Yang Mempesona

Friday, 28 January 2011

Menghitung Hari...


Salam kepada semua kawan-kawan blogger di mana jua anda berada. Dah agak lama blog ni sunyi sepi kerana tuannya agak sibuk. Maklumlah awal-awal tahun nie... banyak sangat tugas dan tanggungjawab yang perlu diselesaikan. Semuanya dalam tempoh terdekat. So... apalagi kena pulun la jawabnya ! All out ! Bak kata orang... sampai nak senyum pun dah tak sempat !

Tapi... alhamdulillah esok semua akan bercuti hujung minggu. Mana yang dah mula bercuti panjang untuk Tahun Baru Cina macam aku ni, rasa seronok sikit. Mana taknya... dapatlah rehat-rehat sebentar sebab bila sekolah dibuka jea, terus masuk gear 4 ! So sekarang ni ada masa nak slow down sikit! Itupun masih ada kerja2 yang perlu dibereskan dalam cuti seminggu ni.

Yang paling penting sekali sekarang ni the whole family is now counting the days... countdown to the end of 40 days Orientation Programme of my eldest daughter. Tak sabar nak jumpa dan bersama semula dengan ahli keluarga yang sorang lagi ni. Maklumlah , sejak dia masuk ke asrama, inilah kali pertama dia akan balik bercuti bersama keluarga. So, we are really looking forward to be with her again.

Insyaallah, pada 2/2/2011 nanti my hubby and I akan ke K. Kangsar untuk menghadiri Majlis Penutup Program Orientasi 40 Hari . Memang tak sabar sangat dah nak jumpa dengan Niesa, my eldest daughter ! Begitu jugak dengan anak-anak yang berdua tu. Semua asyik dok tengok kalendar, kira berapa hari kakak Niesa nak balik ! Itulah yang dikatakan 'air dicincang takkan putus'. Bila bertiga asyik nak bergaduh jea ... bila tinggal berdua terasa sunyi pulak agaknya!

Thursday, 20 January 2011

Kini Sudah 3 Tahun ...

Baru-baru ni aku dapat notification from Google Apps. Rupanya aku dah terlupa pasal my automatic renewal untuk domain blog aku. Google Apps tak dapat nak process automatic renewal sebab aku tak update my debit card information. So, kenalah aku update information untuk debit card tu. Alhamdulillah, semuanya dah selesai dan Google dah pun keluarkan resit bukti online purchase untuk domain blog aku ni.

Diam tak diam dah masuk 3 tahun aku guna domain sendiri. Bangga jugak sebab ada domain sendiri. Sebelum ni, masa aku mula-mula berjinak dengan dunia blog dan bloggers ni, aku guna domain blogspot.com . Susah jugak nak taip URL yang panjang berjela tu. Finally, aku ambik keputusan nak guna domain sendiri untuk blog aku. Hubby pun tak ada halangan, malah dia 100% full support dengan keinginan aku untuk guna domain sendiri.

Sebelum ada blog sendiri, aku asyik dok blogwalking jea. Sebabnya tak tau macamana dan di mana nak mula berblogging ni. Hinggalah aku terjumpa satu blog yang cerita pasal tempat-tempat makan yang best yang pernah si penulis kunjungi.



Salah satu postnya adalah tentang Al-Ansar Steak House di AU2, Keramat. Banyak komen yang menarik minat aku untuk datang ke Al-Ansar. Sebabnya ialah untuk merasai sendiri akan hidangan Western food yang dikatakan sedap di sana ! Dengar khabrnya... harganya juga sangatlah berpatutan. Selain tu juga aku nak buktikan bahawa apa yang ditulis oleh si penulis bukanlah rekaan semata-mata !


Inilah hidangan yang dicuba buat pertama kalinya semasa aku mula berblogging.

Ternyata apa yang ditulisnya memang betul. So, lepas itulah aku mula berblogging dan entry pertama aku ialah tentang makan malam aku sekeluarga di Al Ansar Steak House. Dan kali ini aku datang lagi ke Al Ansar bersama keluarga dan rakan-rakan aku. A get-together with family and friends. Itupun masih tak cukup korum sebab anak sulungku sekarang ni dah tinggal di asrama. Insyallah, cuti Tahun Baru Cina ni dia akan balik bercuti. Mungkin kali ini kami akan datang ke sini lagi dengannya pulak!

Sunday, 9 January 2011

Nur Fatimah's New Hobby

Salam & Happy Belated New Year 2011 to all. It's the first of week of January and everyone is back on the move, just like me. School re-opens, me and my kids are back to school. During the school holidays, my two daughters have found a new hobby that is jungle trekking and mountain climbing. It all began when they followed my husband for his routine exercise every weekend until they fell in love with this outdoor activity. Later, they went further by climbing Mount Tok Wan .

Standing on the top of Mount Tok Wan

On the New Year's Eve, she also followed her father to Mount Irau in Cameron Highlands with a group of climbers in order to conquer the summit. She made it to the top and celebrated the New Year 2011 and her success on the summit of Mount Irau.


At the base camp of Mount Irau

In the middle of the mossy forest of Mount Irau.

On the top of Mount Irau

Yesterday, she conquered the summit of Mount Datuk in Rembau, Negeri Sembilan. Insyaallah, she'll be joining another expedition to the Pine Tree Trail at Fraser's Hill at the end of this month. Talking about her stamina and performance, she managed to beat those adults in the group.

Well Done, Fatimah !

You make us proud for having a daughter like you!

On the top of Mount Datuk
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails