Yang Mempesona

Friday, 30 December 2011

Aktiviti Sepanjang Disember 2011

Aku jadi tokey goreng pisang hari tu ...

Aktiviti memasak Bubur Asyura


Program Motivasi untuk anak-anak sekolah rendah & menengah

My eldest daughter participated in the programme


My boy enjoying himself in the pool .

Presint 9, Putrajaya

Salam semua . Tanpa disedari , tahun 2011 dah pun sampai ke penghujungnya. Esok , 1/12/2011 adalah hari terakhir di bagi tahun 2011. Lusa akan bermulalah tahun 2012. And as for me , aku akan kembali bertugas setelah lama bercuti . Anak - anak pula akan kembali ke sekolah bagi memulakan penggal persekolahan untuk tahun 2012 pada hari Rabu depan , 4 /1/2012.

Sepanjang cuti sekolah , aku tak ke mana - mana pun untuk bercuti . Hanya stay kat rumah spend my time with the kids. Lagipun ... masa cuti sekolah ni mereka masih lagi meneruskan kelas mengaji bersama ustazah mereka selain dari mengikuti program motivasi yang dianjurkan di surau taman kami . Pada awal cuti persekolahan , aku masih lagi berulang-alik ke sekolah kerana ada tugas-tugas yang belum selesai. Hari ni pun aku ke sekolah juga untuk urusan data pelajar . Kalau ikutkan minggu ni , 4 hari berturut-turut aku berada di sekolah . Bermula dengan Mesyuarat Guru , Mesyuarat Panitia dan Taklimat SBPA pada hari semalam .

Mungkin ada di kalangan rakan-rakan blogger yang sedang sibuk menguruskan persiapan persekolahan anak-anak untuk tahun hadapan. Alhamdulillah ... persiapan untuk my kids dah pun selesai semuanya. Beli awal-awal supaya semua keperluan mudah didapati. Tak nak buat last minute shopping sebab biasanya time ni banyak stok keperluan sekolah dah habis.

Last but not least , enjoy the pictures . Gambar-gambar aktiviti aku masa cuti sekolah ni . Akhir kata untuk semua rakan - rakan bloggers di mana pun anda berada ,' Selamat Menyambut Tahun Baru 2012'

Thursday, 1 December 2011

Rombongan Cik Kiah



War Remnant Museum
Saigon Opera House

Dah shopping ... jalan- jalan la pulak !

Penat shopping di Pasar Ben Thanh

Lagi handbag ...

Macam -macam ada ...

Hong Anh Collections

Pilih jangan tak pilih ... murah , murah !

Antara kedai yang menjadi tumpuan

Di lobi hotel ...

Baru lepas turun bas dari airport

Rombongan Cik Kiah

Salam and greetings to all. Diam tak diam dah 6 hari kita kita berada dalam tahun baru Hijrah 1433. Hari ni pun dah I Disember ... betapa cepatnya masa berlalu . Tak lama lagi anak-anak akan kembali ke sekolah dan rasanya pada waktu ni ramai di antara kita dah mula membuat persiapan untuk sesi persekolahan tahun 2012. Apa - apa pun ... berbelanjalah dengan berhemah !

Kali ni pun entry tertunda jugak . Tak dapat nak update sebab line internet yang sangat lembab sejak kebelakangan ni. So ... hari ni jea baru nampak macam ok sikit. Ni kisah rombongan Cik Kiah semasa cuti Deepavali tempohari .

Deepavali baru-baru ni sekolah bercuti selama seminggu . Pada awal perancangan, hanya berempat sahaja yang join, tapi last minute yang join 7 orang semuanya . Ahli rombongan ni majoritinya kaum wanita ... nama pun rombongan Cik Kiah ! Tapi kami bawak la jugak 2 orang bodyguard untuk tujuan keselamatan sambil jadi tukang bawak barang-barang . Destinasinya mana lagi ... kalau tak ke Vietnam . Ini adalah trip kedua aku selepas trip pertama bulan Februari.

Biasalah kalau dah ke Vietnam ... apa lagi tujuannya , mesti untuk shopping ! Aku sekadar jadi tourist guide jea .... shopping pun lebih kurang jea sebab dah pegi sebelum ni. Kami pegi 3H 2M. Tapi memang kawan-kawan ni enjoy sangat pegi Vietnam. Mana taknya ... semua benda murah jea banding kat KL ! So... trip ni memang berbaloi sangat pada mereka semua ! Ada lagi yang ajak pegi tahun depan .... insyallah aku akan ke sana sebab tiket dah pun terbeli (terbeli la konon ... padahal saja-saja beli , heheehe)

So, enjoy the pics ... gambar - gambar rombongan Cik Kiah ke Vietnam ! Kalau ada yang teringin nak pergi ... intai2 la tiket murah kat AA.

Friday, 25 November 2011

Entry Tertunda







Tiket Malaysia Moto GP 2011

Salam semua. Ni entry tertunda sebenarnya. Dah lama dah nak post kat blog, tapi dek kekangan masa , maka baru sekarang je boleh dipost. Nak cerita lebih -lebih pun rasanya ramai kawan-kawan dah tau pasal apa yang berlaku kat SIC pada 23/10/2011. Malaysia Moto GP dan kematian Marco Simoncelli di litar Sepang. So, enjoy the pics and have a good weekend.

Friday, 11 November 2011

Bukit Saga ...

Tapak senaman di puncak

Masih mampu tersenyum .... walaupun penat

CP 5

Di pertengahan jalan menuju puncak

Ada jam dinding lagi di CP 2

Menyeberangi anak sungai sebelum mendaki

Salam and greetings to all . Hari ni, aku nak cerita tentang Bukit Saga. Tentu ramai yang boleh teka , bila aku sebut pasal bukit atau gunung ... pasti ada kaitan dengan aktiviti mendaki yang aku selalu buat. Well , sejak berehat untuk tempoh 3 bulan sempena Ramadhan, Syawal dan Zulhijjah dek kerana bulan puasa, raya puasa dan raya qurban maka aku pun kembali dengan aktiviti kecergasan aku ni. Tension jugak sekejap bila memikirkan nak mendaki balik .... dah cuti lama sangat ! Berat pun dah naik sikit gara-gara 'open house' sana-sini . Bukannya apa ...takut pancit masa mendaki nanti !

Bukit Saga ni dekat area Cheras . Ada banyak route yang boleh dilalui untuk sampai ke sini. Aku dan group mendaki bermula di Taman Awana, Cheras. Boleh juga melalui route Taman Cuepacs, terpulang kepada masing-masing, nak ikut laluan mana. Laluan ni agak mengelirukan juga ... so kena berhati-hati takut tersilap laluan. Nanti naik ikut Taman Awana, keluar kat Taman Cuepacs ... susah pulak jadinya , hehehhe.

Untuk sampai ke puncak Bukit Saga ada 6 CP yang harus dilalui. Tapi ... jangan terkejut pulak bila dah sampai ke CP 6, sebab kat CP 6 ni sangat meriah ! Bayangkan di atas puncak bukit... ada pendaki yang memasak menggunakan dapur gas, ada penapis air, ada meja makan dan juga 'hammock' untuk berehat. Trail Bukit Saga ni taklah sukar ... semua orang boleh sampai ke puncak ! Tua, muda, kanak-kanak, remaja SEMUA BOLEH ! Tak percaya ... nanti tengok sendiri ! Bukit Saga ni juga dikenali sebagai Bukit Apek . Agak-agak boleh teka apa sebabnya? Kalau nak tau ... pergilah mendaki Bukit Saga dan jawapannya akan ditemui di sana.

Last but not least, enjoy the pictures and have a good weekend !


Monday, 17 October 2011

Di Penghujung Tahun ....

Credits to: Google

Salam and greetings to all. Lama bebenor blog ni tak diupdate. Kali terakhir sebelum menjelangnya Syawal.Lepas tamatnya Syawal pun masih tak sempat nak update. Sibuk dengan peperiksaan dan panggilan kursus secara 'ad-hoc'. Dah habis menanda kertas peperiksaan percubaan SPM, nak kena isi markah secara online pulak guna SAPS . Nak key-in markah pun bukannya senang, sebab bila dah terlalu ramai yang online... maka akan hang dan jamned la server tu ! Tengah malam atau awal-awal pagi pun belum tentu boleh dapat key-in markah !

Dan sekarang ni pelajar-pelajar Tingkatan 4 tengah exam akhir tahun pulak. Baru jea habis menanda kertas peperiksaan Tingkatan 5, nak sambung yang Tingkatan 4 pulak. Minggu depan dah mula cuti untuk Deepavali seminggu.Lepas tu 5-8 November cuti untuk Hari Raya Haji pulak. So, dah hujung-hujung tahun ni, sebelum bercuti panjang, kenalah selesaikan kerja-kerja yang sepatutnya. Barulah seronok nak bercuti panjang!

Insyallah, cuti panjang nanti kalau ada kesempatan, blog ni akan diupdate. Terima kasih kepada semua yang masih sudi datang menjenguk ke blog ni! Thanks A Lot!

Tuesday, 23 August 2011

Kemuliaan Lailatul Qadar


Salam semua. Diam tak diam , kita semua dah hampir ke penghujung Ramadhan . Tinggal lebih kurang 7 hari lagi Ramadhan akan meninggalkan kita . Syawal pula yang akan datang bertandang.

Di mana -mana pun pastinya 10 malam terakhir di dalam bulan Ramadhan amat ditunggu-tunggu oleh semua . Maka, 10 malam terakhir itu akan dipenuhi dengan pelbagai aktiviti di masjid-masjid mahupun di surau-surau. Pastinya ... salah satu dari 10 malam terakhir itu akan berlakunya Lailatul Qadar.

Bagi kita semua , umat Muhammad SAW yang pendek hayatnya, malam yang istimewa ini adalah peluang yang terbaik buat kita semua untuk memburu habuan dan redha dari Ilahi. Firman Allah swt :

"Sesungguhnya kami menurunkan Al-Quran pada malam Lailatul Qadar. Tahukah kamu apakah malam Lailatul Qadar itu ? Lailatul Qadar itu lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. Malam ini sejahtera hingga terbit fajar". (Surah al-Qadr 1-5)

Di antara kelebihan dan kemuliaan Lailatul Qadar ialah :

1 - Allah swt telah menurunkan Al Qur'an ke langit dunia pada malam Lailatul Qadar ini.

2 - Allah SWT mengagungkan malam ini dengan bentuk pertanyaan, "Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?" (Surah al-Qadr, ayat 2)

3 - Ibadah yang dilakukan pada Lailatul Qadar adalah lebih baik dari ibadah yang dilakukan selama seribu bulan (83 tahun).

4 - Para malaikat bergerombolan turun pada malam ini dengan membawa rahmat, berkah dan ketenangan.

5 - Keamanan dan keselamatan meliputi orang-orang yang beriman pada malam ini dan para malaikat terus menerus mendo'akan keselamatan mereka.

6 - Inilah kesempatan terbaik untuk memohon pengampunan dosa daripada Allah swt.

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud:

"Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadhan kerana beriman dan mengharapkan pahala maka akan diampuni dosa-dosanya yang lalu. Barangsiapa solat pada Lailatul Qadar kerana beriman dan mengharapkan pahala maka akan diampuni dosa-dosanya yang telah berlalu." (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

Daripada Aisyah r.ha bahawa Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud :

"Berusahalah mencari Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan." (Hadith Riwayat Bukhari)

Ramadhan ... pemergianmu ditangisi , kedatangan mu dinanti ! Mudah-mudahan aku akan bertemu lagi dengan mu pada tahun hadapan , insyaallah ! Amin...

Tuesday, 16 August 2011

Dah Shopping Raya Ke Belum?

Sale here, sale there , everywhere sale !

Kuih raya tunjuk ...

Salam semua. Begitu cepat rasanya Ramadhan kali ni. Diam tak diam, hari ni dahpun masuk 16 Ramadhan. Insyallah .... hujung minggu depan, akan masuk 27 Ramadhan. Maka ... pada masa itu ramai antara kita yang akan pulang ke kampung. Jika tidak pulang ke kampung ... pastinya sibuk membuat kuih raya!

Rata-rata kebanyakan orang apabila ditanya ... masing-masing telahpun membuat persiapan untuk hari raya sebelum tibanya Ramadhan. Sebabnya ... nanti letih jika nak keluar shopping dalam bulan Ramadhan. Maka , shopping sakanlah sebab sana-sini ada sale!

Ni nak cerita la pasal shopping raya. Baru-baru ni aku sempat la masuk kat shopping complex yang ada kat sini. Bukannya nak shopping pun...just nak window shopping ! Survey dulu apa yang patut ! Kalau ada yang sesuai dengan harganya yang berpatutan , barulah aku nak membeli. My family jenis sempoi jea ... tak cerewet sangat dalam bab pakaian ni. Tak perlulah nak pakai sedondon tiap-tiap kali raya ! Bab hiasan rumah macam langsir, sarung kusyen, pun tak de la nak tukar tiap-tiap tahun. Kuih raya ... aku buat sendiri jea.

Apapun... syukur alhamdulillah di atas pemberian bonus hari raya daripada kerajaan untuk semua penjawat awam dan juga para pesara sempena hari raya nanti. Bolehlah guna untuk buat persediaan menyambut hari raya sementara belum gaji lagi . Tapi ingat ... belanjalah dengan berhemah dan jangan sampai membazir. Nanti hujung tahun nak kena buat persiapan untuk persekolahan anak-anak pulak!

Monday, 1 August 2011

Salam Ramadhan al- Mubarak & Selamat Berpuasa



Assalamualaikum. Dah sebulan lebih blog ni terbiar agak sepi. Terima kasih kepada semua kawan-kawan blogger yang masih sudi datang menziarah dan bertanyakan khabar. Diam tak diam, hari ini telahpun bermulanya 1 Ramadhan dan kita semua mula menjalani ibadah puasa.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan 'Selamat Berpuasa' kepada semua rakan-rakan blogger tidak kira di mana berada, sama ada jauh mahupun dekat. Semoga Ramadhan tahun ini akan menjadi Ramadhan yang lebih baik daripada Ramadhan sebelumnya. Saya juga ingin memohon ampun dan maaf daripada semua, sekiranya saya ada dan telah menyinggung perasaan kawan-kawan semua melalui tulisan-tulisan saya di dalam blog ini. Saya juga mendoakan semoga anda semua dapat menunaikan ibadah puasa ini dengan sempurna serta diberikan kesihatan yang baik.

Kepada semua , Salam Ramadhan al - Mubarak , Selamat Berpuasa & Selamat Beramal ....

Tuesday, 14 June 2011

Jemputan Diraja

Assalam to all. Minggu ni bermulalah penggal kedua persekolahan. So, sepanjang cuti 2 minggu pastinya banyak program atau aktiviti yang telah dilakukan oleh u all semua. Ada yang pergi Cuti-Cuti Malaysia, ada yang balik kampung kenduri kawin, ada yang mengerjakan umrah dan macam-macam lagi. As for myself, cuti kali ni tak ke mana-mana pun . Lagipun ada banyak sangat jemputan kawin cuti ni.

Antara banyak-banyak jemputan ni, adalah satu jemputan yang agak istimewa sikit. Tak sangka pulak terpilih untuk menerima jemputan khas ni. Bila dapat tau dapat jemputan ni, macam tak percaya aje... sampailah kad jemputan ni diterima melalui penghantaran Pos Laju . So ... inilah dia jemputannya.


Tetamu jemputan menuju ke perkarangan istana

Ketibaan Ke Bawah Duli Tuanku





Me and my daughter

Aizat antara yang hadir membuat persembahan

Ziana Zain

My daughter with Datuk Ghani Minhat, bekas pemain bolasepak era 50 - 60an

Kebetulan pada hari tu, memang tak ada jemputan lain. So... pergilah jugak. Kalau tak pergi macam rugi pulak, sebab dah dapat jemputan. Jemputannya memang ramai, dengan 4 kanopi yang berlainan warna. Jika warna dalam kad warna ungu, maka, tempatnya di bawah kanopi ungu. Memang meriah .... ramai jugalah tetamu-tetamu jemputan yang aku jumpa. Antaranya , bekas penyanyi tahun 80-an iaitu Salimah Mahmood , Datuk Aziz Sattar, Ustaz Farid Ravi, jurulatih bolasepak kebangsaan Datuk R. Rajagobal, serta Ziana Zain dan Aizat yang menghiburkan para tetamu semasa majlis tersebut.

Bersama penyanyi tahun 80an , Salimah Mahmood

Para tetamu jemputan


Ustaz Mohd Farid Ravi di antara jemputan yang hadir.


Juadah yang dihidangkan tak terkata banyaknya. Maklumlah, setiap kanopi hidangannya disediakan oleh pihak hotel yang berbeza. Macam-macam adaaaaaaaaaaaaaaaa.... Tak tau mana satu nak pilih Malas nak letak gambar hidangan istana takut nanti ada yang terliur pulak, hehehehe ! Lepas makan, masa untuk bersalam dengan pasangan diraja. Nak salam, kena beratur la pulak! Tapi perut dah penuh , nak beratur pun dah tak larat lagi .... hehehehe. Yang bagusnya tuanku ni akan tunggu sehingga orang terakhir bersalam dengan dia. Dah selesai, baru tuanku berangkat balik.

Nak balik awal tak boleh ! Kena ikut protokol, kena tunggu sampai Tuanku balik naik kereta, barulah yang lain-lain boleh angkat kaki. Tapi apapun, masa tu sesiapa pun boleh bergambar di sekitar perkarangan istana. Tapi ... dalam istana tak boleh , ok!

So, that's all folks ! Enjoy the pictures !
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails