Yang Mempesona

Tuesday, 16 August 2011

Dah Shopping Raya Ke Belum?

Sale here, sale there , everywhere sale !

Kuih raya tunjuk ...

Salam semua. Begitu cepat rasanya Ramadhan kali ni. Diam tak diam, hari ni dahpun masuk 16 Ramadhan. Insyallah .... hujung minggu depan, akan masuk 27 Ramadhan. Maka ... pada masa itu ramai antara kita yang akan pulang ke kampung. Jika tidak pulang ke kampung ... pastinya sibuk membuat kuih raya!

Rata-rata kebanyakan orang apabila ditanya ... masing-masing telahpun membuat persiapan untuk hari raya sebelum tibanya Ramadhan. Sebabnya ... nanti letih jika nak keluar shopping dalam bulan Ramadhan. Maka , shopping sakanlah sebab sana-sini ada sale!

Ni nak cerita la pasal shopping raya. Baru-baru ni aku sempat la masuk kat shopping complex yang ada kat sini. Bukannya nak shopping pun...just nak window shopping ! Survey dulu apa yang patut ! Kalau ada yang sesuai dengan harganya yang berpatutan , barulah aku nak membeli. My family jenis sempoi jea ... tak cerewet sangat dalam bab pakaian ni. Tak perlulah nak pakai sedondon tiap-tiap kali raya ! Bab hiasan rumah macam langsir, sarung kusyen, pun tak de la nak tukar tiap-tiap tahun. Kuih raya ... aku buat sendiri jea.

Apapun... syukur alhamdulillah di atas pemberian bonus hari raya daripada kerajaan untuk semua penjawat awam dan juga para pesara sempena hari raya nanti. Bolehlah guna untuk buat persediaan menyambut hari raya sementara belum gaji lagi . Tapi ingat ... belanjalah dengan berhemah dan jangan sampai membazir. Nanti hujung tahun nak kena buat persiapan untuk persekolahan anak-anak pulak!

6 comments:

Mie said...

Keluarga saya pun sama, tak perlulah berboria masa nak raya, beli je ikut selera masing-masing...

Myza Pesona said...

Mie,
Betul tu.. kalau boria, raya tahun depan, takkan nak pakai baju sama lagi ... sedangkan baju raya tahun ni masih elok lagi ! Jadi... fikir-fikirlah !

ummu said...

salam kak Myza
meriahnya tengok ramai membeli belah.
saya pun beli kuih je.ada juga yang buat.semua sedikit2 je,kuih yang anak2 memang nak makan je.

UmmiRosma said...

Wah best yea..sana sini discount and sure byk pilihan kat sana..

Myza Pesona said...

Salam Ummu,
Kak Myza pun buat jea...alhamdulillah 3 hari cuti dapatlah buat 3 jenis. Kak Myza beli kerepek2 dgn kuih tart jea.

Myza Pesona said...

UmmiRosma,
Memang sekarang ni tengah ada Mega Sale! Sana sini sale! Dari awal Ramadhan sampailah ke 4/9 nanti! Ikut rasa binasa, ikut hati mati ...!

Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails