Yang Mempesona

Monday, 7 February 2011

Pendakian Ke - 3 Selepas 'Comeback'

Bergambar selepas breakfast sebelum memulakan pendakian.

Bergambar sambil menunggu hujan berhenti.

Di mercu tanda pekan Bukit Fraser.

With my 2nd daughter.

Di puncak Gunung Twin Peak.

Di laluan ke Twin Peak.

Antara laluan pendakian menuju ke Pine Tree Hill terlebih dahulu sebelum ke Twin Peak.

Di depan gua yang terbentuk oleh akar pokok.

Bersama para pendaki lain yang kami temui di starting point sebelum memulakan pendakian.

Bermulalah perjalanan ke Pine Tree Hill & Twin Peak dengan trail yang berkabus tebal, lecak dan licin ...

Ibu dan anak berkongsi minat yang sama.

Salam . .
Aku sempat mengikuti ekspedisi mendaki Pine Tree Hill dan Twin Peak di Bukit Fraser pada hujung bulan Januari baru-baru ni. Kumpulan pendaki terdiri daripada 6 0rang semuanya, kumpulan kami bermalam di puncak. So...kumpulan kami yang bawak beg besar-besar tu. Maklumlah... dengan khemah, peralatan memasak, makanan, pakaian dan bekalan air untuk minum dan kegunaan lain. Air perlu dibawa sebab di puncak gunung tidak ada sumber air !

Ekspedisi bermula jam 10.30 pagi dan ianya mengambil masa lebih kurang 4 1/2 jam. Masa yang diambil untuk sampai ke puncak berbeza sebab ada yang berhenti rehat, minum, makan, dan macam-macam. Pancit pun yea jugak... hehehehe. Selain dari tu jugak, hujan lebat turut memperlahankan pergerakan kami.

Hanya semangat untuk sampai ke puncak dan menawan 2 gunung sekaligus yang membuatkan kami meneruskan perjalanan. Sepanjang perjalanan, banyak juga halangan yang kami terpaksa lalui seperti pokok yang tumbang , anak-anak tangga yang tinggi, tanah yang licin, dan lain-lain lagi. Bak kata pepatah Melayu 'alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan'. Bagi kami kumpulan pendaki , 'alang-alang dah mendaki, biarlah sampai ke puncak gunung'!

Apapun... aku macam tak percaya yang aku telah berjaya melakukan pendakian yang ke-3. Dan kali ni, telah berjaya menawan 2 puncak sekaligus. Sebenarnya, untuk melalukan aktiviti mendaki ni...bukanlah bergantung kepada kekuatan stamina , tetapi ianya terletak pada semangat dan minat yang mendalam terhadap aktiviti ini. Sesiapa pun boleh mendaki jika ada minat. Jangan jadikan faktor usia sebagai penghalang . Faktor keselamatan paling utama !

Insyaallah, kalau ada peluang dan masa mengizinkan, mungkin aku akan turut serta dalam ekspedisi yang lain pula. So...enjoy the pics!

9 comments:

Kamsiah said...

myza...kt blog sheikh tak byk pic...haha dia kata dia bkn sawan bergambar...yalah dia tukang amik gambar hehe...

Myza Pesona said...

Kak Kamsiah,

Sawan bergambar ni biasalah... lagi2 macam kat Fraser's Hill tu ! Bukan selalu dapat peluang gi sana! So, bila ada peluang dan yang bawak camera pun ramai... apalagi tumpang jealah heheehe

Norfa said...

best nye dapat mendaki.. bersemangat tul fatimah eh

Myza Pesona said...

Noorfa,
Memang best! Aktiviti yang dah lama ditinggalkan! Kini kembali....Nak join?? Boleh aje ..

en_me said...

sonoknyerr mendaki kanns.. ehehe

KNizam said...

salam myza,

nak jemput you sekeluarga ke my wedding at jasin nanti. check details, download kad kat http://knizam.com tau

Myza Pesona said...

en_me,
Memang seronok aktiviti mendaki ni!Dapat menikmati keindahan alam semulajadi flora dan fauna!

Myza Pesona said...

Salam Knizam,

Tq for the invitation! Insyallah kalau masa dan keadaan yang mengizinkan!

zila said...

Eh...anak dah besar..tapi Myza ni nampak muda sngt la..hehehe

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails