010

Salam Ramadhan & Selamat Berpuasa


Salam and greetings kepada semua kawan-kawan bloggers dan tidak lupa juga kepada semua yang sudi singgah menziarah blog ini. Di kesempatan yang ada ini, Myza nak mengucapkan 'Selamat Berpuasa' kepada semua. Mohon ampun dan maaf kiranya selama ini Myza ada tersilap kata dan terkasar bahasa. Semoga Ramadhan tahun ini akan menjadi Ramadhan yang lebih baik untuk kita semua, insya-allah!
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails