Yang Mempesona

Monday, 28 March 2011

We Did It Again....

Minggu lepas sekolah dibuka semula selepas cuti. Minggu pertama yang penuh dengan debaran. Mana taknya... keputusan SPM yang ditunggu-tunggu akan diumumkan pada 23/3/2011. Aku sebagai Guru Tingkatan lagilah berdebar ! Maklumlah menunggu keputusan anak-anak didik! Bukan itu saja, berdebar juga menantikan analisa keputusan bagi pencapaian panitia subjek masing-masing. Ada peningkatan atau penurunan dari segi pencapaian berbanding tahun sebelumnya.

So, hari pertama dan kedua selepas cuti, kenalah prepare semuanya. Sijil-sijil dimasukkan di dalam fail, senarai hutang pelajar dikemaskinikan dan sebagainya. Nak kena bagi slip keputusan tapi sebelum bagi keputusan kena kutip hutang dulu. Macam ALONG la pulak....!

Hari dan masa yang ditunggu-tunggu oleh semua warga sekolah tiba akhirnya...Tepat jam 12.30 tengahari , Pengetua mengumumkan keputusan rasmi keputusan SPM 2010 bagi sekolah kami. Alhamdulillah, sekolah aku mencatatkan keputusan 100% bagi aliran Teknikal dan juga Vokasional. Pelajar terbaik SPM 2010 mendapat 9A seramai 2 orang. 8 matapelajaran menunjukkan peningkatan dan telah berjaya memecahkan ketiga-tiga rekod yang disasarkan oleh tuan Pengetua. As for my subject, alhamdulilah, we managed to get 98.25 %. So... syukur alhamdulillah ! Tahun ni nampaknya kena usaha lebih gigih lagi... Nak dapatkan 100% pulak.

Friday, 18 March 2011

Risau...Bimbang... Syukur Alhamdulillah.


Inilah si hero yang tak berapa sihat sekarang ni...

Assalam semua. Diam tak diam cuti sekolah dah nak sampai ke penghujungnya. Cepat sungguh masa berlalu. Well, sepanjang cuti sekolah ni aku tak ke mana-mana pun. Tak ada mood nak pergi rasanya. Bukannya apa...anak lelaki aku demam mulai Ahad lepas. Demamnya pulak tu on and off. Kejap panas...kejap sejuk. Siang ok, malam panas balik. Begitulah keadaannya hinggakan nak makan pun dia tak lalu. So, pada hari keempat demamnya masih tak kebah walaupun dah bagi ubat demam, aku pun bawak dia ke klinik kerajaan . Awal pagi dah tercongok kat depan pintu klinik... Nasib baik dapat nombor awal, so tak lama la menunggu untuk jumpa doktor. Bila jumpa doktor, doktor suruh buat blood test. Suspen la pulak...sebab sekarang ni macam-macam jenis virus ada .... dengan H1N1 yang berbalik semula, virus kencing tikus dan paling terkini Adeno virus. Harap-harap tak ada virus yang serius pada si hero ni.

Sebelum tu, dah bagi dia minum 100Plus banyak-banyak. Then, buatkan sup ketam bagi dia makan. Tapi, dia tak lalu nak makan sebab kelenjarnya bengkak. Nak menelan pun susah. Bila dapat keputusan ujian darah, doktor kata nampak macam ada sikit virus denggi tapi dia pun tak boleh nak confirm. So, dia bagi ubat demam dan antibiotik untuk seminggu. At the same time, kena repeat blood test hari semalam 18/3/2011.

Semalam sekali lagi ke klinik kesihatan untuk 2nd blood test. Risau jugak masa nak tunggu keputusan blood test daripada makmal. Dapat jea result, terus masuk bilik doktor. Bila doktor tengok result ujian tu, dia hanya suruh teruskan makan ubat yang dah diberi sebelumnya dan tunggu lagi dua hari.

Alhamdulillah... si kecik tu hanya kena demam biasa jea. Nampak dah beransur baik cuma mulut jea yang masih sakit. Nak makan apa pun tak lalu especially makanan yang keras-keras. Makan sup dan minum air glukos jea untuk bagi tenaga.

Harap-harap menjelang buka sekolah nanti, dia akan sihat sepenuhnya. So, bolehlah dia ke sekolah macam biasa.

Sunday, 6 March 2011

Backpack To Saigon - Part 1

Pilih jangan tak pilih ! Macam-macam ada!

Suasana di pasar malam !

Buah-buahan yang pelbagai dan semuanya besar-besar!

Suasana di tengah-tengah bandaraya yang sentiasa penuh dengan kenderaan terutamanya motorsikal.

Inilah dia tiket bas yang berharga 4,000 VND = RM0.60

Alhamdulillah, kini aku kembali selepas berehat untuk seketika. Dan kini... bersedia untuk berkongsi cerita tentang pengalaman aku sebagai seorang backpacker. Actually, baru-baru ni aku terbang ke Saigon selama 5 hari. Pergi untuk menimba pengalaman sebagai seorang backpacker sambil melawat tempat-tempat menarik di sana.

Aku berlepas dari LCCT pada jam 3. 25 petang. Sepatutnya flight aku jam 2.55. Tapi biasalah , flight delay ! Lebih kurang 1 jam 50 minit penerbangan, aku mendarat tepat jam 4.20 waktu tempatan ( 5.15 petang waktu Malaysia) di Tan Son Nhat International Airport. Dalam penerbangan, lebih 50% terdiri penumpang adalah orang Malaysia.

Selepas selesai urusan bagasi dan kastam, aku pun terus ke balai ketibaan. Keluar saja dari balai ketibaan, banyak teksi dah menunggu. Tapi, kerana aku ni backpacker, aku terus jea naik bas bernombor 152. Tak perlu risau sebab bas 152 tu akan terus ke stesen bas berhampiran dengan Pasar Ben Thanh. Naik bas, tambangnya 4,000 VND, lebih kurang RM0.60 jea ! Kalau naik teksi, tambangnya 6 USD. So, bas lagi murah. Dari airport ke bandaraya, cuma lebih kurang 45 minit. Yang bestnya, bila naik bas ni, semua jalan bas ni masuk. Kalau naik teksi, driver teksi akan ikut jalan yang lebih cepat. So...tak dapatlah nak tengok tempat-tempat yang ada di sepanjang jalan menuju ke bandaraya.

Dari stesen bas, aku menuju ke kawasan pasar Ben Thanh, untuk ke hotel. Berpandukan alamat yang ada di tangan serta pamplet hotel, aku terus menuju ke hotel. Di sini, bak kat pepatah Melayu ' Malu bertanya sesat jalan, Malu makan , perut lapar' ! So, kalau dah tersesat, janganlah malu bertanya. Lagipun, orang-orang di sini, sentiasa nak menolong. Hotel aku agak tersorok sikit, berbanding dengan hotel-hotel yang ada di sepanjang jalan. Tapi .. masih mudah untuk dicari. Selesai urusan check-in, aku pun naik untuk berehat, membersihkan diri dan juga solat.

Selepas solat Isyak dan makan malam, aku pun keluar untuk meninjau suasana pasar malam di sekitar kawasan pasar Ben Thanh tu. Survey, jika ada apa-apa yang menarik untuk dibeli.Memang banyak...macam-macam ada. Sambil jalan-jalan, terjumpalah mereka yang satu flight dengan aku . Masing-masing dah mula shopping. Aku ??? Masih survey, tinjau-tinjau. Pasar malam ni setiap malam ada. So, don't worry... esok lusa pun masih boleh shopping lagi ! Pasar malam kat Malaysia, hanya ada pada hari-hari tertentu sahaja. Dah puas ronda-ronda kat pasar malam, aku pun balik ke hotel sebab pada esoknya aku nak ronda-ronda tempat-tempat menarik di sekitar bandaraya pulak.

Okay, that's all for now ! Enjoy the pics!
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails