Yang Mempesona

Wednesday, 27 April 2011

Backpack To Saigon - Final Episode

Ni nak sambung cerita lama lagi sikit. Kira siaran tertunda la... Hari ketiga masih lagi pergi sightseeing sambil survey harga barang-barang yang nak dibeli. Hari tu jugalah adalah hari untuk membeli-belah sebelum membuat round-up shopping...shopping terakhir sebelum balik ke KL. So, hari ketiga, lepas sarapan pagi, aku pun mulakan perjalanan. Kali ni destinasi yang dituju agak jauh sedikit...tapi tak perlu naik teksi...masih boleh berjalan kaki untuk siapa yang larat ! Pagi tu aku berjalan-jalan ke area 5-star ! Jalan-jalan jea. Kawasan tu dipanggil 5-bintang sebab di situ terdapatnya butik-butik berjenama seperti Louis Vutton, Channel, Cartier dan lain-lain. Di situ jugak ada tempat kawasan tarikan pelancong iaitu Saigon Opera House dan juga dan juga City Hall .

The City Hall

Saigon Opera House


Hong Anh Collection

Masjid Cholon @ Dong Du Street

Pasar malam @ Ben Thanh

Malamnya pulak, as usual ke pasar malam lagi. Memandangkan cuma tinggal 2 hari jea lagi sebelum balik ke KL, so aku pun membeli-belah apa yang ada tersenarai setelah perbandingan harga dibuat. Kat sini, harga kat dalam pasar lain, harga pasar malam pun lain ! So, kalau harga tu dah rasa ok dan berbaloi, bolehlah beli! Kalau nak bertangguh.... bimbang habis stok pulak!

Hari Selasa, check-out dari hotel jam 12 tengahari. Check-out jea baru.... belum nak ke airport. Tinggal bag kat receptionist, last minute shopping sebelum ke airport. Then, singgah kat VN Halal tapau nasi goreng cina..yang harganya 85,000 VND untuk makan masa di airport nanti sebab flight ke KL jam 7.40 malam. Nak ke airport, aku naik bas jea... tapi kali ni kena bayar double sebab bag besar...8,000 VND. Dari bandar ke airport dalam 45 minit jea!

Baru turun dari bas ....

Aku sampai awal ....so lepak jea tunggu sampai masa check-in. Masa check - in pun tak ada masalah... syukur alhamdulillah. So, overall perjalanan aku kali ni alhamdulillah semuanya ok. Rasanya... macam nak ke sana jea lagi kalau ada rezeki!

Thursday, 21 April 2011

Tahniah Buat Nur Fatimah Az-Zahra' & Rakan-Rakan

Bersama pasukan marhaban lelaki serta guru pembimbing.

Ketika membuat persembahan.

Ceria sebelum bertanding

Ni cerita hujung minggu lepas. Baru hari ini ada peluang nak buat entri. Minggu lepas sepatutnya aku ada aktiviti hiking ke Kem Lolo di Hutan Lipur Gunung Nuang dengan geng-geng sekolah my hubby. Kira macam family outing la! Tapi last minute, aku dan anak-anak tak dapat join sebab anak no. 2 aku, Nur Fatimah Azzahra mewakili sekolah ke Pertandingan Marhaban Peringkat Zon. So, aku terpaksa batalkan program hiking aku untuk beri laluan kepadanya.

Awal pagi. jam 7.15 dia dah kena berada di sekolah untuk persiapan diri dan sebagainya. Lepas tu, terus berlepas ke sekolah yang menjadi tuan rumah pertandingan. Aku tak join pun depa tu sebab depa naik bas sekolah yang disewa oleh pihak sekolah. Seterusnya aku pun tak tau, apa perkembangan seterusnya pasukan Sekolah Fatimah yang bertanding sebabnya aku tak ikut serta, hanya sekadar menghantar Fatimah ke sekolahnya sahaja.

Tepat jam 4.00 petang, dia pun sampai di rumah . Alhamdulillah, pasukan marhaban perempuan telah mendapat tempat ke-3 bagi peringkat zon. Johan keseluruhan peringkat zon juga telah dimenangi oleh KAFA Integrasi Taman Jasmin.

Tahniah buat Fatimah dan rakan-rakan! Tidak lupa juga tahniah dan terima kasih kepada semua guru yang terlibat dalam membimbing mereka sehingga mendapat tiga tempat terbaik.

Wednesday, 13 April 2011

Cuti Nak...Ganti Tak Nak !

Wajah mereka yang terpaksa belajar dan bekerja pada hujung minggu !

Minggu lepas aku berada di sekolah selama 6 hari. Dari hari Isnin hinggalah Sabtu. Hari Jumaat ada Majlis Khatam Al-Quran bagi pelajar Tingkatan 5. Proses P&P bagi pelajar-pelajar kecuali Tingkatan 5 masih berjalan seperti biasa.

Hari Sabtu merupakan hari persekolahan ganti. Ini adalah persediaan untuk Cuti Deepavali pada bulan 10 nanti. Untuk cuti yang ni, sekolah kena bersekolah ganti selama 3 hari iaitu pada 9/4/2011, 23/4/2011 dan 7/5/2011.

Tapi yang buatkan aku sedikit kecewa ialah sikap sesetengah pelajar mahupun rakan-rakan sekerja. Bagi pelajar, bila melihat kepada rekod kehadiran, sangatlah mengecewakan. Yang tidak hadir sampai 10 orang bagi satu kelas pun ada! Begitu juga dengan rakan-rakan sekerja...ramai yang tidak hadir bekerja. Ada yang MC, ada yang CRK dan macam-macam lagi!

Wahai kalian, kenapa harus jadi begini? Bila bercakap tentang cuti panjang, semua orang suka ! Semua nak bercuti panjang! Tapi bila pekeliling dikeluarkan bagi hari persekolahan ganti, kenapa ada yang tarik muka dan muncung yang panjang? Kalau nak cuti tapi tak nak kena ganti, tak payah kerja ...duduk jea kat rumah! Pelajar-pelajar pulak tak payahlah menyusahkan mak bapak bagi duit belanja sekolah...tapi kat dalam kelas asyik membuta! Baik tido jea kat rumah!

Aku pun kadang-kadang tak faham dengan sikap yang macam ni! Pada aku sendiri, rasa bersalah pulak bila dah diberi cuti percuma dan perlu diganti....tapi tak nak ganti!Rasa berdosa pula! Itu pendapat aku secara peribadi. Kita nakkan cuti iaitu sesuatu yang bukan hak mutlak kita tapi boleh diberi atas budi bicara, so kita fikir-fikirkanlah sendiri!

Cuti Bukan Hak . Cuti adalah satu keistimewaan atau kemudahan yang diberikan oleh kerajaan kepada anggota Perkhidmatan Awam.

Friday, 1 April 2011

Backpack To Saigon - Part 2

Apa khabar semua? Kali ni nak sambung citer kembara aku kat Ho Chi Minh. City. Hari kedua, selepas breakfast dengan nasi impit dan serunding (bawak dari KL), aku pun dah ready nak menjelajah. Kat HCM ni, banyak restoran makanan halal ada bukannya tak ada! Tapi rasanya belum tentu boleh diterima oleh tekak kita. Kebetulan, bekalan dari KL masih banyak lagi. Nanti kalau dah habis bekalan, bolehlah makan kat restoran2 yang ada kat bandaraya HCM ni ! Harganya pulak boleh tahan mahal la jugak.... sedap belum tentu !

Kat HCM ni,tempat-tempat pelancongan dekat - dekat je... just by walking distance. Bagi sapa yang larat nak jalan kaki, boleh aje. Tapi kalau siapa yang tak larat, baiklah naik teksi. Tapi...jangan naik beca! Aku pun dengan map yang dibawak dari KL, (dilukis oleh En. Hubby), mula menjelajah. Yang penting peta mesti ada...kalau agak-agak tak pasti nama jalan, tanya je kat polis pelancong atau sesiapa saja yang rasanya boleh faham B. Inggeris. Kalau yang ditanya tu tak tau nak jawab, dia akan cari kawan yang boleh jawab bagi pihak dia. Tempat pertama yang aku sampai ialah Reunification Palace. Time sampai kat situ, tutup . Pukul 1 tghari baru bukak balik. Ingatkan nak masuk tapi sebab masa tu baru kol 11, aku just ambik gambar kat luar. Sebab...ada banyak lagi tempat yang nak pegi!

Reunification Palace

Lepas ambik gambar aku pegi ke Central Post Office pulak! Masa nak ke Central Post Office ada sorang penarik beca tanya aku nak pegi mana. Belum sempat nak jawab nak ke Post Office, dia dah bagi direction macamana nak ke sana. Tak jauh pun dari istana tu dalam 10 minit jea. Central Post Office ni macam Pejabat Pos Besar kat Dayabumi KL. Kat situ, ada money changer, ATM booths and souvenir shops. Aku pun sempat tukar duit Vietnam Dong sambil mintak peta kat Information Counter kat situ. Tukar RM40 dapat 140K VND. Banyak tu.... Kat sebelah Central Post Office tu ialah Notre-Dame Cathedral iaitu sebuah gereja lama. Ni pun tempat tumpuan pelancong jugak !

Central Post Office dari luar Di dalam Central Post Office

Di laluan antara Reunification Palace dengan Central Post Office ada satu taman kawasan tu. Sempat la jugak melepaskan penat sambil minum air mineral dan makan roti Gardenia. kat situ. Kira makan tengahari la tu. Lepas hilang penat...aku teruskan menjelajah. Sepanjang kat HCM ni aku banyak jumpa taman di tengah-tengah bandar !

Berehat seketika ...

Jalan punya jalan...tau tau dah sampai depan pintu Saigon Zoo and Botanical Garden. Alang-alang dah sampai, masuk jelah. Bayar tiket 12,000 VND dalam RM1.80. Kalau kat Zoo Negara RM20. Saigon Zoo adalah antara zoo yang tertua di dunia iaitu yang kelapan. dan kini menjangkau 133 tahun. Ianya terletak kat penghujung bandar. Bila dah sampai kat situ, barulah sedar yang aku dah jauh sangat berjalan. Masa tulah baru terasa penat. Dalam kawasan Zoo ni ada satu muzium iaitu Muzium Sejarah (History Museum) tentang Vietnam. Kat HCM ni memang banyak muzium.

Pintu masuk ke Saigon Zoo & Botanical Gardens

The Museum of Vietnamese
Selesai melawat Saigon Zoo, aku pun balik ke hotel. On the way balik pun ada lagi tempat-tempat menarik yang aku tak masuk macam Military Museum. Sebabnya... (1) aku dah penat (2) Dah tutup sebab hari Sabtu 'half day'. Alhamdulillah aku selamat sampai ke hotel jam 4 petang waktu tempatan tanpa sesat. Aktiviti sebelah malam. lepas solat Isyak ... macam biasa jalan kat pasar malam. Ini bukan Jalan - jalan Cari Makan tau ! Tapi... Jalan-Jalan Nak Shopping Kain !
Email me at : myza@mypesona.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails